Translate

вторник, 11 ноември 2014 г.

Фигурата "троен връх" (Triple Top) | dLambow

 

Фигурата троен връх (или тройно дъно) в техническия анализ на форекс.

 

Какво е фигурата троен връх?

Фигурата "Triple Top" (Троен връх) е графичен модел за обръщане на възходящ тренд в техническия анализ на форекс. За да идентифицира троен връх, търговецът трябва внимателно да следи поведението на цените. В момента, когато при възходящ тренд цената на валутен инструмент се покачва за трети път до силно ниво на съпротива, но не го пробива, след което се обръща и започва да намалява, се образува троен връх. Имайте предвид, че и трите максимума на тази фигура трябва да бъдат приблизително равни един на друг.

 

Формиране на фигурата троен връх

Формирането на фигура обикновено протича по следния сценарий: При възходящ тренд цената поставя нов връх, малко по-късно, след още два опита за растеж, цената не може да надхвърли нивото на съпротива и пада. Понякога процесът на упадък придобива ускорени темпове и дори е възможно образуването на гап.

 

Построяване на троен връх.

Фигурата троен връх (Triple top pattern) или Тройно дъно (Triple bottom pattern) е хибрит между фигурите Глава и рамене и Двоен връх. За тези фигури са справедливи същите характеристики и изводи, както и за Глава и рамене и Двоен връх. Както се вижда на рисунката, класическата фигура Троен връх е с еднаква височина на върховете. Линията на шията е прокарана паралелно на линията, съединяваща трите върха (B, D, и F).

 

Обобщение:

  • - Фигурата се счита за завършена само след като цената пробие нивото на дъната (линията на подкрепа - шиите).

  • - След като пробие линията на подкрепа, е възможно цената да се върне към линията на подкрепа (която се превръща в линията на съпротива) отвън и да отскочи от нея надолу, след което се развива низходящ тренд.

  • - Колкото по-дълго фигурата е формирана във времето (ден, седмица, месец или повече), толкова по-висока е нейната надеждност.


Троен връх.


Тройно дъно.

 

Анализ на фигурата троен връх - тройно дъно.

Бъдейки линия на съпротивление, линията на шията е пробита в т. А и се е превърнала в силна линия на поддръжка на нивото на цени С и Е, след което отново е пробита в т. G. Линията на поддръжка се превръща в силна линия на съпротивление, от която започва разгръщане на пазара в т. Н.



Цел за цената вече е нивото на т. I, намиращо се на растояние от линията на шията равно на средната височина на трите върха. Това е същността на фигурата триен връх, която намира приложение в техническия анализ на форекс, макар и не толкова често, колкото глава и рамене и двоен връх.

Фигурите Троен връх (Triple top pattern) и Тройно дъно (Triple bottom pattern) са едни от основните класически фигури на техническия анализ, съществуващи на валутните пазари. Те обикновено се формират след дълъг възходящ/нисходящи тренд и показват неговото обръщане.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации