Translate

неделя, 7 декември 2014 г.

Бид (bid) | dLambow


Какво е бид (bid) при валутна търговия?

Преди да изясним значението на понятието бид (bid), накратко ще обясним значенията на "bid", "ask" и "spread", понеже те във валутната търговия (форекс) обикновено вървят заедно, в комплект и едното не може без другото.

Какво е значението на "bid" и "ask"?

Двете понятия: bid (бид - наддаване, предложение за котировка) и ask (аск - търсене, запитване за котировка) почти винаги се използват заедно.

  • - Терминът "bid" се отнася до най-високата цена, която купувачът ще плати, за да закупи определен брой акции в даден момент.
  • - Терминът "аск" се отнася до най-ниската цена, на която продавачът ще продаде същите акциите.

Цената на наддаване (бид) почти винаги ще бъде по-ниска от цената на търсене или запитване (аск).

Може ли bid да бъде по-високо от ask?

Цената на търсене (аск), известна още като "офертна" цена, почти винаги ще бъде по-висока от bid-цената на предлагане. Маркетмейкърите правят пари от разликата между bid price (цена на предложението) и ask price (цена на търсенето). Тази разлика се нарича "spread" (спред).

Какво е форекс спред?

Форекс спредът (forex spread) е разликата между курса за продажба на валутния брокер и курса на покупка при обмен или търговия с валути. Спредовете могат да бъдат по-тесни или по-широки, в зависимост от използваната валута, времето на деня, в което е започнала търговията, и икономическите условия. Още по-опростено определение за спред е разликата между "bid" и "ask".

Какво е бид (bid) при валутна търговия?
Бид (bid)

Какво е бид (bid)?

Терминът бид (bid) се отнася до предложение, направено от физическо лице или корпорация за закупуване на акции или валута по време на борсова сесия. Купувачите обикновено правят бидове (bids) на търгове и аукциони на различни пазари или борси.

Когато купувачът прави бид (makes a bid), той определя колко е готов да плати за стоката заедно с това количеството, което е готов да закупи. Бид се отнася и до цената, на която маркет мейкърът е готов да купи определена ценна книга. Но за разлика от купувачите на дребно, маркет мейкърите трябва да показват и цена за търсене (ask price).

Какво е форекс бид?

На форекс, бид е цената, по която валутният търговец  може да продаде валутата, която стои на първо място в абревиатурата на валутната двойка и съответно да купи валутата, която стои на второ място в абревиатурата на валутната двойка. Например:

  • - EUR/USD.


Пример за бид на форекс пазара

Например, да вземем валутната двойка GBP/USD - гледаме в екрана на търговския терминал и виждаме, че в момента брокера предлага:

  • - бид (bid) по 1,3000 и
  • - аск (ask) по 1,3002,

което означава, че можем да купим по 1,3003 и да продадем по 1,3000.




Какво е бид (наддаване) в бизнеса?

Терминът bid (бид - оферта с наддаване) се отнася до предложение, направено от физическо лице или фирма за закупуване на актив. Купувачите обикновено правят bids на търгове, аукциони, борси и на различни пазари, като фондовия или валутния пазар, а вероятно и този на биткойни. Офертите могат да се правят и от компании, които се конкурират за договори за различни проекти.

Какво е бид (bid) в договор?

Бид (bid) е оферта с наддаване, предложение за котировка, подадени в отговор на покана от възложител. По закон държавните агенции са длъжни да правят публични търгове, конкурси или договаряния, когато имат нужда от конкретен продукт или услуга.

Каква е разликата между bid и proposal?

Обикновено bid (предложение за наддаване) е по-конкретно по стойност и касае установени и известни борсови стоки, докато  proposal (предложение, оферта) засяга по-задълбочено сроковете, качествата и разходите за даден продукт или проект, които имат по-индивидуално значение и се използва, когато бизнесът трябва да влезе в партньорство с друг бизнес. Следователно, бид е по-скоро термин от областта на борсовите сделки, докато предложението (офертата) е термин от областта на бизнес отношенията между фирми.

----------------

2 коментара:

  1. Bid е курс за покупка, което означава, че банката купува базовата валута EUR и продава котируемата валута USD.

    ОтговорИзтриване
  2. Цена бид (предложение за продажба) (Bid Price)
    Цената бид (Bid) е тази, по която клиент е готов да купи определена валута във валутен или крос-валутен договор. По тази цена търговеца продава базисната валута от съответната валутна двойка. В котировката тя се показва в ляво.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации