Translate

събота, 20 август 2011 г.

Графичен анализ | dLambow

 

Графичен анализ на форекс


Какво е графичен анализ на форекс?

На Форекс пазара има такова понятие като Графичен анализ, което е част от по-широкото понятие "технически анализ" и включва по-тясните понятия "трендов анализ" и "анализ на волатилността" на съответните търгуеми валутни инструменти. Графичният анализ е интерпретацията на информацията на графиката под формата на графични образувания и идентифицирането на повтарящи се графични модели с цел реализиране на печалба.

Графичен или технически анализ

За разлика от чисто техническия анализ, графичният анализ не ни дава пълен отговор на въпроса как и какво да търгуваме. На първо място, това се дължи на наличието на по-сложни теоретични модели, в някои случаи несъвършени и с определени неточности. Поради тази причина автоматизирането за намиране на графични модели на диаграми е много обемна задача и създава онази тънка линия между техническия и графичния анализ.

Графичен анализ на форекс
Графичен анализ на форекс

Как работи графичният анализ?

Както в случая с всеки друг технически инструмент, графичният анализ е изправен пред задачата да открие закономерности в историята. Най-простият пример са нивата на търговия. Ако начертаем хоризонтална линия в местата, където цената е най-концентрирана, ще видим характерни движения около това ниво, сякаш цената го „тества“, без да има силата да го пробие и да отиде по-нататък.

След като отбележем такива моменти, можем да предполагаме, че в бъдеще цената също ще отскоча от това ниво. Тоест, открихме графичен модел на поведение на валутния курс. Естествено, директно да се търгува по този начин не е препоръчително, тъй като не знаем кога цената ще отскочи от нивото и кога ще го пробие. Но можем да използваме наученото като част от обективен поглед върху форекс пазара за конкретната валутна двойка, която наблюдаваме.

Други фигури на графичния анализ

Същото важи и за всички други фигури на графичния анализ. След като вече сме открили нива на поддръжка и съпротивление, продължаваме с откриването и на други закономерни графични фигури и проверяваме как пазарът е реагирал на тях в историята, какво е следвало след тях, как са се отразили на тренда.

Например, общоприето е, че моделът „Глава и рамене“ показва обръщане на тренда. Следователно, когато намерим такава фигура на графиката, предполагаме, че цената ще се обърне и ще тръгне в обратна посока.

Графичният анализ ни дава предимство при прогнозиране на цените

Техническият анализ във форекс е основно графичен анализ на графиките, отразяващи движението на валутните курсове. Именно това е един от анализите, които ни дават предимство при прогнозиране на цените. А това предимство ни дава възможност да печелим.

За това не ни е необходимо да имаме икономическо образование, да знаем английски или други чужди езици, нито да пишем и да ни одобряват автобиография и т.н. – необходимо е просто добре да четем графиките. За да графичния анализ грамотно, би следвало да познаваме основните постулати и принципи за технически анализ.



Графичен анализ на валутните трендове.

Има много разновидности на графични фигури, както и начини за определянето им. Някои предпочитат по-прости модели на диаграми и модели на свещи. Някои използват златното сечение, изграждайки така наречените хармонични модели, идентифицирайки точките на обръщане на тренда с помощта на линиите на Фибоначи.

Принципът е един и същ във всички случаи. Трендовите линии показват преобладаващата тенденция в промените на валутните курсове и по такъв начин ни насочват към най-вероятната посока за движението на валутите.




Фигури от графичния анализ на форекс


Видове трендове

Има два вида тренд – мечи тренд (надолу) и бичи тренд (нагоре). Третият вариант е пазарът да се движи настрани – Flat (страничен тренд).

Графични фигури за поведение на тренда

Съществуват няколко класически графически фигури, които съпътстват и своевременно ни предупреждават за обръщането на тренда. Тези фигури се наблюдават на пазарите повече от 100 години и са доказали своята ефективност и надеждност.  

Известни фигури за графичен анализ

Една от най-известните фигури е двойният връх (или двойното дъно). Друга основна фигура за обръщане на тренда е “глава и рамене” (Head and Shoulders). При образуването на тази фигура се получава сигнал за продажба или за покупка в зависимост от предхождащата основна тенденция.

Фигура "триъгълник".

Има два основни типа триъгълници: разширяващи се и сближаващи се.

  • - При разширяващ се триъгълник е характерно вълново движение, всяко следващо коляно е по-голямо от предишното.
  • - Сближаващ се триъгълник, напротив, се образува с постепенно сближаване на нивата на подкрепа и съпротива. Моментът на влизане в сделката е нарушаването на границите, образувани от графичната фигура. Освен това такъв триъгълник може да бъде разделен на възходящ и низходящ.
    • = Възходящ триъгълник - При възходящия триъгълник имаме работа с хоризонтално ниво на съпротива и нарастващо ниво на подкрепа. Струва си да влезете в сделка, когато нивото на съпротива е пробито.
    • =Низходящ триъгълник - При низходящия триъгълник, напротив, имаме статично ниво на подкрепа и низходящо ниво на съпротива. Съответно, трябва да влезете в сделка, когато нивото на поддръжка е пробито.


Графични фигури "клин"

Към триъгълниците можем добавим и фигурите „Възходящ клин“ и „Низходящ клин“. В този случай имаме работа със сближаващи се линии на подкрепа и съпротива, като така те образуват нещо като триъгълник, но с много по-остър ъгъл - клин.

Графична фигура "канал"

Каналът е хоризонтално движение на цената между две успоредни линии. Хоризонталния ценови канал се нарича още „плосък“ (флат). Тоест, ако цената се движи в хоризонтален канал, можем да кажем, че пазарът е плосък. Наклонен канал може вече да показва движение в тренд. В този случай, колкото по-голям е ъгълът на наклон, толкова по-силно е трендовото движение.

Графични фигури "двоен връх" и "двойно дъно".

Както подсказва името, двоен връх е фигура, образувана от две последователни високи нива и едно нискоа. Двойно дъно е фигура, образуван от две последователни ниски нива и едно високо. Може да има три или повече върха (дъна). В тези случаи ще имаме работа с "троен връх" или "тройно дъно". Тъй като това са модели на обръщане, тяхната последица е обръщане на тренда. Трябва да влезете при пробиване на долното ниво в случай на двоен връх и на горното ниво в случай на двойно дъно.

От всичко това можем да заключим, че графичният анализ не е точен инструмент и в по-голямата си част е обвързан със субективното възприятие на отделния търговец. Това отчасти е вярно и дори има разработки, които се опитват да потвърдят или опровергаят това твърдение.

----------------


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации