Translate

неделя, 2 януари 2011 г.

Валутен пазар - същност и доходи | dLambow


Валутният пазар е най-големия в света и от него се печели най-много


Какво е валутен пазар?

Валутен пазар е инструмента за координиране на интересите на продавачи и купувачи на валутни стойности. Под валутен пазар се подразбира официален финансов център, където се концентрира покупката и продажбата на валутни ценности въз основа на търсенето и предлагането.

На валутния пазар се координират интересите на инвеститори, продавачи и купувачи на валутни ценности. Той, от организационна и техническа гледна точка, е съвкупна мрежа от съвременни средства за комуникация, свързващи национални и чуждестранни банки и брокерски фирми.


Операции на валутния пазар

Операциите на валутния пазар според своите цели могат да бъдат:

  • - търговски,
  • - спекулативни,
  • - хеджиращи и
  • - регулиращи (валутни интервенции на централните банки).



Валутният пазар се нарича още Форекс

Валутният пазар (от англ.: Forex (FX) - Foreign Exchange - "обмен на чуждестранни валути") е система от стабилни икономически и организационни отношения, които възникват при извършване на операции за покупка или продажба на чуждестранна валута, платежни документи в чуждестранна валута , както и операции за движение на капитали на чуждестранни инвеститори в различни валути.


Влияние на валутния пазар.

Фактът, че днес финансовите пазари упражняват огромно влияние върху съвременния живот, не е новост. Въпреки, че често се говори за “Уолстрийт”, “пазара на облигациите” и “валутните пазари”, смисълът, който се влага в тези понятия, в редица случаи е остарял и неясен. Развитието на валутния пазар е неделимо от развитието на пазара като цяло. То предполага наличието на редица предпоставки и условия.

Днес пазарът на валута е най-големият пазар на света.

Количествата пари, които се обменят на него, далеч надхвърлят брутния национален продукт на икономически най-могъщите държави. За една година само на Чикагската стокова борса се извършват, наред с останалите видове дейности, валутни сделки, които по обем надвишават брутния национален продукт на всички държави в света.

Валутен пазар

Валутен пазар

 

До средата на 90-те години валутната търговия

вече се е наложила като най-бързия начин за печелене на пари, измествайки от тази позиция други доходни дейности като стопанския арбитраж или търговията с рискови облигации и селскостопански земи. Някои от водещите международни корпорации реализират по-големи печалби от валутни спекулации, отколкото от традиционната си производствена дейност. 

Всякакви институции, имащи право да извършват финансови операции - от големите банки до окръжните управи и деканатите на местните колежи - се залавят да търгуват с валута, като сигурен път към бързата печалба.

Валутен пазар в България


В България валутния пазар не прави изключение и не се различава съществено по отношение на динамика и тенденции от международния, може би само по обеми. Трябва да се отбележи, че той претърпя през годините на пазарна икономика сериозен ръст и развитие, и сега може да предложи почти всчики видове финансови и валутни инструменти и продукти, които се предлагат и търгуват на западните пазари. Всъщност българския пазар е неделима част от международния пазар и не може да се разглежда като отделно "регионално" понятие.

Положителните тенденции в развитието на икономиката ни през последните години, развитието на Българска фондова борса и все по-честото насочване към валутни сделки и спекулации правят въпроса за валутния пазар на България твърде актуален. Въпреки постигнатите успехи все още липсва богато разнообразие от възможности за валутни операции и анализиране на основни валутни трендове и движения с оглед развитие на валутния пазар като цяло и обогатяване на възможностите, които предоставя търговията с валути.

Основният недостатък е все още липсата на реална прогнозируема дейност спрямо движението на основните валути, извършвана от българските инвестиционни посредници чрез техническите и фундаменталните способи и методи на анализ.

Организация на валутната търговия


Валутният пазар (Currency market) обхваща най-общо организацията на валутната търговия. Необходимостта от такава търговия произтича от съществуването на постоянно търсене и предлагане на чуждестранни пари във вътрешното пространство на всяка държава, където сила на законно платежно средство притежава само нейната национална парична единица.

Исторически погледнато, появата и постоянното увеличаване търсенето и предлагането на чуждестранна валута произтича от необходимостта да се погасяват вземания и задължения, породени от сключени сделки между резиденти на отделната страна и резиденти на останалите държави.




Местонахождение на валутния пазар

По правило, търговията с валута не се извършва на някакво определено място. В този смисъл валутния пазар се съставлява от системата разнообразни по особеностите си покупко-продажби на валута и в най-широкия обхват включва три типа участници.

В основата му са всички икономически агенти (компании и физически лица), за които покупката или продажбата е съставна част от друга основна сделка (търговия със стоки, услуги или финансови активи, пътуване в чужбина и пр.).

Те образуват и групата на клиентите. Ядрото на валутния пазар се съставя от големи търговски банки, тъй като в тях се съсредоточава търсенето и предлагането на валута. Банките активно търгуват помежду си и така сключените валутни сделки формират междубанковия валутен пазар.

Междубанков валутен пазар


Междубанковия валутен пазар представлява и конкретно съдържание на понятието “валутен пазар” в тесен смисъл на думата. На валутните пазари междубанковата търговия включва и специализирани валутни брокери - посредници, които купуват и продават само за сметка на своите клиенти, за което получават комисионни. 


По това те се различават от другия тип посредник – дилър, който освен за сметка на своите клиенти, сключва сделки и са собствена сметка. За междубанковата валутна търговия, както и за валутната търговия между банките и техните клиенти е типично сделките да се сключват с конкретно определяне на условията на всяка сделка (валута, сума, срок на доставка и заплащане, курс) в зависимост от потребностите на клиента.

 

По различна е практиката при борсовите сделки, които се сключват на специализираните валутни борси. За борсовите сделки е характерно, че повечето от техните условия (валута, срок, сума и др.) са стандартни, а на договаряне подлежи само цената.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации