Translate

петък, 21 януари 2011 г.

Вълнова теория на Елиът | dLambow


Вълнова теория на Елиът (Elliott's wave theory)


Възникване на Вълновата теория на Елиът

Преди почти 100 години известният математик и търговец Елиът (Ralph Nelson Elliott / Ралф Нелсън Елиът) създава т.нар. вълнова теория на Елиът. Вълните на Елиът (Елиот) все още са много популярни днес, защото чрез правилно разпознаване на моделите можете да се предвиди по-нататъшно движение на цената. Ученият откроява общо 8 циклично повтарящи се вълни, от които:
  • - 5 трендови (импулсни, движещи) и
  • - 3 контратрендови (корекция, откат).
При това, математикът използва числата на Фибоначи.

Вълнова теория на Елиът
Вълнова теория на Елиът (Elliott's wave theory)


Същност на вълните на Елиът

Според теорията за вълните на Елиът, стойностите на валутните курсове следват вълнов принцип (последователност) на движение, което може да се използва за определяне на бъдещи нива и откати на тренда. Вълните, които следват тренда се наричат импулсни вълни, докато вълните които се развиват против посоката на основния тренд се наричат корекции.

Теорията на Елиът допълнително разделя импулсните вълни и корекциите на пет главни и три второстепенни движения.

Осем последователни движения - вълни на Елиът:
  • - възходящи - 1, 2, 3, 4, 5 и
  • - низходящи - A, B, C
изграждат един пълен вълнови цикъл, като времевите граници за развитието им могат да варират от 15 минути до десетки години.



3 свойства на вълните на Елиот

  1. Вълна 2 никога не пресича началната точка на вълна 1.
  2. Вълна 3 никога не е най-късата от всички вълни.
  3. Вълна 4 никога не влиза в ценова територия на вълна 1.
Задвижващите вълни винаги се състоят от 5 фигури (вълни), коригиращите - от 3 фигури (с варианти). Ако вълна 2 коригира вълна 1, тогава последователността A-B-C коригира вълни от 1 до 5.

Основните положения на вълновата теория на Елиът:

  • 1. Действие, след това противодействи.
  • 2. Основната тенденция включва 5 вълни, последвани от 3 вълни на корекция – т.нар. модел 5/3.
  • 3. Моделът 5/3 е пълен цикъл и от своя страна е неразделна част от модел 5/3 от по-високо ниво.
  • 4. Моделът 5/3 е непроменен, променя се само продължителността на неговото формиране в конкретен случай.
Тенденцията, която се формира във вълни 1-5, може да бъде или бича, или меча. Вълни A, B и C винаги са противоположни на вълни 1-5.



Вълнов анализ на Елиът

Най-голямото предизвикателство във вълновия анализ на Елиът е факта, че самите вълнови движения могат да се разделят на субвълни със същата вълнова структура, поради което е от ключово значение правилно да се определи отношението между вълните от различните структури и времевия интервал, в който те се разглеждат.

Според вълновата теория на Елиът всяка отделна вълна от пълен цикъл представлява пълен цикъл на модел от по-ниско ниво 5/3. Най-голямата вълна се нарича Голям суперцикъл. Последният се състои от суперцикли, които също са цикли. Продължавайки това разделяне, първо получаваме основната вълна, след това междинната, малката, ултра-малката и накрая най-малката вълна.

За да предскажат продължителността и величината на бъдещото движение на цените, което може да продължи няколко минути или няколко години, анализаторите не използват самите вълни на Елиът, а ги комбинират с числата на Фибоначи.

Слабата страна на вълновата теория на Елиът е фактът, че нейната прогнозна стойност се определя от точността на отчитането на вълните. Разбира се, че определянето на началото на една вълна и края на друга често е силно субективно.

От друга страна, комбинираното използване на вълни на Елиът и други сигнали може да подобри ефективността на прогнозата.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации