Translate

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Борсите в България | dLambow

 

Борсовото дело у нас има близо едновековна история. 

Първия временен закон за борсите излиза през 1907 г. с който се регламентират устройството и функциите както на фондовите, така и на стоковите борси. Прототип на този закон за борсите е един правилник на неофициално образуваната стокова борса във Варна през 1902 г. По-пълен закон за борсите съобразен с европейското борсово законодателство, излиза пред 1912 г.


Борсите в България
Борсите в България

Стокова борса и в Бургас

Въз основа на този закон същата година се открива стокова борса и в Бургас. През 1914 г. излиза указ за учредяване на специализирана фондова борса, но тя започва да работи едва през 1918 г., но за кратко време след девет месечно съществуване тя е закрита. През 1920 г. борсата отново се открива, като осъществява сделки повече с валута, отколкото с ценни книжа, но през септември 1925 г. се  закрива поради липса на сделки.




Стабилизационен заем

Сключеният през 1928 г. стабилизационен заем създава предпоставки за съживяване на стопанския живот в страната, а заедно с това и на фондовата борса. По инициатива на правителството управителният съвет на борсата решава след съответна подготовка да се открият отново борсовите заседания, които започват през същата 1928 г. Оттогава фондовата борса в София с някои прекъсвания продължава дейността си до войната и до промяната на системата у нас. 

 

Нов регламент за борсите в България.

След промяната на 10 ноември 1989 г. започна постепенно преустройство на икономиката на пазарна основа. Новообразуваните акционерни дружества започнаха да емитират акции и временни удостоверения, а Министерството на финансите – облигации и съкровищни бонове, с което се създадоха предпоставки за учредяване на фондови борси.

Първите борси се появяват през 1991 г. 

През ноември същата година се появява Първа българска фондова борса и след нея, през декември – Софийска фондова борса – и двете със седалище София. В по-големите градове също бяха организирани борси, някои от които след краткотрайното съществуване бяха закрити или се сляха с други борси.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации