Translate

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Посока на тренда | dLambow


Посоката на тренда на форекс се определя от движенията на валутните курсове, които вървят както нагоре, така и надолу


Трендът е посоката на движение на борсовия актив

Трендът е посоката, в която се движат цените, въз основа на това къде са били в миналото. Трендовете се състоят от поредица от върхове и дъна. Посоката на тренда се определя състоянието на тези върхове и дъна, които представляват тренда на пазара. Дали тези върхове и дъна се движат нагоре, надолу или настрани - това показва посоката на тренда.

„Трендът е твой приятел“ е много популярен израз, когато става въпрос за търговия на финансовите и валутните пазари. Въпреки това, някои валутни търговци не знаят какво всъщност е тренда и как могат да използват трендовете, за да подобрят своята търговия.

Посока на тренда на форекс
Посока на тренда на форекс


Какво е тренд?

Най-краткото и точно определение за тренда е: Трендът е основната посока на цената на финансовия пазар. Пазарът може да има две текущи състояния:
  • - тренд (ясна посока на движение)
    • = възходящ тренд (повишаване на цената)
    • = низходящ тренд (понижаване на цената)
  • - флат (цената се движи странично, без ясна посока).
Трендът може да се основава на:
  • - лихвените проценти,
  • - доходността на облигациите,
  • - фондовите пазари,
  • - валутния пазар и
  • - много други пазари.
Много търговци и инвеститори се опитват да търгуват по тренда, докато други се опитват да забележат корекцията, консолидацията или обръщането на тренда, за да уловят и него.





Например за посока на тренда:

Нека да видим какво представлява всеки от двата типа тенденция поотделно.

Възходящ тренд

Възходящ тренд, наричан често „бичи тренд“ е пазарен тренд, изграден върху поредица от върхове и дъна, които са склонни да се покачват. При възходящ пазар, разбира се, валутния курс на форекс поскъпва. Това се отнася не само за валутния пазар, а и за всеки друг пазар. Ако цената на борсов инструмент (валута, акция, стока, индекс и т.н.) нараства през повечето време, т.е. поскъпва, можем да кажем, че има въсходящ тренд към повишаване на цената му (бичи пазар).

Низходящ тренд

Низходящ тренд или "мечи тренд", е пазарен тренд, изграден върху поредица от дъна и върхове, които са склонни да спадат. При наличие на низходящ тренд търгуваният инструмент поевтинява. Ако цената на даден финансов актив се понижава през повечето време, т.е. поевтинява, може да говорим за низходящ тренд (мечи пазар).



Посоката на тренда е трудно предсказуема

Щом един валутен курс се е движил определено време нагоре, след това трябва да тръгне надолу, само че никой не знае кога. Законите на физиката не винаги са приложими към сложни социални явления.

Гравитацията притегля обратно подхвърления нагоре предмет, но не влияе на валутите. Подемите и спадовете са неравномерни и много приличат на раздрусване на дърво с маймуни, с цел те да бъдат съборени.

Закономерности при валутните курсове.

Разбира се, в повечето случаи валутните курсове се подчиняват на определени закономерности. Въпроса е какво да правим в останалите случаи, които могат да се оказват фатални?

И тук важи правилото, за всеки отделен случай си има различни подходи. Затова е необходима собствена построена механична търговска система и много опит в нейното изпълнение, като тя постоянно трябва и да се подобрява и допълва с все нови и нови техники за преодоляване на различни ситуации на форекс.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации