Translate

вторник, 4 ноември 2014 г.

Фигура Двоен връх | dLambow


Фигурата "Двоен връх" (или двойно дъно) в техническия анализ на форекс

 

Фигурите от технически анализ "Двойно дъно" и "Двоен връх"

На Форекс пазарът има много графични фигури или модели в техническия анализ, които дават сигнали за различни събития или поведение на валутните курсове. Една доста надеждна и популярна фигура, говореща за обръщане на тренда е Двойния връх. 

Фигурите от технически анализ "Двойно дъно" и "Двоев връх" се класифицират като модели за обръщане на тренда. Навременното им идентифициране ще ви позволи да затворите позиция своевременно и да отворите нова по посока на преобладаващата тенденция.


Какво е "Двоен връх" или "Двойно дъно" на форекс?

"Двоен връх" (Double Top) или "Двойно дъно" са фигури, графични модели, сигнализиращи за обръщане на възходящ или низходящ тренд в техническия анализ на форекс. За да идентифицира двоен връх или двойно дъно, търговецът трябва внимателно да следи ценовото действие.
 

Какво представлява фигурата двоен връх (двойно дъно)?

Тази фигура се състои от два върха (пика) или две дъна с почти еднаква височина. Както се вижда от рисунката, паралелно на линията на съпротивление, проведена през двата върха, е прокарана линията, аналогична на линия на шията в предните фигури.

Тази фигура се формира след дълъг възходящ тренд. Двойният връх е мечи модел, който се появява след възходящия тренд. Така че, след като сте видели формирането на тази фигура на графиката, трябва да започнете да търсите условия за продажба.

Фигура Двоен връх
Фигура Двоен връх
 

 

 

 

 

 

 

Разпознаване на фигурата двоен връх

 

Силна съпротива без пробив

За да разпознавате техническите модели, объръщайте внимание на поведението на котировките на избрания от вас валутен инструмент за търговия. След като курса многократно достигне силна съпротива при нарастващ тренд, но не пробие и цените се обърнат и започнат да намаляват, се появява фигурата двоен връх.

 

Пробиване на местното дъно

Повечето трейдъри, следващи правилата, изчакват, докато моделът се формира напълно, което изисква цената да пробие местното дъно на графиката, което се намира в средата на двата максимума. Формирането на този модел е придружено от увеличаване на обема на търговия. Цената може също да се върне надолу до точката на пробив, тази маневра се счита за отличителен белег на фигурата.

 

Изчакване формирането на втория връх

По правило, фигурата Двоен връх се появява, когато след продължителен тренд, се стига до силно ниво. След като цената удари препятствието, се наблюдава връщане от него. На този етап все още не е ясно дали това е корекция или обръщане на тренда. Следователно, веднага щом се образува първият пик, е необходимо да се изчака появата на втория пик. В същото време изобщо не е необходимо вторият пик да е точно на нивото на първия, допуска се леко отклонение.

 

Формиране на два изразени върха

В идеалния случай "Double Top" трябва да има два изразителни върха, които са разположени почти на едно и също ниво. В същото време обемите на търговия при първия пик са по-големи, отколкото при втория. Можем да кажем, че фигурата се формира едва след рязък пробив на затваряне на нивото на спад. Само в този случай можем да говорим за обръщане на тренда. В същото време не трябва да се изключва връщане към нивото на пробив.




Технически анализ на фигурата двоен връх (или двойно дъно).

Както се вижда от рисунката по-горе, паралелно на линията на съпротивление, проведена през двата върха, е прокарана линията, аналогична на линия на шията в предните фигури. 

  • Ако се счита, че старата линия на съпротивление е била пробита в т. А, то тя след това се е превърнала в линия на поддръжка на нивото на т. С, 

  • която от своя страна отново е пробита в т. Е със зараждането на новия тренд, 

  • и отново става линия на съпротивление в т. F. 

Целта на цената е на ниво т. G, намираща се на разстояние от т. Е на пробива равно на средната стойност на височината двата върха.


Търговия по фигурата за обръщане на тренда "двоен връх"

По-правилно е да влезете в пазара, когато нивото на подкрепа е пробито след неуспешен втори връх и цената отскочи надолу от нивото на подкрепа, тъй като е възможно цената отново да се върне към максимума, за да образува фигурата „Троен връх”. 

Стоп загубата е по-правилно и по-безопасно да се зададе зад върха на двойния връх, а целта е да се измерва от линията на подкрепа до максимум два върха. Фигурата на техническия анализ "Двойно дъно" е изградена в огледален образ със същата процедура.


Практическо приложение на фигурите двоен връх и дъно.

Всичко, казано дотук, се отнася и за фигурата Двойно дъно, но в обратен порядък. Фигурите двоен връх (или двойно дъно) са любим технически инструмент в анализа на форекс на много валутни търговци и един вид сами се потвърждават поради очакването на множество участници на валутния пазар. 

И двете фигури се откриват в различните тайм фреймове (времеви периоди), така че могат да обслужват както дългосрочна търговия, така и вътредневни трейдъри.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации