Translate

понеделник, 24 януари 2011 г.

Трендови канали | dLambow


 

Трендов канал и трендов коридор на форекс

 

Възникване на трендови канали (трендови коридори)

Трендовите линии са елементарни, но полезни инструменти при опреляне на тренда. С тяхна помощ можем да изградим и т.н. трендов канал. Канал се получава, когато към линията на тренда се добави успоредна линия, но от противоположната страна на графиката, например при възходящ тренд тя ще бъде отгоре. 
 
Трендовите каналите (или трендовите коридорите) допълнително ограничават очакваните ценови флуктуации в определени граници, което позволява да се градят търговски системи за търгуване по данните на съответните канали (възходящи, низходящи или странични).

Какво е трендов канал?

Много често на графиките на движението на цените можете да срещнете така наречения "трендов канал" (trend channel), съставен от двете трендови линии - едната прокарана по дъната, а другата - по върховете на графиката. 

Трендовият канал е вид трендов коридор, в който цената се колебае. Каналът се състои от две линии: линия на подкрепа и линия на съпротива. В случаите на формиране на такива канали, търговците използват системата за търговия чрез стратегията за Форекс каналите.

 

Възходящ трендов канал

Възходящият тренд се определя чрез свързването на поне две ниски точки от ценовото движение с права линия, като втората ниска точка трябва да се намира на по-високо ниво от първата. Продължението на линията определя и преобладаващото в момента направление (тренд) на цената.Успоредно на тази линия може да се построи и линията преминаваща през поне два последователно нарастващи върха. Така между двете линии се формира възходящ трендов канал.

Трендови канали и трендови коридори
Трендови канали и трендови коридори

Низходящ трендов канал

Обратно, при определянето на низходящ тренд се свързват два последователно спадащи връха, като втория трябва да се намира по-ниско от първия. Успоредно на тази линия се прокарва и линията през спадащите дъна и така се определя низходящия трендов канал.

 

Значимост на трендовия канал

Тук трябва да се има превид, че трендовете са функция на времето и търгувания обем: колкото по-дълго се развива даден тренд и колкото по-голям обем бележи неговите гранични стойности, толкова значимостта изградения трендов канал нараства. 




Правила за търговия по трендов канал

Търговията по трендов канал се извършва в рамките на ценовия канал на принципа „купувайте валута на долната граница на канала и продавайте валута на горната граница на канала”. Търговците трябва да изградят канал за тренда, за да имат ориентир, къде могат да вземат печалба или къде да спрат загуба.

Търговия по възходящ трендов канал

Така че, в случай на канал за възходящ тренд, ордерът за тейк профит може да бъде поставен под горната линия, а защитният ордер за стоп загуба може да бъде поставен под долната линия. Естествено, ако работим в посока на трендония канал.

Търговия по низходящ трендов канал

В случай на низходящ канал, ордерът за тейк профит трябва да бъде поставен над долната линия, а ордерът за стоп загуба трябва да бъде поставен над линията на горния канал. Разбира се, ако работим в посока на трендовия канала.

 

Трендови канали на Форекс

Цената на Форекс пазара рядко се движи по права линия. По принцип движението й описва зигзагообразна линия и това потвърждава, че пазарът непрекъснато променя играчите: или мечките, или биковете доминират. Посоката на движение на цената, тоест тренда, може да се определи чрез начертаване на тренд линии. 

Но има и такъв инструмент за технически анализ като трендов канал, който се прилага към движението на цената, където амплитудата на флуктуацията е приблизително еднаква и това се вижда ясно на графиките. 

Когато цената се движи с приблизително еднакво темпо, привлича последователно нарастващи върхове и ниски дъна при възходящ тренд и последователно понижаващи дъна и върхове при низходящ тренд, тогава можем да говорим за движение на цената в трендов Форекс канал.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации