Translate

вторник, 2 декември 2014 г.

Какво е валутен курс на форекс? | dLambow


Валутен курс е цената на валутите една спрямо друга

Валутен курс е цената на паричната единица на една страна, изразена в парични единици на друга страна, при сделките за покупко-продажба на валути. Тази цена се определя от съотношението на търсенето и предлагането на определена валута в условията на свободен валутен пазар.

 Но също така, курса може да бъде строго регламентиран от решение на правителството или на Централната банка на страната.

Фактори, влияещи върху валутния курс

Върху курса на валутите влияят голямо количество най-разнообразни икономически, природни и политически фактори:

  • - лихвени проценти,
  • - инфлация,
  • - политическа стабилност,
  • - природни катаклизми и др. 

Освен това, понякога, държавни институции участват на форекс пазара, предприемайки стъпки по корекция на валутния курс.

Валутен курс на форекс
Валутен курс на форекс



Валутни интервенции

Това става като се продават големи количества валута, за да стане тя по-евтина или като се купува, за да се повиши нейния курс. Такива действия обикновено се наричат интервенции. Всеки от изброените фактори, а също така и големи пазарни заявки за купуване или продажба на валутата, могат да предизвикат висока активност и изменчивост на валутния курс. 

Валутният пазар Форекс е толкова голям по размер и обем, че нито една отделна компания или организация не са в състояние да го манипулират за по-дълъг период от време.

Пазарен курс на валутите

Пазарният курс на валутата е този, при който в даден момент от време може да се купи или продаде дадената валута за друга валута. Пазарният курс се формира от хиляди операции по обмен на валутите, произтичащи ежесекундно по целия свят.

Предсказуемост в промените на валутния курс

Валутните курсове съществуват независимо от нашите предпочитания и воля. Те се формират от милиони самостоятелни участници на форекс и обратно - техните промени влияят върху мнението на тези участници. 

Непредсказуемостта в промените на пазарния курс е в основата на спекулативната игра с валутните курсове с цел реализирането на печалба от постоянните промени (волатилност) на пазара.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации