Translate

сряда, 10 август 2011 г.

Има ли поуки от световната финансова криза - 2008? | dLambow


Могат ли да се извлекат поуки от световната финансова криза - 2008 г.?

Вестник Financial Times, обяснява финансовата криза в САЩ, като писа: „Спадът на долара беше породен от негативните данни за щатската икономика и особено от опасенията за стабилността на вторичния ипотечен пазар в САЩ. Разликата между икономическия ръст в и извън Щатите също обяснява защо доларът е толкова подценен в последно време, а все още разширяващия се търговски дефицит на Америка идва като капак на всичко останало".

Всъщност всяка финансова криза рефлектира върху икономиката неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Същевременно, за да се стигне до финансова криза, значи нещо вече в икономиката е закуцало и тези проблеми не са от вчера.

Поуки от световната финансова криза - 2008
Поуки от световната финансова криза - 2008

Сриването на индексите на световните борси бе факт. 

Всъщност световната криза започва от подобна финансова в САЩ, породена от безразборно раздадените ипотечни кредити, част от които са се превърнали в несъбираеми. Логично е САЩ като водеща икономическа сила да оказва влияние върху световната икономика като цяло. Американската икономическа криза придобива сериозен характер и много анализатори припомнят стагнацията в Япония през 90-те години, стагнацията през 70-те години и дори Голямата криза от 30-те години.

Редица водещи икономисти правят паралел между миналите кризи и сегашната. Налице са елементи от всички тези кризи и това прави сегашната толкова страшна, сегашната американска криза прилича преди всичко на продължителната икономическа стагнация в Япония след рецесията от 1989 г. Финансовата кризата в САЩ се обуслови и от традиционните банки, които с надеждата да надуят печалбите си, създават все по-сложни финансови продукти, без да успеят да сдържат своевременно рисковете, налице е структурен проблем в банковата система.

Рисковите ипотечни кредити

Прекалено много пари излязоха от регулираната банкова система и се стопиха в "сенчеста банкова мрежа", създадена от отклонени продукти от рисковите ипотечни кредити, където американските власти на практика отсъстват. Американските власти бързо взеха положението в ръце с план за стимулиране на икономиката от 168 милиарда долара и активни действия във всички посоки съвместно с Федералния резерв. От Международния валутен фонд прогнозираха че, през 2009 година Съединените щати ще излязат от икономическата криза.

Според управляващия тогава директор на фонда Доминик Строс-Кан тогава ще отбележат завръщането на растежа си след "дъното" в края на 2008-ма. В САЩ "ще има тримесечия на отрицателен растеж , а това ще има отражения за цялата планета", прогнозира още шефът на МВФ, цитиран от Агенция Франс Прес и БТА. Доларът спада като котировка най-вече от слабостта на американската икономика през съответните месеци, както и от прекалено големия търговски дефицит на страните.



Тогава кой е печелившия? 

Ако съдим по ентусиазма, с който еврото катери нови върхове след 2008, всеки би предположил и с право, страни като Германия, Франция или Великобритания, или защо не цялата Еврозона на куп. Но всъщност отговорът е - Япония. Реалният ръст на икономиката на азиатската страна през този период се закрепва средно на нивото 4.2%, при 1.6% за същия период в САЩ. По-голяма част от този успех се дължи именно на изключително евтината валута, с която износителите реализираха летящ старт и огромни печалби.

Търговски излишък на Япония

Япония си остава страната с най-голям търговски излишък в света, както и най-големият кредитор в глобален аспект. Въпреки, че Япония направи огромен икономически бум през този период, а търговският й излишък се разду до рекордни стойности, това в никакъв случай не се свърза с ръст на йената, а дори напротив. От началото на годината японската валута губи 2.5% от стойността си спрямо долара. Анализаторите коментират, че валутните движения са породени не толкова от песимизма в САЩ, колкото от еуфорията в Европа.

За всичко е ясно, че еврото е основна алтернатива на долара като световна валута, която се използва за оценяване на резервите на отделните страни. Така доларът ще започне да се покачва в момента, в който ентусиазмът на инвеститорите да купуват евро се изчерпи. Валутния курс на паунда пък е изключително свързан с курса евро-долар. Историята ясно показва, че почти е невъзможно паундът да започне да пада спрямо долара, ако тази тенденция не е потвърдена и с основната двойка евро-долар.

Продължаващият спад на йената спрямо долара доказва, че истината на валутния пазар е по-скоро не толкова около слабото представяне на долара, а около силата на еврото и паунда. Основният въпрос за Форекс-пазара в момента е не дали кризата в сектора на недвижими имоти в САЩ ще се влоши, а дали ще има нещо, което да охлади еуфорията в Европа. 

Ако приемем, че предишния връх на еврото спрямо долара от $1.3670 бъде задържан и европейската валута не се върне под него в близко бъдеще, то техническите анализатори коментират, че еврото може да продължи възхода си дори до $1.50. Ако европейската валута продължи да се покачва без лимит, европейските износно-ориентирани сектори ще бъде сериозно засегнати, както това се случи не само във Великобритания преди повече от 25 години, но и в САЩ в средата на 80-те години на миналия век. Япония също навлезе в такъв период след 1995 г.

Най-вероятно обаче, при такъв апокалиптичен сценарии еврото ще започне да връща печалбите си и ще се установи в по-конкурентни нива спрямо долара, повлияно от интервенции на централната банка. В същото време обаче се прогнозира и доста голям икономически трус в европейската икономика. Накратко, силното евро несъмнено ще осигури спад на европейската икономика, дори и тя все още да не показва признаци за такова развитие. Колкото бързо в момента еврото расте, толкова по-бързо песимистите по отношение на европейската икономика ще се окажат прави.

САЩ, които бяха връхлетяни от най-сериозната си финансова криза от 1929 г. насам, през 2009 година ще се изправят пред "лека рецесия", която ще окаже влияние върху растежа в световен план, съобщи МВФ. През 2008 г. той намаля до 3,7%. За първи път МВФ допуска възможността водещата икономика в света да навлезе в период на рецесия заради влиянието на кризата с ипотечните кредити. Освен това Фондът оценява на 25% "вероятността за забавяне на растежа в световен план до 3% или по-малко през 2008 и 2009 г.", което ще доведе до криза в редица страни. МВФ обаче все още предвижда растеж до 3,8% за 2009 г.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации