събота, 13 декември 2014 г.

Какво е спот курс или цена за спот сделки (Spot)?

Спот курс за сделки на форекс.

Спот (англ. Spot — на място) е пряка сделка на форекс с различни валути по техните пазарни цени, със стандартна дата на валутиране за оправяне на сметките в рамките до два работни дни от момента на сключване на валутната сделка. Всеки спот курс отразява колко високо се оценява определена национална валута в определения момент на пазарно провеждане на валутни операции зад пределите на конкретната страна.

Спот цена за валута.

Или казано по друг начин, това е цената на валутата на една страна, изразена чрез валутата на друга страна, която по пазарен метод е установена в момента на сключване на валутна сделка, при условията за обмен на валути на банките контрагенти, между които се извършва обмена, на втория работен ден от деня на сключване на сделката и това е спот курс.

Спот курс за обмен на валути.

Така че, въпросния спот курс (Spot) отразява равнището на форекс пазарна оценка националната валута в момента на провеждане на валутни операции на международен валутен пазар. Като пример за спот курс могат да се дадат сделките за обмен на валути при международна търговия със стоки, заминаването на туристическа група зад граница и други подобни.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

2 коментара:

  1. Спот (от англ. Spot — на място) — това са условията за водене на сметки на форекс, при които заплащането за сделките става веднага (като правило, в течение на два дни). Този вид спот сделки се наричат още налични или касови.

    ОтговорИзтриване
  2. В техниката на пресмятане се противопоставят срочните или «форвардни», (англ. forward) сделки, с направените сметки при изтичане на предварително договорен период от време. Място за извършване на сделките спот може да бъде междубанковия валутен пазар, фондовите и други борси, а също и извънборсови пазари - стокови, фондови или валутни.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Translate / Перевод: