Translate

понеделник, 29 ноември 2010 г.

Стокова борса | dLambow


Кога възникват и как се развиват стоковите борси по света

 

Какво е стокова борса?

Стоковата борса е тържище, организирано под формата на постоянно действащ пазар, на който се сключват сделки за покупко – продажби на масови, еднородни, качествено равностойни и пазарно заменими стоки при предварително определени и задължителни за участниците условия.

Стокова борса
Стокова борса
 

Стоки и мостри на борсата

Стоките, които са предмет на покупко–продабжа на борсата са налице в процеса на сключването на сделките. Те се намират в складовете на борсата или на продавачите, намират се на път или са в процес на експедиция, но може и все още да не са произведени. Сделките на борсата се сключват въз основа на мостри, определени стандарти или описание на най–важните показатели за състоянието на стоките.

Стандартизиран борсов договор

По същество, обект на голяма част от борсовите операции е стандартизирания борсов договор. Възникването на борсовата търговия е продължителен процес. Началото му се търси в древността. Основа на първите организирани пазари са панаирите. Постепенно се оформят средища на търговци в определени сфери на дейност, на територията на основни административни и пристанищни центрове.




Възникване на борсата

Като организиран пазар борсата се оформя през 15–16-ти век  в Холандия и в най–оживените търговски центрове на Италия – Венеция, Генуа и Флоренция, а след това и в Англия и САЩ.  Самото понятие борса произлиза от латинската дума бурса, която означава кесия, торбичка. 

 

САЩ - страна на борсовата търговия

За страна с най–високо развитата борсова търговия днес се смята САЩ. Там началото се поставя през 18-ти и началото на 19-ти век. През 1752 г. В началото на Броуд стрийт в Ню Йорк е създадена борса за търговия с месна продукция. А на Уол стрийт е бил организиран пазар за търговия с вносни стоки, доставени по море. 

В най – големия борсов център в света – Чикаго, се поставя началото на борсовата търговия през 1848 г., когато официално се учредява Чикагския съветът по търговията. От 1856 г. вече като

Първите стокови борси

Асоциация на търговците започва дейността на съвременната Чикагска стокова борса.

  • - През 1862 г. се създава Ню Йоркската стокова борса.
  • - През 1870 – памучна борса на Ню Йорк.
  • - През 1885 г. Ню Йоркската кафеена борса и малко по– късно 
  • - През 1916 г. Ню Йоркската кафиена и захарна борса.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации