Translate

понеделник, 27 февруари 2023 г.

Индикатор Моментум (Momentum indicator) | dLambow


Какво е индикаторът Momentum на форекс?

 

Значение на индикатора моментум

Индикаторът Momentum (индикатор за импулс) установява кога цената на форекс се движи нагоре или надолу и колко силно става това. Инерцията измерва скоростта на промяна на цените, за разлика от самите действителни промени в цените. Импулсът се измерва чрез непрекъснато отчитане на ценовите разлики за определен период от време.

Приложение на моментум

Индикаторът Momentum е един от най-простите технически индикатори, чиято цел е да измерва размера на промяната в цената на дадена валутна двойка на форекс за определен период от време. В повечето случаи индикаторът за импулс (моментум) изпреварва основното движение на цената.

Формула за изчисляване на индикатора Momentum

Моментум се определя като съотношението на днешната цена към цената преди n периода:

MOMENTUM = CLOSE (i) / CLOSE (i - n) * 100

Където:

  • CLOSE (i) — цена на затваряне на текущия бар;
  • CLOSE (i - n) — цена на затваряне преди n бара.

Индикатор Моментум
Индикатор Моментум (Momentum indicator)

Приложение на индикатора моментум (за импулс) при валутна търговия:


  • 1. Сигнал за покупка се генерира, когато индикаторът моментум формира дъно, след което се обръща и започва да се покачва.


  • 2. Сигнал за продажба се генерира, когато индикаторът моментум достигне върха, след което се обърне и започне да спада.


  • 3. Изключително високи или ниски стойности на индикатора Momentum предполагат продължаване на текущата тенденция. Ако индикаторът достигне изключително високи стойности и след това се обърне надолу, трябва да се очаква по-нататъшен ръст на цената.


  • 4. Индикаторът Momentum може да се използва като водещ индикатор. В този случай предположението е, че краят на възходящ тренд е придружен от бързо покачване на цените, тъй като повечето участници на пазара предполагат, че той ще продължи, а краят на низходящ тренд е придружен от рязък спад на цените. Въпреки факта, че това твърдение често се потвърждава на практика, в същото време е много обобщено.


  • 5. Рязък скок в индикатора моментум обикновено е сигнал, че пазарът наближава своя връх. След това индикаторът започва да пада, докато цените продължават да се покачват или да се движат хоризонтално.


  • 6. В дъното на пазара индикаторът моментум пада рязко, след което се обръща нагоре, доста преди началото на покачването на цената.



Недостатъкът на индикатора Momentum е голямата нестабилност на резултатите, която възниква в резултат на факта, че той се променя бързо, когато нови цени, които са много различни от „основния канал“, влизат в изчислението и когато излизат от изчислението.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации