неделя, 10 август 2014 г.

Какво е спред (Spread) на форекс?

Какво е спред (Spread) на форекс?

 

Определение за спред

Разликата между  бид (Bid) и аск (Ask или Offer) се нарича спред (Spread). Стойността на спреда зависи от конкретната валутна двойка, сумата на сделката, състоянието на пазара и други съображения.  

Общо взето при сериозните банки и брокерски къщи, до размера на спреда се изчерпват всичките Ви разходи по предлаганите услуги за търговия на Международния валутен пазар (форекс).

Spread
Определение за спред
 
 

Пример за спредове:

Котировката за EUR/USD 1.2227/31 означава, че клиента може да продаде евро по цена 1.2227 долара за 1 евро или  да купи евро по цена 1.2231 долара за 1 евро, като в този пример спредът е равен на 5 пункта, базовата валута е EUR, а котируемата е USD. Този принцип важи за спредовете и при всички останали валути.
----------

10 коментара:

 1. Понятието "спред" представлява разликата между цената на една оферта, по която може да продадете финансов или валутен инструмент (цена Bid) и цената, по която Вие може да купите същия (цена Ask). Това е едно от основните технически условия, с които трябва предварително да сте наясно, когато избирате определена търговска платформа и брокер - таблицата с различните спредове по финансови или валутни инструменти. Фактически, това е частта от всяка сделка, която остава за брокера, когато търгувате, ползвайки неговата търговска платформа.

  ОтговорИзтриване
 2. В днешно време, спреда е основната заработка на форекс брокера. В тази връзка има два вида брокери - с фиксиран и с плаващ спред. Неизменния спред представлява постоянна разлика между курсовете купува и продава, независимо от пазарната ситуация. А брокерите с плаващ спред значително го увеличават по време на нервен пазар и така печелят значително повече, зад оправданието за непредсказуемост на пазара (сякаш спокойния пазар е повече прогнозируем).

  ОтговорИзтриване
 3. Доста брокери на форекс практикуват правилото на плаващия спред, ограничавайки се с правилото, че устойчивият спред може да се съхрани само на спокоен пазар. Но практика, почти всеки ден се случват моменти с резки колебания на цените, при което спреда може да достигне и 50 пункта, което не само създава неудобства за търговията, но може да се окаже пагубно и за депозита на валутните търговци.

  ОтговорИзтриване
 4. Може да се посочат предимства и за плаващия спред, като например това, че при спокоен пазар може да спадне доста 1 - 2 пункта, докато фиксирания спред си остава постоянен и на спокоен пазар и може да е по-висок 3-5 пипса.

  ОтговорИзтриване
 5. Във всеки момент от време валутния търговец получава пазарен курс по търгуваните от него валутни двойки на форекс. Той съдържа две цени
  - цена за купуване (ask) и
  - цена за продаване (bid)
  Същото, както е в обменните бюра. Разликата между тези две цени и между курсовете купува-продава на съответната валутна двойка се нарича спред (spred) и се колебае от почти 0 до 10 - 20 и даже 100 и повече пипса (pips). Това е единият от критериите, по които трябва да подбирате подходящ брокер.

  ОтговорИзтриване
 6. Spread - разликата между цената търсене и цената на предлагане. Има приложение не само на валутния пазар, но и във всеки друг вид борсова търговия, а и при всеки, който осъществява покупко-продажба. Да речем, "Купувам - продавам стари учебници.".

  ОтговорИзтриване
 7. Понятието спред (spread), щом решите да се занимавате с търговия на форекс, винаги ще се наложи да го преценявате. Та спред е разликата между цената за купуване и цената за продаване. Означено с цифри това изглежда така: 1.3365/1.3375. Т.е. в този случай спреда е 10 пипса.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Това, което трябва да знаете за спреда е, че винаги има определена нестабилност на пазара и застъпващи се финансови събития, често могат да го променят. Колкото по непредсказуем и волатилен е пазара, толкова спреда става по-голям и обратното - при стабилен и предвидим пазар, без съществени изненади - се наблюдава намаляване.

   Изтриване
  2. Трябва да се знае, че при валутна търговия, брокерите винаги подават две цени - едната, по която можете да купите, а другата - по която можете да продадете желаната валута. Така клиента получава справедлива цена за валутните сделки които извършва. Разликата между курс купува и курс продава на брокера се нарича спред. Валутните двойки се котират в числа от 5 цифри, последната от които се нарича пойнт или пипс. Един пипс е равен на 0.0001 от курса на съответната валута (с изключение на котирането в JPY където разликата е 0.01).

   Изтриване
 8. 5 - 10 пункта е стандартен банков спред при търговия на форекс, но разбира се, има брокерски фирми, които поради конкуренцията помежду им, предлагат и значително по-свит (малък) спред. Сред различни участници във валутния пазар се чуват спредове от по 17 - 19 пипса и те са се съгласили на това. Всеки сам е отговорен за своите решения и ако го мързи да проверява или да проучва брокери, това е резултата - работим много яко за посредника.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Сподели това!

Translate / Перевод: