Translate

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Стратегии за форекс търговия | dLambow


Кои са по-известните стратегии за търговия на форекс?

Преди да разгледаме по-известните стратегии на форекс, нека да си изясним първоначално какво изобщо е "стратегия" и как се използва тя за търговия на форекс.

Какво е стратегия?


Произход на понятието за стратегия

Стратегия идва от старогръцкото "στρατηγία" (изкуство на пълководеца). Това е понятие за общ, неподробен план, обхващащ дълъг период от време, начин за постигане на сложна цел, най-вече във военното дело, но по-късно и изобщо във всяка човешка дейност.

Задачи на стратегията

Задачи на стратегията са ефективно да използва наличните ресурси за постигане на основната цел. Стратегията, като обобщен начин на действие, става особено необходима в ситуация, когато няма достатъчно налични ресурси за пряко постигане на основната цел.

Какво е форекс стратегия?

Форекс стратегия е наборът от последователни действия действия, които трябва да следвате и които водят до желания резултат, а именно реализиране на печалба от търговията с валути. Ако сте избрали стратегия, това обаче не означава, че тя автоматично трябва да сработи и ще получите възможност да спечелите голяма печалба веднага. 

А ако търговецът изобщо не използва стратегия в търговията, той действа "на тъмно", лута се, прави грешки в решителни моменти на изненадващи събития и като правило - губи депозита си много бързо, защото просто играе хазарт на налучкване и на късмет.

Разработване на собствена форекс стратегия

Важно е да изберете правилните стратегически стъпки за индивидуалните си нужди, способности и характеристики. За да работите успешно на валутния пазар, първо трябва да го опознаете добре и след това да изберете и разработите правилната форекс стратегия за себе си. 

А накрая, не по-малко важно е да имате силата на волята, за да се придържате към нея, да продължите да я развивате и усъвършенствате, докато тя започне да ви носи печалби.



Роля на търговската стратегия

За да създадете правилна търговска стратегия на форекс, е необходимо ясно да формулирате крайната си цел. В края на краищата, тя трябва не само да ви донесе бърза печалба, но и сигурността да търгувате с минимален риск и да сте в състояние да го правите дългосрочно с минимален психологически дискомфорт (стрес). 

Действията по съставяне на собствена стратегия трябва да отчитат конкретната ситуация на пазара, както и индивидуалните възможности на търговеца (познания, опит, ресурси, обезпеченост). И не забравяйте, че всичко е индивидуално и ако стратегията подхожда на един търговец във всички отношения, тогава тя няма да донесе печалба на друг поради някакъв нюанс.

Какво влияе при избора на търговска стратегия за форекс?


- Анализ на пазарната ситуация.

Необходимо е да можете да анализирате пазара, защото основата на всяка система за търговия е анализът. Има два основни типа анализи:

  • - фундаментален и
  • - технически.

Фундаменталният включва прогнозиране в съответствие с икономическите новини, докато техническият анализ разчита на отчитане на промените в техническите индикатори, образуването на графични фигури и т.н.

- Вид на операциите според продължителността им.

Изборът на стратегия за търговия в повечето случаи зависи от това колко често търговецът планира да търгува и каква ще бъде продължителността на транзакциите му (например, вътредневна търговия или дългосрочна търговия).

- Управление на риска.

Изборът на стратегии зависи и от неговата агресивност. Ако имате нужда от бързо увеличаване на депозита си, тогава може да изберете по-агресивна търговия, което обаче увеличава рисковете от загуби и бързо стопяване на депозита ви. Класическата валутна търговия предполага бавно, спокойно и стабилно увеличаване на печалбите.


Първа стратегическа стъпка

Първата стратегическа стъпка за всеки начинаещ валутен търговец е да започне да търгува на форекс не с реална сметка, а на безплатна демо сметка, за да набира опит и разбиране за пазара, без да рискува парите си. Всеки авторитетен и уважаващ себе си форекс брокер предлага такава възможност. 

А докато се оправяте с демо-сметката, усилено трябва да учите какво е форекс, основните понятия и тяхното използване, различните анализи, какво е управление на риска и парите и така постепенно ще стигнете до създаването на собствена и осъзната стратегия.





Видове форекс стратегии

На форекс има почти безчислено количество търговски стратегии, но най-общо те могат да бъдат обобщени в няколко големи групи (вижте по-долу). Често професионалните търговци използват в своята търговия едновременно няколко различни стратегии или комбинации от тях, за да намалят рисковете и да увеличат печалбите. Нека сега да се ориентираме какви видове и класове търговски стратегии има.

Трендови търговски стратегии

Този вид стратегии се базират на фундаменталното правило "Трендът е ваш приятел", произхождащо от търговията на фондовия пазар на акции. Те са най-често срещаните. Несъмнено стратегиите, базирани на движението на тренда, са много популярни сред търговците. Моделът на тези системи се основава на факта, че тенденцията (тренда) се разглежда като стабилно движение на цените.

С други думи, ако тенденцията е започнала (нагоре или надолу), тогава се очаква тя да продължи поне известно време. Обикновено повечето от тези системи се основават на някои от разновидностите техническия индикатор "Moving Average" (пълзящи средни). В този случай обаче е необходимо ясно да се знае кой времеви интервал за търговия ще се използва.

Търговия при страничен пазар - флат (Flat trading).

Основната идея на тези системи е, че сделките се извършват само когато цената продължително се задържа около едно ниво (няма тренд нито нагоре, нито надолу). В този случай търговецът често определя обхвата на консолидацията и търгува в него. 

Например, когато котировките се доближат до горната граница, тогава трябва да продавате, когато котировките са по-близо до долната граница, трябва да търсите точки, за да влезете с покупка. Търговските роботи (автоматични алгоритми, сънхронизирани със сигналите на избран технически индикатор) също могат да се използват за търговия по тази стратегия.


Стратегии против тренда (стратегии при откат или при корекция на тренда)

При контратрендовите стратегии (стратегии при откат или стратегии при корекция на тренда) търговецът трябва да може да улови отката (корекцията) на тренда (кратковременното обратно на тренда движение) спрямо съществуващата основна тенденция. 

Много хора смятат, че подобна търговия няма смисъл, тъй като тренда е доста силен, но не е тайна, че пазарът обича да поднася изненади и в този случай има шанс да направите добра печалба. Такава търговия изисква опит и определени умения и е препоръчително за начинаещите да се въздържат от използването на подобни контратрендови стратегии.

Стратегии, изградени по различни графични модели (patterns)

В стратегиите по графични модели търговецът прилага предимно графичен анализ на пазара. С други думи, той следи формирането на различни графични модели (фигури) в пазарните условия, отразени в графиките и веднага щом се появят, отваря съответстваща им позиция. 

Броят на моделите може да бъде голям, но често търговецът намира няколко основни фигури, които разбира и търгува най-добре, като взима предвид най-вече тези модели.

 

Често използвани търговски стратегии на форекс

  • - Скалпинг;
  • - Използване на фундаментален и технически анализ;
  • - Прилагане на стратегии в ръчен или автоматичен режим на търгуване;
  • - Използване на стратегии с различна степен на риск;
  • - Използване на различен брой показатели и индикатори;
  • - Използване на различен тип изпълнение на сделките.


Как да изградите собствена форекс стратегия?

За да изградите собствена стратегия за търговия, трябва да се съсредоточите върху следните точки:

  • - Наличие на въвеждащи условия за търговията;
  • - Ориентация към времевия период на търговия;
  • - Правилата за откриване и закриване на сделките;
  • - Особеностите и изискванията на търговската платформа;
  • - Оценка на риска;
  • - Отчитане на психологическите фактори, както външни, така и лични.


Как да избирате стратегия?

Няма универсална стратегия за всички. Всеки трябва да избере за себе си, като вземе предвид времето, което ще може да посвети на търговията, финансовите си възможности, както и психологическата нагласа. Експертите препоръчват да не спирате и постоянно да тествате нещо ново, докато не намерите алгоритъма на действията, който ще ви доведе до желания резултат. За да имате начална ориентировка, по долу даваме кратко описание на ...

...най-популарните стратегии за търговия на форекс


За дългогодишното си съществуване, търговията на форекс претърпява много промени. Появяват се и се усъвършенстват множество стратегии за търговия. Всяка стратегия се основава на определени конкретни предпоставки и трудно би могла да бъде съчетавата с друга стратегия.

Стратегия „Вътрешен бар" -

Основава се на стратегиите за търговия с техническите индикатори MACD и Inside Bar, като в нея са добавени такива условия, които позволяват да се получава стабилна печалба.

Търговска система Turtles (костенурките) -

Това са дългосрочни и средносрочни търговски стратегии, които са замислени за фючерсни пазари и се основават на пробивите в 20 дневните и в 55 дневните екстремуми (минимуми и максимуми). Ако внимателно я изучите, тя може да ви даде идеи и за форекс търговия.

Търговия при откатите -

Това е търговия по откатите най-вече на валутните двойки GBP/USD или EUR/USD, която позволява да се заработи печалба, ако се търгува правилно.

Стратегията Daily Pivot (пивот-ниво) -

Това е часова търговска система, основаваща се на пробиви в нивата на съпротивление и на поддръжка, които се пресмятат с помощта на дневния пивот Daily Pivot.

Търговия при новини -

Това е стратегия, която е добра за началото на кариерата на валутния търговец, като позволява да се заработят много добри дивиденти. При внезапни новини курса на валутите внезапно тръгва нагоре или надолу, движи се ускорено (прави гап - скок), но не след дълго, когато новината се възприеме, пазарът се успокоява, прави корекция и се връща към нормалното си ниво.

Стратегия по линиите на тренда -

Сравнително лека търговска система, в която се използва отката от линиите на тренда, построени въз основа на два - три времеви периода и правилата за влизане и излизане от пазара.

Стратегия „Мълния"

Основава се на търговия по графическите модели и фигури на форекс.

Стратегия на усреднение във форекс

Това е такава стратегия на работа, когато сте сгрешили и цената е тръгнала против вас, като тогава провеждате еднотипна операция, но вече при по-изгодна за Вас цена. Основен проблем в случая е, че вие не знаете предварително до какво ниво ще върви цената против вас. А при усреднението е добре при всеки следващ случай да се открива удвоената сума по предходната позиция (Мартингейл - виж тук...). Тук много е важно правилно да управлявате риска.

Стратегии на известни търговци.

Всяка от изброените системи се използва от известни търговци и носи добри резултати, ако е добре усъвършенствана и е правилно подбран размера на лота, с който се участва при различните пазарни ситуации. Но да се ползват едновременно няколко различни стратегии за търговия на форекс, не е препоръчително, колкото и да се известни те. 

Затова основната препоръка е търговецът да се усъвършенства в една единствена стратегия, да я овладее до съвършенство и да прилага само нея при търговията си на форекс. Това не означава, че тя е веча - важи правилото, че постоянно трябва да я проверявате, експериментирате, подобрявате, допълвате...

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации