Translate

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Главното за Технически анализ на форекс | dLambow


Технически анализ на форекс - основни принципи

 

Същност на техническия анализ на форекс

 

Приложим ли е технически анализ на форекс?

Валутните пазари са особено подходящи за използване на технически анализ. Високите нива на ликвидност по отношение на обемите на търговия, броя на играчите и чувствителността към големи дългосрочни тенденции на международно ниво означават, че валутните пазари са склонни да се развиват във времето и моделите често имат шанс да се повтарят и да се развиват напълно.

 

Методи за технически анализ

Техническият анализ на форекс е система от графични и математически методи за изследване динамиката на пазарите с цел прогнозиране на по-нататъшното движение на пазарните цени и осигуряване на доходи от тях. Най-просто казано, техническият анализ е изследване на промените в курсовите разлики на валутите с помощта на диаграми и графики.

 

Технически анализ на форекс
Технически анализ на форекс

Предварителна аналитична работа

Това, което се вижда на форекс е откриването и закриването на позиции, при което се реализират положителни или отрицателни резилтати. А това, което не се вижда е огромната аналитична работа въз основа на знания, опит и технически инструменти за анализ на пазара. Валутния пазар е най-големия пазар в света и индивидуалните доходи от него нарастват. 

Подготовката за търговия започва много преди началото на търговската сесия. В зависимост от активите, инструментите, срока на сделките, предпочитание се дава на техническия или фундаментален анализ.

Фундаментален анализ

Инвеститорите, които купуват акции или други активи в дългосрочен план, се ръководят от фундаментални данни. В същото време те изучават резултатите от дейността на компаниите, изучават характеристиките на пазарите, конкурентните условия, извършват сравнителен анализ на компании от същия сектор или индустрия и оценяват перспективите.

Технически анализ

Техническият анализ е набор от графически средства (графики, модели, фигури, обеми...), използвани за прогнозиране на бъдещите движения на цените на валутните двойки въз основа на исторически данни за движенията на курсовите разлики. Краткосрочните търговци на форекс разчитат най-вече на резултатите от техническия анализ.

Какво е технически анализ?

Техническият анализ е изследване динамиката на форекс, най-често чрез графики на валутните курсове, с цел да се прогнозира бъдещото направление на движение на цените. Терминът „Динамика на цените“ включва в себе си три основни източника на информация, намиращи се на разположение на техническия анализатор, а именно:

  • - цената
  • - обема
  • - открития интерес (при фючерсите).

 

Определение за технически анализ на форекс

Техническият анализ на форекс е система от графични и математически методи за изследване на динамиката на валутните пазари с цел прогнозиране на по-нататъшното движение на пазарните промени в курсовете на валутите или казано кратко: проучване на пазара с помощта на графики.

 

Под цена ще разбираме динамичното равновесие между търсенето и предлагането на дадена валута по време на търговията на форекс. При това, от какво е предизвикано това равновесие, не играе никаква роля - дали от оценка на макроикономмически параметри, дали от препоръки на специалисти, дали от психологията на валутните търговци или от някакви други обстоятелства.


Средства за технически анализ

Техническият анализ на Форекс пазара са различните технически методи за неговото изследване, които позволяват да се предскажат посоките за движението на цените на активите. В този случай непременно се вземат предвид историческите данни на анализирания актив. Точното изпълнение на подобни действия в много отношения помага на търговците да вземат правилното решение навреме и да получат печалба от съответната пазарна ситуация.

Компоненти на техническия анализ:

  • - Технически нива;
  • - Графични фигури (модели);
  • - Технически индикатори;
  • - Ценови нива и обеми;
  • - Японски свещи.

Именно тези инструменти позволяват ефективно прогнозиране на пазара. Тъй като този процес отнема доста време в ръчен режим и търговците често трябва да вземат решения бързо, индикаторите за Форекс тренд са най-популярното средство за изследване на цените.

 

Графиката е основният инструмент на техническия анализ

Графиката е основата на форекс анализа. Това е инструмент, който е в състояние да даде на валутния търговец голямо количество информация. Способността да се четат графики, да се види и разбере какъв вероятен сценарий може да се развие в определен момент от време, дава възможност на търговеца да създаде стратегия за определени основания за откриване на сделка за предвидими рискове и резултати.

 

Основни предимства от използването на графики:

  • - графиките дават възможност да се визуализира историята на пазарните котировки във всеки интервал от време, това е най-важният източник на навременна и обективна информация за пазара;

  • - графиките дават визуална оперативна информация за промените в нестабилността на пазара;

  • - повтарящите се графични модели дават възможност за прогнозиране на по-нататъшното движение на цените;

  • - визуалното показване на динамиката на котировките помага на търговеца да управлява компетентно риска, показвайки зони на консолидация, граници и корекции, което помага да се поставят реалистични и разумни защитни стоп ордери;

  • - графиките се използват също и от инвеститорите, вземащи решения въз основа на фундаменталния анализ;

  • - съпоставяйки графиките и събитията, можете да видите кои фактори имат най-силно влияние върху движението на цените;

  • - "фундаменталистите", както и "техниците", използват графики, за да определят точките на влизане в сделка или на затваряне на позициите;

  • - способността за "четене на графики" е най-важната предпоставка за създаване на печеливши стратегии за търговия на форекс.

     

Способността да се анализират графиките значително улеснява работата на търговеца.

Идентифицирането на текущата пазарна тенденция (тренд) във всеки интервал от време отнема минимално време. Определянето на исторически и местни максимуми и минимуми разкрива общата картина и ви позволява да видите историята на инструмента, неговите характеристики и характер. 

Можете да критикувате "графиците" произволно дълго време, аргументирайки се, че графиката отразява историята и няма гаранция, че този път тя ще се повтори. Но всяка ценова формация отразява психологията и поведението на търговците и големите играчи. И определен алгоритъм на действие на едни от тях предизвиква реакцията у други, което веднага се отразява в движението на котировките. 

Графиката помага да се види балансът на силите, да се оцени силата или слабостта на купувачите и продавачите. Анализът на графиката помага да се вземе решение за навлизане на пазара или оставане настрана от него.


Техническият анализ може да подобри Вашата търговия на форекс

Доброто познаване на инструментите на техническият анализ и тяхното прилагане на форекс би подобрило първоначалните ви резултати като валутен търговец. Начинаещият ще забележи бърз напредък в началото, но после ще започне постепенно да затъва.

Това ще стане още по-отчетливо когато валутните пазари са неблагоприятни или се движат в хоризонтален (страничен) тренд.

Високата възвръщаемост е цел за всеки валутен търговец, но въпросът е дали тя може да се получи само от четене на специализирани учебници, от участие в курсове или може би от създаване на по-добра собствена система за търгуване на валутните двойки?

И дали има по-прост начин това да стане?

Най-важният въпрос за всеки валутен търговец е – “Как да разбера кой инструмент на форекс ще се вдига и кой ще пада?” Съществуват няколко основни подхода за определяне на движението на валутните инструменти. Най-общо Техническият анализ включва използването на графика за движението на валутните курсове, в комбинация със статистически показатели за определянето на бъдещата им стойности.

Candles

От видовете графики, най-използвана е Candles – като принципът е следният: всеки един интервал от време е изобразен като отделна свещ (оттам идва и името на графиката). Ако сте избрали период 1 минута, то всяка свещ отразява стойностите на инструмента в рамките на тази минута - вход, максимум, минимум, изход от избрания времеви период:

  • - минута,
  • - 5 минути,
  • - 15 минути,
  • - 30 минути,
  • - 1 час,
  • - 4 часа и т.н.


MA – Пълзящи средни

От статистическите инструменти най-използвани са MA – Пълзящи средни. Обикновено се ползват поне 2 средни с различни интервали. При пресичане на Пълзящите средни осе получават сигнали за покупка или продажба на съответната валутна двойка.




Инструменти и средства за технически анализ.

Най-общо техническият анализ включва използването на графиките за движението на валутните двойки, в комбинация със:

  • - статистически показатели за определянето на бъдещата им стойност,
  • - трендови линии,
  • - нива на подкрепа и съпротива,
  • - математически модели и други средства.


Техническите аналитици на валутния пазар анализират ценовия тренд на валутите. Единствената ключова разлика с техническият анализ на свободният фондов пазар е времевата рамка: Форекс пазара е отворен 24 часа на ден.
 

Едни от най-често използваните технически инструменти при анализа на FOREX са:


Много технически аналитици комбинират техническите средства да изградят по-вярна прогноза,  като най-често се комбинират Вълните на Елиът и нивата на Фибоначи. Други изграждат система за търговия чрез многократно симулиране на условия за покупка и продажба.

Основни постулати в техническия анализ на форекс

Съществуват няколко основни постулата, върху които се гради целия технически анализ на форекс:

1. Курсът (цената) отчита всичко.

Всеки фактор, влияещ на цената (икономически, политически или психологически) вече е отчетен от пазара и е включен в цената. Так че, всичко, което по един или друг начин влияе на цената, вече е включено/отразено в нея. С помощта на ценовите графики и множество техни комбинации, пазарът сам обявява своите намерения пред внимателния анализатор, чиято задача е правилно и навреме да интерпретира тези намерения.. При това, да се познава самата мотивация на пазара, едвали е необходимо за правилното прогнозиране.

Всичко, което е необходимо е да се изучават графиките. А това става чрез множество тихнически индикатори, чрез които пазара сам показва какво е най-вероятното направление на движение на цените. Това е точно обратното на философията на Фундаменталния анализ, където най-напред се изучават факторите и от тях се правят изводи за тенденциите. Съвременните технически и информационни средства осигуряват почти моментално включване на всички обстоятелства в цената.

2. Движението на цените е подчинено на тенденции (трендове).

Направление на движение на цената е тренд (тенденция). Това поставя началото на трендовия анализ, който се явява пилон за техническия анализ. Основната цел на съставянето на графиките на динамиката на цените е в това да се проявят тенденциите на колкото е възможно по - ранен етап на тяхното развитие и да се търгува в съответствие с тяхното направление. Действащият тренд с по-голяма вероятност ще продължи, отколкото да се промени. Трендът ще се движи в едно направление, докато не отслабне.

Има три вида трендове:  

 

Бичи тренд
бикът бие с рогата нагоре, цената се движи нагоре

 

Мечи тренд
мечката удря с лапите надолу, цената се движи надолу

 

Страничен тред
флет - flat или whipsaw, цената не се движи нито нагоре, нито надолу.
 
Продължителния страничен тренд се явява предвестник на силно движение на цените в едната или другата посока. Като правило, цените не се движат линейно в една или друга посока, а това става зиг-заго образно, като преобладава тенденция за покачване, снижение или странично движение.


3. Историята се повтаря.

Този постулат се базира на обективните закони на физиката, икономиката, психологията. Тези правила, които са действали в миналото, действат и сега, а също така ще действат и в бъдещето. На това основание са и всички интерполационни методики за прогнозиране на бъдещето, което по същество е повторение на миналото. Но от друга страна, всеки момент от историята е индивидуален, макар че запазва общите тенденции.

4. Пазарът е закономерен

доколкото изменението на цените винаги има свои причини.

5. Пазарът е случаен

доколкото развитието на ситуацията винаги има няколко алтернативи.

6. Пазарът е непредсказуем

доколкото ние не можем да избираме предварително някой от алтернативните варианти като правилен. При това, тази непредсказуемост ресте с увеличаването на срока, за който правим прогноза. И на определен етап, това прогнозиране се превръща в безсмислено занятие, нямащо нищо общо с реалността. При това, то има и случаен характер с различни степени на вероятност.

Това са аксиомите (основните принципи), върху които се крепи целия Технически анализ на реалния валутен пазар форекс. Изводът е, че успехът на валутния търговец зависи не от неговите гадания („прогнози") за бъдещето, а от взетите решения сега, в настоящето. Основният принцип на успеха при валутната търговия е да бъде следван пазара, а това е подвласно на опитните участници в него, които вече го усещат и познават.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации