вторник, 16 декември 2014 г.

Форекс лот (Forex lot).

Лотове при търговия.

Винаги на форекс възниква въпроса за това какно е лог и с какви лотове да се води търговия. Фактически, много често при съставянето на план за търговия и управление на риска, се говори за размера на лота. Форекс лот е ключово понятие на валутния пазар, защото именно от използвания размер на лота зависи размера на получаванате печалба или загуба.

Определение за форекс лот.

Лот е обема на валутата във всяка сделка (контракт), изразена в числово значение или това е единица за измерване обема на търгувания инструмент в сделката. В търговските платформи могат да се срещнат най различни размери на лота, като се започне от 0,01 - 0,05 - 0,1 - 0,5 - 1,0 - 10,0 и т.н. Всъщност, стандартния и общоприет лот на форекс е 1,0, което е 100000 единици от базовата валута.

Обемът на всяка валутна сделка се измерва в лотове.

Така, че за да извършите сделка с дадена валута с обем 100000 единици, трябва да изберете лот 1,0 при откриване на търговската позиция. При обем на сделката от 10000 валутни единици, лота е 0,1, а при 1000 - 0,01. Нищо сложно. Може да се каже, че 1,0 лот е стандартен форекс, 0,1 е мини форекс и 0,01 е микро форекс. При някои брокери може да срещнете възможността за произволно избран лот, като например 0,37 или 1,46.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

3 коментара:

 1. Lot е определено количество единици или сума от активи, приета за осъществяване на търговска операция на пазара за определен валутен инструмент и обикновено, това количество единици в лота е кратно на 100.

  ОтговорИзтриване
 2. Форекс лот и кредитно рамо.
  Не си мислете, че за да извършите сделка на форекс с един лот от 100000 валутни единици, е необходимо да разполагате с тази сума на своя депозит. За да може колкото е възможно повече участници в пазара да се пробват във валутната търговия, брокерът им предоставя т.н. кредитно рамо, т.е. може да увеличите сумата на сделката с размера на кредитното си рамо.

  ОтговорИзтриване
 3. Кредитното рамо има непосредствена връзка с използването на лот при търговията на форекс. Например, ако ползваме рамо 1:500, това означава, че нашия депозит се увеличава до 500 пъти и започваме да печелим от превъртането на пари, с които не разполагаме. Следователно, за да извършим сделка с обем 1 лот, ще ни трябват 500 пъти по-малко пари: 100 000 / 500 = 200 единици валута. А зада се извърши сделка с обем от 0,1 лот, при рамо 1:200, ще ни трябват: 10 000 / 200 = 50 единици валута. Това са приблизителни цифри, а точния размер ще зависи от вида на подбрания валутен инструмент, неговият текущ курс и условията на брокера.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Translate / Перевод: