Translate

събота, 13 декември 2014 г.

Важното за Волатилност (Volatility) на форекс | dLambow


Какво е важното за волатилност (Volatility) на форекс, защо възниква и как се използва при валутна търговия?

 

Какво е волатилност?

Волатилността (от англ.: volatility - изменчивост) е статистически финансов показател, който характеризира изменчивостта в цената на нещо. Затова волатилността е най-важен финансов индикатор и концепция в управлението на финансовия риск, като тя се явява мярка за риска от използване на финансов инструмент за определен период от време.

Изчисляване на волатилност

За изчисляване на волатилността се използва статистически индикатор за извадково стандартно отклонение, което позволява на инвеститорите да определят риска от придобиване на финансов инструмент. Най-често се изчислява средната годишна волатилност. Променливостта се изразява в:

  • - абсолютна стойност (например: 100 лева ± 5 лв)

или спрямо

  • - първоначалната стойност (например: 100% ± 5%).

 

Фактори, влияещи върху волатилността

Очакваната волатилност на пазара зависи от следните фактори:

  • - от историческата волатилност - колкото по-висока е сега, толкова по-високи вероятно ще бъдат очакванията относно бъдещата волатилност;

  • - от политическата и икономическата ситуация (избори, публикуване на икономически показатели и др.);

  • - от ликвидността (предлагане/търсене) на пазара - ако предлагането надвишава търсенето, цените падат и обратно;

  • - от промяната в техническите нива - когато ниво, разглеждано от пазара като важно ниво за историческо ценово поведение, е нарушено (пробито), пазарът го очаква по-нататъшна нестабилност;

  • - от деня в седмицата. 


Волатилност и печалба в търговията

В периоди на неспокойни времена (каквито са повечето от времената напоследък, в които живеем) на стоковия, фондовия и валутния пазари, хората често говорят за "висока волатилност" - променливост, изменчивост, нестабилност... Но какво точно означава волатилността и как търговците могат да се възползват от неспокойните пазарни фази? Това ще разгледаме в тази тема.

Важното за волатилност:

Всъщност, важното е да уточним, че повечето участници във форекс търгуват и печелят именно от волатилност - промените в курсовите разлики. Ако си представим, че курсът е "закован" или фиксиран твърдо, от какво ще дойде печалбата?

Но за да печелите и вие, трябва да я разберете тази волатилност.


Какво е волатилност на форекс?

 

Произход на понятието

Волатилност (от англ. volatility - изменчивост, променливост; от лат. "volatilis" – летящ, изменчив) е мярката за определяне на интензитета и честотата на промените (колебанията) в цената на дадена валута, валутна двойка или на Форекс пазара като цяло. 

 

Същност и значение

Терминът волатилност се използва за описание на ситуации на внезапни и чести промени в стойността на дадена валута в сравнение с други валути на пазара. 

Волатилност в по-общ смисъл, казано с прости думи и на възможно най-достъпен език, е един от финансовите показатели, който отразява колко се променя цената на даден пазарен стоков, финансов или валутен актив за кратък период от време и колко често става това. 

Просто казано, когато вчера цената на долара е била 1.85, днес е 1.99, а утре падне на 1.72 лева за долар, това е висока волатилност. Тоест цената се променя бързо, рязко, често и в различни посоки.

 

Диапазон и ход

Визуално, на графиката, волатилността изглежда като хаотично, зиг-загообразно движение - нагоре, надолу във всевъзможни комбинации. Но още сега обърнете внимание, че колкото и хаотично и объркващо да е това движение, то все пак се осъществява в рамките на определен "диапазон" и курсът непременно осъществява определен "ход" в рамките на този диапазон.

Волатилност (Volatility) на форекс
Волатилност (Volatility) на форекс

Какво означава, че нещо е волатилно?

Това е характеристика, епитет или определение за някакъв пазарен актив (стоков, финансов, валутен...), които произлизат от английското "volatility" със значение "изменчиво, променливо, не постоянно, волатилно). 

Самото понятие "волатилност" се използва като статистически финансов показател за честотата и значимостта на промените в нещо. Той е финансов индикатор и концепция в управлението на финансовия риск, където е мярка за степента на риска от използване на определен финансов инструмент за определен период от време.

Какво е волатилност на валутата?

Волатилността или изменчивостта е индикатор от финансовата статистика. При валутите, той характеризира промяната на цената на валутата за определен период от време и е важен инструмент за управление на валутните рискове. С други думи, това е средният процент на колебание на цената при преминаване от минимум към максимум за определен период и честотата, с която тези промени се случват.

Какво влияе на волатилността?

Има различни фактори, които влияят или предизвикват волатилността. Например, колкото по-ниска е ликвидността на даден пазар, тоест колкото по-малко хора желаят да купят или продадат определен актив в определен момент, толкова по-висока е волатилността. Ето защо инвестициите в нисколиквидни ценни книжа или валути се считат за по-рискови. 

Влияние оказват също и очакванията на участниците на пазара. Например, променливостта на пазарните котировки се увеличава преди излизането на важни икономически решения и новини или при настъпването на важни икономически събития (война, пожар, фалит, земетресение, избори...).

Как да определим волатилността?

В чисто математически аспект, променливостта в курсовете на една валутна двойка се измерва чрез изчисляване на средноквадратичното отклонение на доходността. Това средноквадратичното отклонение показва колко далеч се отклоняват стойностите от средното ниво.



Какви видове волатилност има?

 

Според текущото състояние на пазара

От чисто практическа гледна точка на хората (трейдърите, търговците), които търгуват на различните пазари, има три вида волатилност:

  • - висока,
  • - ниска,
  • - средна.

Тези показатели или степени на волатилност се използват от трейдърите, за да определят степента на рисковете за търговия при дадено състояние на пазара и в даден момент във времето. Например, рано сутрин волатилността е ниска на валутните пазари. 

По късно, след навлизането на повече търговци на пазара, тя се увеличава към висока. След това, привечер отново става ниска. В останалото време е средна и всичко това е при условие, че няма неочаквани събития или големи новини на пазара.

- Висока волатилност

Високата волатилност означава ситуация, при която цената на даден актив претърпява значителни промени за определен период от време и това се случва често.

- Ниска волатилност

Ниската волатилност означава ситуация, при която стойността на даден актив се променя много за определен период от време и това става рядко.

- Средната волатилност

Освен това има и друг вид средната волатилност. Този термин понякога се използва за обозначаване на граничното състояние на движение на цените между ниска и висока волатилност.

 

Според историческото състояние на пазара

Има три вида волатилност, погледнато на пазара в исторически аспект


- Историческа волатилност

Историческата волатилност (англ. historical volatility) е стойност, равна на стандартното отклонение на доходността на финансов инструмент за даден период от време, изчислена на базата на исторически данни за неговата стойност.


- Очаквана волатилност

Очакваната волатилност (англ. implied volatility) е волатилност, която е изчислена на базата на текущата стойност на финансов инструмент при допускането, че пазарната стойност на финансовия инструмент отразява очакваните рискове.


- Историческа очаквана волатилност

Историческата очаквана волатилност (англ. history implied volatility) е летописът (хрониката) на прогнозите за очакваната волатилност.


Как да използваме волатилността на форекс пазара?


Волатилност (Volatility) е изменчивост

Буквалното значение за понятието "волатилност" е изменчивост и понеже става дума за пазара форекс, значи става дума за изменчивостта на валутните инструменти, които се търгуват на валутния пазар. 

Например, изменчивостта на котировките между австралийския и новозеландския долар е ниска. Докато изменчивостта на котировките между британската лира и еврото е значително по-висока. С какви показатели може да се измерва тази изменчивост на пазара?

1. Диапазон -

За определен интервал от време (time frame) какъв е диапазона на промяна на цените или на курса на валутите? От една страна, има минимално и максимално значение за периода, а от друга страна има размер на волатилността, който се пресмята като разлика между максимума и минимума. 

В рамките на денонощието може да се пресмята средно часовия размер, а в рамките на месеца или годината - средно дневния или средно седмичния. Тези показатели определят диапазона на волатилност, който след това може да се използва като диапазон (граници) за безопасна търговия и с предвидимо поведение на валутния инструмент (това е като Теорията на хаоса - в една колба с някаква течност стават много хаотични неща, но колкото и да са хаотични, те стават вътре в колбата, а не извън нея). 

Ако валутния инструмент прояви тенденция за излизане от средно статистическия размер на волатилността (извън колбата), това означава увеличаване на рисковото му поведение.

2. Ход на волатилността -

Измерва се за избрания времеви период - минута, час, денонощие, седмица ... и се изчислява с дължината на хода, който осъществява валутния инструмент. Тук се появяват различни показатели, като брой на тиковете в минута, размер на един тик. 

Средния брой на тиковете за определен период умножен по средния размер на един тик дава средния ход на валутната двойка за този период. Така измерения ход на волатилността показва теоретичния потенциал за доходност на съответния търгуван инструмент. 

Например, при средно дневен диапазон от 100 пипса, може да се окаже, че средно дневния ход на една валутна двойка (в рамките на тези 100 пипса) е 30000 или 40000 или 50000 пипса. Теоретично, трендовите търговци могат да натъргуват за такъв ден максимум 100 пипса, докато волатилните търговци гонят теоретично 50000 пипса.

3. Енергия на волатилността -

Измерва се с отношението между хода и диапазона. Колкото е по-голям този показател, толкова потенциала за печалба от съответния валутен инструмент е по-голям. В това е заложена следната логика - ако един курс не се променя, възможността за печалба е 0. 

Колкото повече се променя курса в едната или в другата посока, толкова потенциалната печалба е по-голяма. Колкото печалбата е по-голяма, толкова и рисковете от допускане на грешки нарастват, а грешките водят до загуби.




Индикатори за волатилност на форекс

Индикаторите за волатилност на Forex ви помагат да оцените състоянието на валутната двойка и да определите дали тя подхожда на вас и вашата стратегия. Ако предпочитате стабилност и спокойствие, тогава валутна двойка с относително ниска волатилност е по-добра за вас. От друга страна, ако търговията ви е краткосрочна или търгувате срещу тренда, трябва да обърнете внимание на по-нестабилните волатилни валутни двойки. 

Различните индикатори използват различни подходи за измерване на волатилността и в резултат на това някои индикатори са по-подходящи за едни цели, други - за други цели. Най-често се използват следните индикатори за волатилност:

- Индикатор Parabolic SAR

Индикаторът за волатилност Parabolic SAR е разработен от J. Wells Wilder, новатор в областта на техническия анализ. Името на индикатора означава Parabolic Stop и Reverse. Важно е да се отбележи, че той е проектиран само за използване на трендови пазари и следователно не е ефективен при странични пазари. Това означава, че за да се постигне максимален ефект, е необходимо да се използва Parabolic SAR в тандем с трендов индикатор.

- Индикатор Momentum

Индикаторът за волатилност на импулса (Momenutm) е известен още като "индикатор за скоростта на промяна" (или ROC). Както подсказва името, той измерва колко бързо се променя посоката на тренда. Стойността на индикатора показва процентната промяна в текущата пазарна цена в сравнение с цената за даден брой периоди преди това. Обикновено стойността му по подразбиране е 20 и се изчислява като:

Моментум = (текуща цена на затваряне - цена на затваряне преди "n" периода) / цена на затваряне преди "n" периода x 100


- Индикатор за среден истински диапазон (ATR).

Индикаторът ATR (Average True Range) е разработен от J. Wells Wilder. За разлика от Momentum, не показва посоката, а определя само размера на волатилността. Индикаторът първоначално е създаден за стокови пазари, където има много движения на цените нагоре или надолу. За да отрази истинската волатилност на пазара, е необходимо да се вземат предвид както цените на затваряне от предходния ден, така и текущите екстремуми (екстремни максимални и минимални ценови стойности).

- Индикатор Standard Deviation (или стандартно отклонение)

Индикаторът Стандартното отклонение (Standard Deviation) е статистика, която измерва дисперсията на конкретен показател (т.е. колко променлив е той) и често се използва за измерване на променливостта на Forex. Ниската стойност означава, че измерените стойности са близки една до друга. От друга страна, високата му стойност показва голяма променливост между тях.

Конкретните цели и начини за използване на горните индикатори може да проследите в своята търговска платформа, с която търгувате на форекс.

Диапазон на волатилност и ход на валутните курсове

И така, волатилност (Volatility) е склонността на валутните котировки да се изменят във времето, като това се измерва с техния ход в рамките на установения диапазон. За всеки времеви интервал могат да се измерват текущи, минимални и максимални стойности и средно статистически показатели.

Всяка свещ или бар на графиката отразяват диапазоните на волатилност за съответния период. Максимума на дадена свещ показва максималната стойност на съответната котировка, докато минимума показва минималната котировка постигната за периода.

Но ако не знаем какъв е "хода" на котировката в рамките на този диапазан, тогава можем да търгуваме само с трендови тактики и в най-добрия случай да "хващаме" част от тренда, защото всички трендови показатели са постфактум - изостават от събитията на пазара. И докато дадат сигнал за влизане в пазара, вече сме изтървали част от тренда. И обратно, докато дадат сигнал за изход от пазара, пак пропускаме част от тренда.

За да увеличим значително доходността от дневната си търговия, е наложително да разберем възможностите, които ни предоставя волатилността и да намерим правилните тактики, стратегии и системи, с чиято помощ да улавяме (търгуваме) колкото е възможно по-голяма част от ХОДА на котировката, което вече се нарича "търгуване на волатилността". Всъщност, даже трендовите тактики търгуват волатилност, само че много малка част от нея.

----------------

3 коментара:

  1. Разликата между минимума и максимума в котировките на съответната валутна двойка за съответния период от време (ден, седмица, час...) определя диапазона на волатилността. По-голямо значение има да се определи средната волатилност на един валутен инструмент за по-дълъг период от време - 3 - 6 - 12 месеца. Това дава представа за възможните изненади на форекс, както и да се обмислят стратегии за справяне с тях.

    ОтговорИзтриване
  2. Разликата между максималната и минималната котировка за деня определя дневния диапазон на волатилността на съответния валутен инструмент. Но това е случайна стойност, която не е определяща по принцип. За да получите по обективна стойност, е добре да вземете данните за последните 3 месеца (поне) или за една година назад, да изчислите дневните волатилности и да ги усредните за съответния период. Така получената стойност ще бъде по-обективна и полезна в работата Ви

    ОтговорИзтриване
  3. За какво се използва на практика показателя за средна волатилност? Чрез него валутните търговци получават обективен поглед върху възможния диапазон на дневното движение на валутите и го използват като информационен показател за приемане на действия по откриване и закриване на търговски позиции за покупко продажба на валути.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации