Translate

сряда, 3 ноември 2010 г.

Мултипликатор на парите (Money multiplier) | dLambow

 

Паричен, депозитен и кредитен мултипликатори на парите

 

Милтипликатори на парите
(Money multiplier)
1.Кредитен
мултипликатор
Credit
multiplier
2.Депозитен
мултипликатор
Deposit
multiplier
3.Паричен
мултипликатор
Money
multiplier

 

Какво е паричен мултипликатор (Money multiplier)?

Паричен мултипликатор (от лат. multiplicare - умножавам, увеличавам, размножавам) е коефициент, равен на съотношението на паричното предлагане (M2) към паричната база (M0) и характеризира нарастването на парите в обращение поради кредитни операции. Теоретичната максимална стойност на този показател се счита обратната стойност на нормата на резервиране 

 

Същност на паричната мултипликация

Паричният мултипликатор е коефициент, показващ отношението на приръста на паричната маса към предизвикващите неговия прираст излишни банкови резерви. Колкото е по-малка нормата на задължителните изисквания, толкова е по-голяма стойността на мултипликатора.

Тъй като в мащабите на икономиката като цяло, излишните банкови резерви са следствие на съвкупното увеличение на депозитите, то паричния мултипликатор може да се определи като отношение на приръста на предлагане на пари, предизвикан от приръста на паричната маса.

 

Формула за паричен мултипликатор

Т = 1 / r

Където:

  • Т - паричен мултипликатор
  • r - норма на резервилане

Мултипликатор на парите
Мултипликатор на парите

Търсене и предлагане на пари

Паричният мултипликатор е икономически коефициент, изразен като число и определящ увеличаването или намаляването на паричното предлагане в зависимост от промените в размера на депозитите в паричната система.

Търсенето и предлагането на пари на паричните пазари е свързано с мотивите на икономическите субекти търсещи пари за своята дейност и с аспектите на паричното предлагане – обхват и представяне на паричните агрегати според методиката на Европейската централна банка.

 

Депозитен мултипликатор (Deposit multiplier)

Концепцията за депозитен мултипликатор играе важна роля в икономическата теория. В превод "мултипликатор" означава "множител" (multiplication - умножение, увеличение; multiplier - множител, коефициент). Инвестиционният депозитен мултипликатор умножава, увеличава търсенето в резултат на въздействието на инвестициите върху растежа на доходите. 

Мултипликаторът показва как увеличението на инвестициите (публични и частни) влияе върху увеличаването на парите (и доходите). Мултипликаторът помага да се "усети" ефектът от държавното стимулиране.

Общият мултиплициращ ефект не се проявява веднага, а като че ли се „разтяга“ за определен период. В действителност, не работи прост, а многосложен множител. Самото проявление на мултиплициращия ефект предполага наличието на определени условия. Проявява се преди всичко в наличието на неизползвани мощности, свободен труд. 

Много е важно къде, в какви сектори са насочени инвестициите, каква е тяхната структура. Мултиплициращият ефект обикновено се проявява по време на подем, а не по време на спад в икономиката.

Паричен мултипликатор
Паричен мултипликатор
 

Мултипликаторите на паричното обръщение включват:

  • 1)    Общ паричен мултипликатор изразяващ отношението на М3 към паричната база.
  • 2)    Мултипликатор на М2, който изразява отношението на паричния агрегат М2 към паричната база. (паричната база включва банкнотите и монетите в обръщение плюс резервите на търговските банки при БНБ).
  • 3)    Мултипликатор на М1 включващ отношението М1 към парична база.

Междубанковия паричен пазар в България включва следните видове операции:

  • - депозити,
  • - репо сделки,
  • - овърнайт…



Видове милтипликатори на парите

 

- Кредитен мултипликатор (Credit multiplier)

Кредитният мултипликатор (К.м.) е определено количествено съотношение, въз основа на което функционира механизмът на кредитиране на търговската банка. К.м. показва границата на увеличаване на паричното предлагане чрез кредитна емисия чрез многодепозитно разширяване на капитала. 

Кредитен мултипликатор
Кредитен мултипликатор (Credit multiplier)
 

Изходно начало на дейността на всяка банка е определена сума, инвестирана в капитала на банката като депозит. Разширяването на капитала на банката зависи от съотношението на задължителните резерви, което се определя от централната банка, въз основа на целите на икономическата политика. 

Кредитният мултипликатор показва, че всяка банка, която получава депозит, добавя към своите резерви определен процент от получената сума. Балансът се превръща в свръхрезерв, който се дава на заем. Кратността на това увеличение на капитала на банката е обратно пропорционална на нормата на задължителните резерви.


- Депозитен мултипликатор (Deposit multiplier)

Депозитният мултипликатор е максималната сума пари, която една банка може да създаде за всяка единица резерви. Депозитният множител обикновено е процент от сумата, депозирана в банката. 

Депозитен мултипликатор
Депозитен мултипликатор (Deposit multiplier)

 Изискването на депозитен мултипликатор е от ключово значение за поддържане на базовото парично предлагане на икономиката. Използването на депозитен мултипликатор се нарича банкиране с частичен резерв и сега е обичайно за банките в повечето страни по света.


- Паричен мултипликатор (Money multiplier)

 Паричната емисия в условията на развит пазар и кредитно-банковата система се подчинява на ефекта на паричен мултипликатор, т.е. нарастване на парите в ритъма на определен коефициент. При банкова емисия може да има ситуации на голямо увеличение на паричното предлагане в сравнение с първоначалното му увеличение (първоначална емисия). 

Паричен мултипликатор
Паричен мултипликатор (Money multiplier)
 

Например, централната банка купува за 10 хиляди лева ценни книжа и, плащайки на продавача им, издава пари (банкноти) за тази сума. Продавачът, от друга страна, може да вложи получените пари в сметката си в търговска банка, която във връзка с увеличаването на активите си от своя страна може да издаде заеми за 10 хиляди лева, като по този начин извърши нова кредитна емисия и увеличаване на паричното предлагане. 

Възможни са и последващи етапи на движение на парите и съответното им нарастване. Този ефект се нарича паричен мултипликатор.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации