Translate

неделя, 28 септември 2014 г.

Индикатор Directional Movement - Насочено движение | dLambow


Какво е значението на техническия индикатор Directional Movement - Насочено движение при трендова търговия на форекс?

 

Индекс на средното насочено движение (Average Directional Movement Index - ADX)

Има много практично решение на проблема с идентифицирането и измерването на посоката на тренда на форекс пазара. Правилното тълкуване на индекса на насочено движение (ADX) позволява на търговците значително да подобрят ефективността при намиране на добри пазари и прекъсване на лошите такива. 

ADX е удивително ценен технически инструмент с доста практически приложения, който намира основно обяснение в индикатора за насочено движение (DMI), от който се използва за извличане на ADX.

 

Индикатор Насочено движение (Directional Movement Indicator)
Индикатор Насочено движение (Directional Movement Indicator)

Какво е Directional Movement Indicator (Индикатор за Насочено движение)?

Насоченото движение е концепция, която Дж. Уайлдер (J. Wells Wilder, Jr.) описва за първи път в книгата си "Нови концепции в техническата система за търговия" през 1978 г., класика на техническия анализ. Индикаторът за насочено движение (DMI) е полезно и многостранно техническо изследване, което има две страхотни характеристики.
  • - Първо, самият DMI е отличен индикатор за посоката на пазара.

  • - Второ, една от производните на DMI е важният индекс на средно насочено движение (ADX), който не само ни позволява да идентифицираме пазари, които са в тренд, но също така предоставя начин за измерване на силата на трендовете.

Основното значение на този вид индикатори е да компенсират главния недостатък на трендовите индикатори - неработоспособността им при странични движения на курса.




Изчисляване на насоченото движение (Directional Movement - DI)

Изчисляването на насоченото движение (DI) се основава на предположението, че:

  • - когато има възходящ тренд, днешният ценови пик трябва да е по-висок от вчерашния. Разликата между днешния и вчерашния пик е движението нагоре или +DI.

  • - когато има низходящ тренд, днешното дъно трябва да е по-ниско от вчерашното. Разликата между днешните и вчерашните дъна е движение надолу или -DI.

Вътрешните дни, в които днешният максимум или минимум не надвишава вчерашния, по същество се игнорират. Положителният и отрицателният DI се осредняват отделно за период от няколко дни и след това се разделят на средния „истински диапазон“. Резултатите се нормализират (умножават се по 100) и се показват като осцилатори.


Значение на индикатора за Насочено движение

Този индекс показва степента на присъствие на пазара на насочено движение, т.е. на тенденция (тренд). С други думи, Directional Movement (Насочено движение) показва кога Пълзящите средни (MA) са ефективни и кога не са. По този начин могат да се избегнат множеството лъжливи сигнали, които се появяват при странично движение на цените.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации