Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Инвестиране ли е търговията на форекс? | dLambow


От какво идва печалбата при инвестиране на форекс и как се прави това?


Изгодно ли е да инвестирате пари на форекс?

Днес има много начини за инвестиране на пари. Ето защо може да бъде толкова трудно да направите избор и да решите къде да инвестирате парите си.

  • - Един от обещаващите начини за изгодно инвестиране на пари винаги е бил закупуването на недвижими имоти.

  • - Можете също така да инвестирате в собствен бизнес, но за да започнете собствен бизнес, ще ви трябват определени умения и познания.

  • - Също така е полезно да инвестирате в собственото си образование, защото това е инвестиция в себе си и перспективата да получите добра работа в бъдеще.

  • - Когато решават за себе си въпроса, къде е изгодно да инвестират пари, за да печелят добре, някои инвеститори предпочитат просто да отворят спестовна сметка в банка. Но инфлацията често отрича рентабилността на такова решение. Процентът, който получава инвеститорът от банков депозит, най-често не може да покрие ръста на инфлацията. И в резултат на това, въпреки че номиналната стойност на вашите средства се е увеличила, всъщност вие губите част от инвестицията си, тъй като сега можете да закупите по-малко стоки с парите си, отколкото в момента, когато сте ги поставили в банката.

Инвестиране на форекс
Инвестиране на форекс

Какъв е "механизма" на инвестиране във валути?

По първоначални, не много задълбочени проучвания, може да ви се стори, че е доста изгодно да се инвестират свободните ви средства на форекс. За това се говори на много места в интернет. Но обосновано ли е това? И какво точно е такова "инвестиране"? Дали е същото, като да се спечели от покупко-продажба на валути във валутното бюро?

Затова, преди да решите дали си заслужава да инвестирате свободни пари на форекс, нека да направим известни уточнения и разграничения, за да избегнем евентуални необосновани очаквания и рискове от необмислени стъпки и да вникнем в същността на механизма, по който могат да се извлекат печалби от движенията на валутните курсове на валутния пазар.

 

Работа или инвестиране е форекс?


"Работещи" инвеститори

Определено има "инвеститори", които идват на форекс с идеята не за инвестиране, а за нещо като работа - сутринта да спечелят някой лев и следобед да го "вложат" в заведение или след седмица да заминат на луксозна почивка. Точно този вид хора са най-сигурните пътници към марджин кола и загубата на всичките си пари.

Инвеститори назаем

За да влошат ситуацията, някои от тези "инвеститори" се явяват на форекс с пари, взети на заем, срещу лихва или даже от "бърз заем" срещу баснословна лихва, с идеята че за ден-два ще ги избият, ще ги върнат и след това ще забогатяват до края на седмицата и ... пак на заведение или почивка...

Форекс не понася трудовите подвизи.

С обичайния работнически манталитет, всичко описано по-горе не може и няма начин да стане. Работника е свикнал някой друг да мисли вместо него и да му казва стъпка по стъпка какво точно да прави (като длъжностната характеристика). Всеки ден или седмично се подписва под периодичния инструктаж и няма право да стъпва встрани от него.

Такъв човек, определено не е в състояние да разбере валутния пазар и няма работа на форекс. Освен ако непременно държи да прахоса за нищо някакви пари и добре си е направил сметката, че и без тези пари ще може да се оправя, поне за насъщните си нужди - храна, жилище...


Форекс е инвестиране, но се прави от хора-предприемачи.

Обратно на трудовия манталитет, на форекс се печели с инвеститорски манталитет. Това е доста по различно от работата на един работник. Преди всичко се работи с ума, правят се сметки, трябва да си добър в математиката, статистиката, теория на вероятностите. В добавка към това, трябва да имаш сериозна представа от международни финанси и икономика.

Освен това са нужни сериозни лични характеристики, като упоритост, целенасоченост, твърдост, самоконтрол. Но най-важното е, че както е при стартирането на собствен бизнес, всичко трябва да го направиш сам, като предприемач, създавайки при това своя собствена търговска система и да я тестваш до тогава, докато действително проработи.

Свръхкраткосрочно инвестиране

Е, затова е този сайт - за насоки, идеи и подкрепа в тази нелека задача - да се изкарва печалба от инвестиране във валутните инструменти на форекс.

Ето един пример за свръхкраткосрочно инвестиране:

Ставате рано сутринта, изчислявате днешния Пивот пойнт с данните от вчерашната търговия и изпращате на брокера си два ордера: за откриване с минималния възможен лот на една дълга и една къса позиция в Пивот пойнта, като и на двете позиции задавате цел (тейк профит) на +10 или +20 пипса.

След това си правите кафето и когато изпивате първата глътка, много е възможно едната от двете позиции да сработи и да се закрие с печалба от +10-20 пипса. А когато приключвате с кафето, не е изключено и втората позиция да се закрие с още +10-20 пипса печалба. Това се нарича свръхкраткосрочно инвестиране.

Е, когато когато отработите своя собствена търговска система на форекс за такъв вид свръхкраткосрочно инвестиране в подбран от вас валутен инструмент, тествате я на изторически данни за поне 10 години назад и я превърнете в рутинни ежедневни операции, тогава може да си пиете кафето с печалбата си от сутрешното инвестиране на форекс.




Инвеститори на форекс

През последните години, редица инвеститори усвоиха технологията за инвестиране на форекс и увеличиха участието си във валутния пазар.

Участие на валутния пазар.

Така, редица професионални инвеститори, преориентираха инвестиционните си интереси и значително увеличиха своето участието в международния валутен пазар Форекс. Валутната търговия придоби голямо разпространение и днес тя осигурява от 1 до 5-6 трилиона долара дневен оборот. Около 80% от този оборот е свързан с операции, чиято цел е да извлекат свръхкраткосрочни печалби от постоянните промени в курсовете на валутите.

Професионални инвеститори

Също така е известно, че при достигането на определени ключови точки (нива, зони, канали, коридори), движението на валутните курсове става в голяма степен прогнозируемо. В следствие на това се появява потенциална възможност да се инвестира и да се заработи значителна печалба. Това е причината, напоследък, голяма част от професионалните инвеститори значително да увеличават своето участие във валутните сделки, осъществявани чрез Форекс.

Индивидуални инвеститори

Тези обстоятелства, а и широкият достъп до съвременни комуникации (интернет, мобилни устройства, смартфони...) привличат и многобройни индивидуални инвеститори от цял свят. А днес индивидуалното включване в международния валутен пазар е по-лесно и по-достъпно от когато и да било преди. Но това не означава, че трябва или че е възможно да се възползвате от тази ситуация неподготвени. Помислете - за да спечелите вие, някой от тези високоподготвени професионалисти на пазара трябва да загуби... Имате ли тази подготовка и увереност да го постигнете?

Възможно ли е да инвестирате пари на Форекс?

Форекс пазарът е един от най-ликвидните в света. Работата по него се извършва денонощно и стойността на вашите активи никога няма да падне до нула, тъй като валутата, за разлика от акциите, не може да се обезцени напълно, спадът на котировките за една валута означава само, че друга валута е поскъпнала. Следователно, няма нищо странно във факта, че мисленето за това как е изгодно да се инвестират пари, за да се печелят пари, често води хората към валутния пазар. Но от друга страна, даже начинаещите инвеститори знаят, че всяка инвестиция носи рискове.

Инвестиции на Форекс

На валутния пазар можете или да работите самостоятелно като валутен търговец, или да правите инвестиции, като влагате средства в сметките на опитни мениджъри (някои дългогодишни брокери предлагат такива възможности). В същото време трябва да имате предвид, че Forex е не само един от най-печелившите, но и един от най-рисковите пазари и способността да се търгува ефективно на него идва само с опит и задълбочени познания. Ето защо, за начинаещ търговец, най-добрият избор са първоначалните занимания на демо-сметка или инвестициите чрез опитни мениджъри.

Движенията на валутните курсове на форекс са печалба

Форекс е като световния океан - той постоянно се движи и не е сложно вълните да се преобразуват в енергия (инженерите са измислили различни механизми за тази цел). Понякога повече, понякога по-малко, но движението е неспирно и постоянно поражда енергия. Същото е и с валутния пазар - той никога не се намира в равновесие, постоянно е в движение.

Курсовете на валутите постоянно търпят промени в търсене на равновесие. И именно това е предпоставка да се заработва, при това - бърза печалба от краткосрочните инвестиции на форекс - изменчивостта (волатилността) на пазара. Ако курсовете бяха фиксирани, единствената печалба можеше да се реализира от комисионни по сделките. А сега, по правило, такива комисионни липсват.

Инвестиране чрез собствена търговска система

Щом нещо се движи, остава да създадете механизма, който да работи (и в двете посоки) от това движение, като ви носи  полза (печалба). Предполага се, че при съвременното информационно осигуряване, всеки участник в пазара е достатъчно добре осведомен относно всички обстоятелства, отговорни за курсовите промени. Или поне, би трябвало да е осведомен.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации