Translate

неделя, 30 ноември 2014 г.

Дълга позиция на форекс | dLambow

 

Какво е дълга позиция на форекс и как се използва във валутната търговия?

 

Какво е дълга и къса позиция на форекс?

Форекс търговията ви позволява да печелите както при продажба, така и при покупка на валута. И така:
  • - сделката за продажба се нарича къса сделка (по правилото: продай скъпо, купи евтино), а
  • - сделката за покупка се нарича дълга сделка (по правилото: купи евтино, продай скъпо).
Например,
  • - Ако според прогнозите, цената на дадена валута трябва да се повиши, тогава отваряме дълга позиция (купуваме). Когато цената се покачи, ще можем да затворим дългата позиция (като продадем купеното на по-високата цена) и да направим печалба от разликата между цените купува и продава.
  • - Ако цената спада, тогава се отваря къса позиция (продаваме) на Форекс и по-късно затваряме (купуваме), когато цената на валутата падне под тази, на която сме отворили сделката и така печелим от разликата между цените продава и купува.
 

Приложение на дългата позиция.

Всички валутни инструменти, които се търгуват на форекс,  са представени по двойки – например EUR/USD, USD/CHF и т.н. Ако смятате, че курсът на еврото спрямо щатския долар ще се вдигне т.е ще върви нагоре (ще има бичи пазар), тогава може да решите да купите 0.1 лот - 10 000 единици от валутната двойка EUR/USD с цел да ги продадете на по-висока цена по-късно. Това означава, че откривате дълга търговска позиция.

Пример за откриване дълга позиция на форекс.

Ако цената, която виждате на екрана за EUR/USD е следната: 1,2171/74, това всъщност са две цени:

  • - цена "Купува" 1,2171 и
  • - цена "Продава" 1,2174. 

Вашето желание е да купите инструмента и затова цената, която Ви интересува е цена "Продава" – цената, на която пазарът би Ви продал желаното количество, т.е. 1,2174. 

В полето "Количество" въвеждате 10 000 и натискате бутона BUY. 

Това означава, че Вие сте купили 10 000 ЕВРО и сте продали 12174 щатски долара. 

Така Вие откривате дълга позиция от 10 000 EUR/USD.

Изчисляване на печалбата

В зависимост от това, каква търговска платформа използвате, може да видите откритите от Вас търговски позиции в полето "Отворени позиции". Сега най-важното за Вас е цената за EUR/USD действително да се покачва. Всяко нейно покачване добавя пари във Вашата сметка. 

При търговия с валути е важно да знаете, че Вашата печалба или загуба винаги се изчислява във втората валута от валутната двойка. 

В нашия пример Вашата печалба ще бъде в щатски долари. 

При покачване на цената от 1.2174 на 1.2175 Вие ще спечелите 1 щатски долар. На езика на дилърите Вие сте спечелили 1 пипс, което е последната цифра от котировките на валутните двойки. 




Закриване на дълга позиция

За да си приберете печалбата, трябва да "затворите" (закриете) своята дълга позиция. Когато решите, че цената е добра за Вас, трябва да продадете 10 000 EUR/USD, които купихте в началото. 

Ако цената на инструмента е например 1.2200/03, Вие написвате количеството 10 000 и натискате бутона SELL. Така Вие продавате вече купените ЕВРО на цена 1.2200 /цена "Купува"/ и реализирате резултат, който се изчислява по следната

 

Формула за изчисляване на печалбата 

Печалба=10000*(1.2200-1.2174) или 26 щатски долара.

Търговската платформата, която използвате за търговия на форекс, сама изчислява Вашия текущ резултат във всеки един момент и Вие постоянно го виждате в полето "Резултат". 

Когато Резултатът Ви харесва, можете да затворите позицията си, просто чрез натискане на Бутона Х в панела "Отворени позиции" - точния вид на бутоните за откриване и закриване на търговски позиции зависи от вида на търговската платформа.

----------------

1 коментар:

  1. Дълга позиция (Long position) - това е търговска позиция на форекс, чиято печалба расте при ръст на пазарната цена на избраната и търгувана валутна двойка. Когато валутния търговец при откриване на търговска позиция купува базисната валута от съответната валутна двойка, казват, че той заема дълга позиция или Long.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации