Translate

вторник, 26 януари 2010 г.

Фигура сходящ триъгълник | dLambow


Използване на фигура сходящ триъгълник на форекс


Образуване на сходящ триъгълник

Сходящ триъгълник, се образува от постепенно сближаване на нивата на подкрепа и съпротива. Моментът на влизане в сделката е нарушаването на границите, образувани от графичната фигура.

Сходящ „триъгълник“ на Forex графиките се задава от низходяща подкрепа, очертана от поредица от спадащи върхове, и възходяща подкрепа, образувана от серия от възходящи дъна. След като бъдат удължени напред, тези сближаващи се линии гарантирано се пресичат и на графиката ще се появи фигура - сходящ "триъгълник".

Графична фигура сходящ триъгълник на форекс
Графична фигура сходящ триъгълник на форекс (долна част на схемата)

Значение на фигурата сходящ триъгълник

Смисълът на тези траектории е, че те са доказателство за липсата на разбиране у по-голямата част от участниците на пазара, как ще се държи цената на търгувания актив в бъдеще. Търговците предпочитат да изчакат, нови позиции не се отварят. Намаляващата амплитуда на ценовите колебания води до все по-рядко затваряне на отложени поръчки за вземане на печалби или загуби. В резултат на това има още по-малко „гориво“ за движението на цените.

Пробиване границите на триъгълника и търговия с него

Образуването на този "триъгълник" е придружено от намаляване на обемите на търговия. Но размерът на средствата по сметките на търговците не намалява. Цялото това парично предлагане, което не е включено в отворени позиции, може драстично да промени ситуацията, когато участниците на пазара получат сигнал. 

Такъв сигнал е пробиването на "триъгълника". Колкото по-близо до неговия „върх“ се случва, толкова по-мощно ще бъде последващото движение на цената.

Ако се наблюдава насочено движение преди пробива на триъгълника, тогава моделът може да действа като модел за обръщане на тренда или като сигнал за неговото продължаване. Пазарът се движи в посока на пробива.



Най-често пробивът на границите на фигурата е придружен от рязко увеличаване на обема на транзакциите. Между другото, липсата на ръст в обемите на търговия е добър начин да се разграничи истинският пробив от фалшивия. Втората спомагателна характеристика е посоката на тренда от по-висок порядък. Пробивът на обратния тренд е по-вероятно да не се материализира като движение на цената.

Пробивът трябва да се счита за завършен, ако тялото на свещта се е образувало извън триъгълника. При отварянето на позиция в този случай може да се подхожда по различни начини. „Stop Loss“ се задава според медианата на „триъгълника“ или въз основа на анализа на нивата.

Сходящият триъгълник може да бъде разделен на три вида графични фигури:

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации