Translate

понеделник, 25 януари 2010 г.

Форекс задача - диапазон или ход | dLambow

 

Нека да обсъдим една малка задача за Форекс (за ход и диапазон на цените):

Колко е средно дневния ход валутната двойка евро/долар в рамките на едно средно дневно движение (диапазон) от 70-100 пипса?

Форекс задача - диапазон или ход
Форекс задача - диапазон или ход
 

Опит за отговор:

Дневния ход /движение / се мери на периоди - примерно за последните 100 дни. Обозначава се с ATR- Average True Range. Има и такъв индикатор.

Средно е около 100 пипса +/- 10 пипса. Но и това не е много коректно, защото с ATR се мери амплитудата на движението, но то е на зиг - заг и реално е трудно да се измери, но сигурно е минимум 3 пъти повече от дневния ATR.

Проблемът е, че човек трудно може да хване с някакво постоянство във времето и 5% от тези движения.



А сега малко анализ на тази форекс задача:

По дневния бар, според статистиката за последните 6-7 години, точната дневна стойност на диапазона е 98 пипса - разликата между max и min в курса за деня. Разбира се, ако отчетем стойностите  open и close, действително може да стигнем и до 3 пъти повече, при близко с екстремумите влизане и излизане за деня.

Все пак, това го наричаме средно дневен диапазон на волатилността. Последното е нещо много хубаво, защото всичко на форекс е заради волатилността, е почти всичко. Основната маса са дейтрейдъри.

Средният диапазон е важен и даже много важен, но в друг контекст. Едва 4% от дребните трейдъри знаят за какво става дума, а единици са тези, които имат идея как могат да го използват на практика.

 

Все пак, какво е ХОД на курса?

Нека да изходим от средния минутен диапазон на EUR/USD за същия 6-7 годишен период.
Това е още по-сложна задача и също не са много хората, които са й обръщали внимание. Но в крайна сметка е въпрос на малко техника, за да се установи, че стойността на средния минутен диапазон на EUR/USD е 1,2 пипса.

Разбира се, за да сме абсолютно точни, можем да вземем потиковата статистика, за да обхванем и вътре минутното движение, но чак толкова не е необходимо.

При това положение имаме 1,2 х 60 минути х 24 часа = 1700 пипса. Ето, това е дневния хода на EUR/USD!

Е, 5% успеваемост от 100 пипса (а в някои случаи и от максимум 300 пипса), при 1% риск на позиция е някъде около 5/10000 дневно или 5 - 10 пипса. При това, ако сполуката е с нас.

Но 5% от 1700 пипса, това вече си е 85 пипса дневно.
Значи, със съвсем малко разбиране, увеличихме хоризонта 17 пъти, а това си е чудесен стимул за размисъл.

И кой е казал, че от дневния ход могат да се хващат само 5% и то с усилие? При положение, че 25% могат да се хващат без усилие. А усилие вече е необходимо, когато се гони 35% - 40% или 45% ефективност.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации