Translate

вторник, 11 януари 2011 г.

Търговия с опции (Options trading) | dLambow


Какво са опциите на фондовия пазар и как се търгува с тях?


Какво е опция?

Опцията е договор, който дава право да се купуват или продават акции или борсови стоки на определена цена в определено време. Купувачът плаща на продавача фиксирана сума, за да закупи актива на предварително определена цена във времето. Но само ако той иска. Ако купувачът промени решението си, той може да се оттегли от сделката.

Кол опция (Call option)

Например, една акция струва 20 000 лева. Купувачът предлага да сключи сделка с продавача: "Плащам ви 2000 лева сега и след месец ще купя дял от вас за 20 000." Ако продавачът се съгласи, сделката се превръща в "кол опция".

Представете си, че за един месец цената става 23 000 лева. Купувачът може да упражни правото си и да получи печалба от 1000 лева. Ако акцията поевтинее, той може да откаже да я купи и да загуби 2000 лева, инвестирани във опцията, а продавачът се компенсира по този начин за намаляване на стойността на акцията.

Пут опция (Put option)

Има и пут опция. Това е, когато собственикът на акциите казва на купувача: „Нека ви платя 2000 лева сега, но след месец ще купите дял от мен за 20 000 лева, ако искам. Ако акцията през това време падне под 18 000 лева, за продавача ще бъде от полза да упражни правото си.

Търговия с опции
Търговия с опции (Options trading)

Търговия с опции

Опцията е договор за търговия, който дава право на купувача, но не и задължението, да купи или продаде даден актив (суровини, ценни метали, акции, валути, индекси и т.н.) на дадена цена и с определен падеж. От другата страна продавачът е длъжен да изпълни задълженията си по опцията, ако купувачът го изиска, за което получава премия.

По този начин, търговията с опции е правото да се извърши сделка с базовия актив при предварително определени условия (според спецификацията) до определена дата в бъдещето (дата на изтичане). Най-голямата борса за продажба и покупка на опции е Chicago Board Options Exchange.

Какво представляват пут и кол опциите?

  • -Колът (call) ви дава правото (но не и задължението) да закупите базовия актив в предварително определено време на предварително определена цена;

  • -Путът (put) ви дава правото (но не и задължението) за продажба на базовия актив в предварително определено време на предварително определена цена.



Има два основни вида опции, които се наричат обикновени ванила опции (plain vanilla options):

Кол опция (call)

Кол опцията дава правото да се купи актив на определена ударна цена (strike price) и падеж (maturity, expiry date), като цената която се плаща се нарича премия. Притежателят на опцията разчита на покачване на цената на актива в бъдеще.

Пут опция (put)

Пут опцията дава правото да се продаде актив на определена цена и падеж. Съответно очакванията на купувача са цената на актива да се понижи.




Какво е опционен договор?

Опционният договор е документ, който определя всички условия на сделката. Опцията за сключване на договор и опционният договор се различават по това, че в първия случай компанията ще може да изисква от контрагента да сключи основния договор в бъдеще.

Елементи на опционният договор

Опционният договор съдържа следните елементи:

  • – вид - право да се купи (call) или продаде (put) актив
  • – определя размера на актива (примерно 1000 акции)
  • – цената на която би се изпълнила опцията
  • – падеж/периода на изпълнение
  • – премията – цената на опцията


Видове опции

От гледна точка на падежа, опциите се делят на:

Европейски тип опции

При европейския тип опцията може да се изпълни само на падежа.

Американски тип опции

При американския тип опции правото може да се изпълни по всяко време преди крайната дата.

Бермудски тип опции

При по-рядко срещания бермудският тип, опцията може да се изпълни на няколко определени предварително дати.

Типове опции

Според моментното положение на ударната цена и текущата цена на актива, опциите се делят на следните типове:

At-the-money options

При At-the-money options двете цени съвпадат.

In-the-money options

При CALL опции ударната цена е по-ниска от текущата, а в случаите на PUT - по-висока.

Out-of-the money options

При Out-of-the money options ударната цена е по-висока при CALL опциите и обратно, по-ниска при PUT от текущата цена на актива.

Екзотични опции.

Освен класическите опции в наши дни стават популярни т.н. екзотични опции, като пример за такива са:

One-Touch Option

При One-Touch Option купувачът получава стойността на опцията, ако цената достигне до предварително определена цена преди падежа на опцията.

Double No-Touch Option

При Double No-Touch Option има две бариери в цената - под и над настоящата, като купувачът получава компенсацията си, ако цената се движи в тези граници и не ги премине.

Double One-Touch Option

Double One-Touch Option е разновидност на горната опция, когато цената премине една от бариерите, купувачът получава стойността на опцията.

Knock-In Option

Knock-In Option започва да функционира като обикновена ванила опция, когато цената премине определено ниво.

Knock-Out Option

Knock-Out Option е обикновена ванила опция, която престава да съществува, когато цената достигне определено ниво.

Може ли опционен договор да бъде анулиран?

При търговия с опциони, потребителят има право да откаже да изпълни опционното споразумение (да прекрати договора) в определен срок (от 5 до 14 дни). В този случай паричната сума се връща изцяло; Паричната сума, платена по споразумението за опция, не подлежи на връщане.

Рискове при търговия с опции

Рискът при търговията с опции е ограничен до премията, която се плаща. От друга страна, възможността за печалба е неограничена, което прави опциите привлекателни за търговия на опционните пазари. Нещата стоят точно обратно при продажбата на опции и по тази причина не се препоръчва да се практикува от неопитни инвеститори.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации