Translate

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Пълзящи средни (Moving Averages) | dLambow


Технически индикатор "Пълзящи средни" (Moving Averages) - същност и използване на форекс


Понятие за Пълзящи средни

Същността на понятието "Пълзящи средни" (от англ. moving average, съкр. MA) се състои в това, че то е общото название в Техническия анализ на семейство графични функции, чиято стойност във всяка точка се определя от стойността на изходните стойности на функцията за предходния период от време. Обикновено се използват като технически индикатор с данни за времеви редове, за да изглаждат краткосрочните колебания на валутните курсове и по такъв начин да се отделя (изпъква, онагледява по-ясно) основна тенденция или цикъл, особено за търгуемите инструменти на форекс или на фондовия пазар.

Математическо определение на пълзящите средни.

От математическа гледна точка, пълзящите средни са един от начините за свиване или прибиране на данните с колеблив характер, поради което се използват в техническия анализ като вид филтър за премахване на случайните флуктуации в пазарните цени на различни котируеми инструменти.

Технически индикатор "Пълзящи средни"
Пълзящи средни (Moving Averages)

Значение на "Moving Averages".

Пълзящите средни са сред най-разпространените технически индикатори, използван във фондовата и валутна (форекс) търговия, който показва по-ясно пазарните тенденции (трендове) на търгуваните инструменти (суровини, енергийни ресурси, стоки, ценни книжа, деривати, валути, скъпоценни метали и др.), чрез изглаждане на краткосрочните ценови колебания или флуктуации в курса, известни като пазарен шум или волатилност.

Пълзящите средни са технически индикатор на форекс, който дава средната цена в определен момент от времето за предварително определен период на осредняване. Наричат се пълзящи средни, защото при регистрирането на нова цена те отразяват вече нея, като за сметка на това изключват първата за съответния период. Слабост на пълзящите средни е, че те следват пазара, т.е. сигналите им закъсняват и не гарантират наличието на тренд.

Значение на "Moving Averages"

Построяване на Moving Average (MA)

Пълзящата средна (ПС) е един от най-често използваните технически трендови индикатори за търговия на форекс, който се използва за определяне тенденциите на пазара. Това е един от най-простите начини за определяне на ценови редове. Целта му е да изглади колебанията на цените в пределите на разглеждания период, т.е. да отфилтрира шума в цените и да изпъкне по-ясно очертаващия се тренд.

Ако например, говорим за 10 дневен период, събираме, цените на закриване за десетте дни и ги делим на десет. След това вадим цената от първия ден и добавяне следващия - единадесети ден и пак делим на 10 и т.н. Изразяваме това графически и ... готово - построили сме пълзяща средна.

-Инструменти за техническия анализ

Пълзящата средна е от най-старите и разбираеми инструменти на техническия анализ в търговията и представлява средната цена на търгувания инструмент за определен период от време. Периодът за изчисляване на всяка пълзяща средна се избира по преценка на търговеца.


 
Построяване на Moving Average

Очертаване на трендовото движение

Елиминирането на пазарните колебания (пазарната волатилност) става след изчисляване на средната стойност от цените на затваряне, през определен фиксиран период от време (времеви отрязък за търговия).  По този начин MA's изчистват пазарните колебанията и позволяват на трендовото движение да изпъкне и да се очертае по-ясно.

Главна функция на Moving Averages

Затова главната функция на средните пълзящи е определяне направлението на тренда, което се изпълзва в т.н. „техническа" търговия на форекс. Те отчитат факта, че по-новите данни за случващото се на пазара, имат по-голямо търговско значение за предвиждането на неговото бъдещо движение.




MA отразява силата на текущия тренд

Най-общо казано, колкото по-изгладена е пълзящата средна, толкова по-бавно реагира тя на промените в котировките. И обратното, колкото по-хаотична е тя, толкова по-бързо реагира на промените в цената. Подобно на трендовите линиите, наклона на пълзящите средни отразява силата на текущия тренд. В някои случаи пълзящите средни се възприемат като вид автоматизирани тренд линии.

Видове Moving Average -

  • - проста,
  • - притеглена,
  • - експоненциална и др.
Колкото е по-голям разглеждания период, толкова повече изостава MA от промените в пазара и обратното. Пресичането на ПС с графиката на цените представлява важен сигнал. Има значение дали това става нагоре или надолу.


Главна функция на Moving Averages

Комбинации от MA.

За увеличаване надежността на сигналите, подавани от ПС, понякога се използват по 2 и повече пълзящи средни, построени с различен интервал. Moving Average дават лоши резултати при странично движение на курса на валутите, поради което не е препоръчително да се ползват в тези случаи за търговия на форекс.

Подбор на времеви интервал за Пълзящи средни

Съществува почти безкрайно множество от комбинации и интерпретации за различните пълзящи средни. Ако тренда е нагоре - те са ориентирани нагоре, а ако е надолу - те са насочени надолу. От съществена важност е правилния подбор на времевия период в съответната комбинация от индикатори, който да е съобразен със спецификите на пазара и на търговеца.

Поради това се използват пакети от 1, 2, 3, 4 или повече пълзящи средни едновременно, за да се наблюдава в цялост (според различните тайм френдове - времеви периоди) поведението на графиките. Анализира се поведението на различните курсове, посоките на движение, точките на пресичане и така се получават сигнали за влизане (откриване на позиции) или, съответно, за излизане (закриване на позиции) от пазара.

Пълзящите средни обикновено се използват в комбинация от две или три с различен период на усредняване, например: 5 и 20, 100 и 200 периодни. Колкото е по-кратък периода на този индикатор, толкова по-плътно той следва графиката на курса. и Обратното, колкото е по-голям периода - толкова индикатора е по-загладен и определя тенденцията в по-дългосрочен план. В допълнение, метода на изчисляване на стойностите на средните може да се различава.

Пълзящите средни казват: "Трендът е Ваш приятел"

Основното определение и предназначение за Пълзящите средни (Moving Averages) е като за трендов технически индикатор, който служи и най-често се използва от валутните търговци за проследяване и прогнозиране на тренда и за трендова търговия на принципа "Трендът е Ваш приятел."

Тактика на форекс при пресичане линиите на тренда от пълзящите средни


Пресичане линиите на Пълзящите средни дават сигнали за търговия

Идеята в този случай е, зависимост от ситуацията на пазара, да се наблюдава кога тези линии се пресичат по различен начин. И това представлява съответен сигнал за своевременно влизане и излизане от пазара. Оттук нататък вариациите на тази тактика са много в зависимост от:
  • - броя на използваните пълзящи средни,
  • - подбора на техните параметри,
  • - начините на пресичането им,
  • - вида на валутните инструменти.

Тактика на форекс при пресичане линиите на тренда

Често валутните търговци използват няколко пълзящи средни, с различна амплитуда на движение
  • - краткосрочни,
  • - средно срочни и
  • - дългосрочни.
В зависимост от ситуацията на пазара, тези линии се пресичат по различен начин. И това представлява добър сигнал за своевременно влизане и излизане от пазара. Както вече споменахме, конкретните параметри на подобни тактики е добре да изпробвате индивидуално, с оглед изграждането на собствена търговска система.

Каква тактика да приложим на форекс при пресичане линиите на тренда?

Moving Average (MA) - пълзящата средна (ПС) е един от най-често използваните от валутните търговци технически трендов индикатор при различни тактики за търговия на форекс чрез определяне тренда на пазара по отношение на дадена валутна двойка. При това, те често използват няколко пълзящи средни, с различна амплитуда на движение (краткосрочни, средно срочни и дългосрочни). Всеки валутен търговец сам определя каква тактика за търговия да приложи и съобразно това подбира подходящите видове и интервали за своите пълзящи средни. С времето той си отработва техники за влизане и излизане от пазара и ги усъвършенства.

 

Търговия с Moving average

Moving average (пълзящи средни) е технически индикатор, приложим за форекс търговия, в основата на който са заложени принципите за изчисление на пълзящата  средна стойност на текущите котировки на валутите.

Използване на Moving average

Индикатора е широко използван от търговците на валути при изграждането на техните механични търговски системи. Обикновено се използва по единично или в комбинация с две или повече пълзящи средни индикатора за подаване на търговски сигнали, като те се настройват на различни времеви периьоди или интервали.

Пресичането на двете графики ни дава сигнали за купуване (откриване на дълга позиция или закриване на къса позиция) или за продаване (откриване на къса позиция или закриване на дълга позиция). На графиката на техническия индикатор Moving average червените стрелки ни посочват момента за продаване, а белите – за купуване (мястото където се пресичат двете линии).

 ---------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации