Translate

сряда, 19 януари 2011 г.

Нива на подкрепа и съпротива на форекс | dLambow


Техническият анализ на форекс определя нива на Съпротива и нива на Подкрепа, приложими при валутна търговия


Същност на нивата на подкрепа и съпротива

Има няколко основни понятия във валутната търговия на форекс, които са оставати непроменени от десетилетия. Този списък включва понятията

  • - "нива на подкрепа" и
  • - "нива на съпротива".

Основните им тайни са лекотата на графично построяване (представяне) и ефективността на различни стратегии и алгоритми за търговия, основаващи се на тяхното използване.

Нивата на подкрепа и съпротива са неразделна част от всеки борсов пазар (стоков, финансов, валутен...). Това са нивата, до които движението на цената спира. Това е мястото, където търсенето и предлагането обикновено се сблъскват (купувачи срещу продавачи, бикове срещу мечки) и силният печели. Тези нива се определят основно от търгуващите участници на пазара. Цената зависи пряко от тях и може да реагира само на техните действия.

Нива на подкрепа и съпротива на форекс
Нива на подкрепа и съпротива на форекс

Какво е ниво на подкрепа/съпротива на форекс?

В движението на цената на всеки търгуван борсов актив на всеки пазар (стоков, финансов, валутен...) има характерни нива. Тяхното формиране се дължи на съществуващия баланс на търговия между силите на купувачи и продавачи.

  • - Когато импулса за възходящо движение на пазара (повишаване на цената на актива) намалее и купувачите вече не могат да поддържат възходящото движение или губят интерес към него, на графиките се формира ниво на съпротива, от което цената отскача надолу и се връща обратно.

  • - Ако продавачите вече не желаят да намаляват цената на търгувания инструмент или не могат да поддържат движението надолу, поради съпротивата на купувачите, тогава се появява ниво на подкрепа, от което цената отскача нагоре е се връща обратно.

Развитието на събитията и в двата случая е идентично - насоченото движение на цената губи силата си, пазарът или преминава във фаза на консолидация (нито нагоре, нито надолу), или образува отскок (започва да се движи в обратна посока - прави корекция). Следователно, нивата на подкрепа и съпротива са зони, където цените са подложени на повтарящ се през времето натиск в посока растеж или спад, но отскачат от нивата и не могат до ги пробият.

Колкото по-често се повтаря този модел, толкова по-ясно се виждат тези нива, което означава, че ще бъде по-лесно да се предвиди поведението на цените в бъдеще. В допълнение, ясните и отчетливи нива на съпротива и подкрепа също са и важни психологически нива в трейдинга, т.е. търговците са склонни да купуват и продават в тези точки, като по този начин допълнително ги укрепват с действията си. За да разберете къде са нивата на подкрепа и съпротива, трябва да се научите да ги виждате, в противен случай никакви графики няма да имат смисъл.

Нива на подкрепа

Когато цената се движи надолу и след това изглежда, че внезапно ударя някаква бариера и дори започва да се движи в обратна посока, тази бариера се нарича нивото на подкрепа. Нива на подкрепа обикновено са най-ниските нива на цените на дадена графика /часова, дневна, месечна и т.н./ за движение на валутните курсове. 

При низходящ курс на инструмента, нивото на Подкрепа е по-трудно да бъде преодоляно, но ако това стане, това ниво се превръща вече в ниво на съпротива, а верояната следваща цел на инструмента би било следващото ниво на Подкрепа.

Нива на съпротива

Ако погледнем която и да е графика за валутна търговия, ще видим там движение на цената (на курса) на съответния валутен инструмент (валутна двойка). Движението може да изглежда хаотично за начинаещите търговци, но то далеч не е такова, като цената винаги се влияе от редица фактори и когато виждате възходящ тренд (движение на курса нагоре), трябва да разбирате, че рано или късно това движение ще достигне определено ниво, като цената ще отскоче от него и ще тръгне в обратната посока. Това означава, че цената е достигнала нивото на съпротива. Тогава трендът се променя.

Нивата на съпротива са обикновено най-високите нива на цените на дадена графика /часова, дневна, месечна и т.н./ за движение на валутните курсове. При движение на курса на даден валутен инструмент нагоре се наблюдават нивата на Съпротива. Нивото на съпротива е по-трудно да бъде преодоляно и има вероятност за спиране на възходящото движение до него. Така при растящ пазар, пробив в ниво на съпротива може да го превърне по-нататък като ниво на подкрепа за продължаважия възходящ тренд. При преодоляването му често курсът се придвижва нагоре с цел следващото ниво на съпротива.

Видове нива на подкрепа и съпротива

Има основно два вида нива на подкрепа и съпротива, които намират практическо приложение при валутната търговия на форекс пазара:

- Фиксирани нива на подкрепа и съпротива

Както подсказва името, фиксираните нива на подкрепа и съпротива остават непроменени, независимо от това как се движи цената на даден валутен инструмент. За да ги определите, е важно да обърнете внимание на следните моменти:

  • - психологически ценови нива;
  • - върхове и спадове за времевия период, който разглеждате;
  • - върхове и спадове на свещите за периода;
  • - свещи за отваряне и затваряне за периода.

В същото време не забравяйте, че нивата на подкрепа и съпротива във Форекс са доста приблизителни и не ги приемайте като твърде точни линии.

- Динамични нива на подкрепа и съпротива

Динамичните нива на подкрепа и съпротива са нива, които се променят. Ако не знаете как да ги дефинирате сами, не се притеснявайте. Всеки път, когато на графиката се появи нов бар или свещ, те автоматично се преизчисляват, образувайки наклонен коридор, в рамките на който става движението на курса, като цената отскача от границите и остава да се движи в рамките на очертания канал.




Приложение на нивата на съпротива и подкрепа при търговия на форекс

Когато променяте времевата рамка, тоест периода (таймфрейм), който графиката покрива, нивата на подкрепа и съпротива също ще се променят. Тоест, за да получите възможно най-много информация, имате нужда от няколко различни времеви рамки, като едновременно наблюдавате няколко графики.

Най-добрият подход е да използвате нивата на трите диаграми. Повече от три обикновено е объркващо, а по-малко от три не дава пълно разбиране на картината. Естествено, и трите времеви рамки ще зависят от това какъв вид търговия сте избрали за себе си.

Тоест, ако сте дневен търговец, тоест правите сделки в рамките на един търговски ден, логично е да не се нуждаете от месечна и даже седмична графика. В такъв случай ще разглеждате поведението на цените само върху по-кратките времеви периоди - минутни и часови, до дневни.

Търговия от статични нива на съпротива и подкрепа

Най-простият пример на система за търговия по нивата на съпротива и подкрепа е следния:

  • - сделки се сключват само когато цената се доближи до нивата на подкрепа/съпротива;
  • - когато цената пресича (пробива) ниво, се отваря позиция по посока на движението;
  • - при неуспешен опит за пробив (отскачане), в пазарът се влиза срещу предишното движение.

Търговецът може да сключи сделка както „според пазара“, така и да постави чакащи поръчки. Във втория случай:

  • - въз основа на разбивката се поставя стоп поръчка зад нивото;
  • - на базата на отскок - съответно лимитирана поръчка преди линията;

Тъй като по-нататъшното движение на цената в посока на отворена позиция не е гарантирано, трябва да се подават поръчки, за да се ограничат загубите. Тяхната посока и разположение са противоположни на основните. Така например, ако търговец очаква цената да се покачи и постави поръчка над нивото на съпротива, за да отвори позиция BuyStop, тогава, за да ограничи загубите, той трябва да постави поръчка SellLimit под това ниво. Той ще трябва да направи това след отваряне на позицията.

Канални системи за търговия при динамични нива

В случай, че цената на всеки валутен инструмент остава е вътре в каналите:

  • - с трендово (насочено) движение - тя е наклонена, като образува наклонени линии на подкрепа/съпротива;
  • - при плоски движения, тя е хоризонтална.

Системите за търговия с канали използват ключовото свойство на линиите на подкрепа/съпротива, при което цената отскача от тях, а вероятността от пробив е малка. Съответно търговецът отваря:

  • - дълга позиция (покупка), когато цената се доближи до долната граница на канала;
  • - къса позиция (продажби) - когато графиката е близо до горната граница.

Отвъд границите на каналите се подават поръчки, които ограничават загубата. Печалбата се фиксира, когато ценовата диаграма се доближи до противоположната граница. Когато границите са пробити, се изгражда нов канал, според върховете и спадовете, които са от значение за текущата пазарна ситуация. Използването на нива на подкрепа и съпротива в търговията на форекс изглежда доста просто, но за начинаещите и неопитни търговци може да се окаже доста объркващо.

 

Тактики за валутна търговия по нивата на поддръжка и съпротивление


Тактика 1 

Обичайна тактика при валутна търговия е да се използват нивата на поддръжка и съпротивление на форекс. Как? Всеки пробив на ниво на съпротивление може да служи за сигнал за откриване на дълга позиция, която може да се защити със стоп, разположен под най-близкото ниво на поддръжка или непосредствено под нивото на пробива, който сега може да изпълнява функцията на ниво на поддръжка.

Тактика 2

Друг вариант на тактика е при падане на цените до нивото на поддръжка, тава да се приема като сигнал за откриване на нова дълга позиция, отоново защитена със стоп по описания по-горе начин. Тактиката с използване нивата на поддръжка и съпротивление може да се прилага за всички времеви периоди, но обикновено се използва от валутните търговци за дневна търговия на форекс.


Кратко обобщение на тактиките за търгуване с нивата на подкрепа и съпротива

Приложението на нивата на подкрепа и съпротива при търговията на форекс пазара може да се определи по следния начин:
- да се купува точно над ниво на подкрепа и
- да се продава точно под ниво на съпротива.
При пробив в тези нива те се превръщат точно в обратното и действат по противоположния начин.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации