Translate

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Митове на форекс | dLambow


Кои са 10-те митовете на Форекс, които могат да ви изхвърлят от пазара?


На форекс битуват множество митове и легенди, общото между които е, че не са верни и са в състояние много бързо да поядат депозита Ви, като в крайна сметка Ви изваждат извън пазара и от възможността да търгувате. Ето някои от тях:

1. Мит за недостатъчния капитал

Един от широко разпространениете митове е за недостатъчния капитал по търговската сметка при търговия на форекс.

Неопитни валутни търговци.

На много неопитни валутни търговци им се струва, че ако търговската им сметка е малко по-голяма, те биха успели с операциите на форекс. Като правило, обаче, дилетанта излетява от търговията бързо, а пазарът, обърнал се на 180 градуса, се устремява точно там, където е предполагал неопитния търговец.
 

Слаби участници в пазара.

Тук слабите участници в търговията намират доказателство за верността на своята тактика. И така се заражда фантазията, че ако е имал малко по-голяма сметка с повече капитал в нея, можел е да преживее спада и да дочака подема, за да спечели.

Недостиг на опит и знания.

В случая недостига е на опит, знания и умения, а не на капитал. Такъв човек с еднаква лекота ще проиграе както малък, така и голям капитал. Той хипер спекулира и се разпорежда с парите си неразумно. Отива на рискове, които са неоправдани за никакъв, нито малък, нито голям, капитал.

Демо сметка без капитал.

Новаците често се интересуват с каква сума трябва да започнат търговията. Отговорът е с 1 лв. или с никакъв. Започва се с демо-сметка и когато в продължение на поне 3 - 4 последователни месеца излизате на печалба, само тогава може да започнете реална търговия, при това с огромно внимание и спазване на всички правила за безопасна търговия.

Недостатъчен капитал за форекс?

Изводът за недостатъчен капитал по търговската сметка за търговия на форекс е психична уловка, целяща начинаещия участник да скрие от себе си две горчиви истини -
  • - отсъствието на самоконтрол
  • - отсъствието на реалистичен план за управление на капитала.

 

2. Мит за автопилота на форекс


Системите за автоматична валутна търговия

Има търговци, които си мислят, че процеса на търговия може да се води с форекс автопилот. Те се стремят да си разработят собствена такава или да закупят готова от „специалистит". Много хора си хвърлят парите за „покупка на професионализъм", без да разбират, че в случая става дума за мързел, алчност и елементарна неграмотност. За сега системите за автоматична търговия са обогатили само своите създатели. Сложната човешка дейност не подлежи на автоматизация.

Могат ли компютрите да търгуват вместо човека?

Компютърните системи не са в състояние да заменят хирурга при операция или Христо Стоичков пред противниковата врата. Компютрите могат само да подпомагат човека, но не и да го заместят. Използването на автопилот в самолетите не означава, че някой ще пусне самолет с 300 пътници на борда без отлично подготвени живи пилоти. В сложната дейност винаги има непредвидени ситуации, с които машината не може да се справи. Така е и на Форекс.

Автопилотът на форекс е сладък сън

Едно непредвидено обстоятелство и дотук с Вашата сметка. Иначе е привлекателно да се събудиш сутринта към 9 часа, след сладък сън, да си сложиш кафето, да врътниш копчето на автопилота за търговия и докато си пиеш кафето пред телевизора, да спечелиш няколко хиляди за джобни пари през деня. Мечтиии..., както се казва в една реклама.

3. Форекс е клуб на избраните


Може ли да се "предсказва" форекс пазара?

Форекс е нещо като клуб на избраните, в който само професионалните брокери и богатите печелят. Много финансови експерти твърдят, че могат да предсказват движенията на пазара. Но проверката на фактите показва, че тези твърдения не са верни.

Болшинството от прогнозите са неверни.

Освен това, днес има и интернет. Всички данни и изследвания вече са еднакво достъпни както за брокерите, така и за широката публика. При това частните инвеститори имат предимството да работят в дългосрочна перспектива.

Големи и малки участници

Големите фондови мениджъри се намират под голям натиск, доколкото са длъжни да осигуряват голяма възвращаемост на капитала. Техните действия се следят много внимателно от инвеститорите. Докато частните инвеститори могат да си позволят да гледат в перспектива, не обръщайки внимание на временните спадове.

4. Курсовете, които вървят нагоре, трябва да тръгнат надолу.


Само че никой не знае кога.

Законите на физиката не винаги са приложими към сложни социални явления. Гравитацията притегля обратно подхвърления нагоре камък, но не влияе на валутите. Подемите и спадовете са неравномерни и много приличат на раздрусване на дърво с маймуни, с цел те да бъдат съборени.

Закономерности има, но не и гаранции

Разбира се, в повечето случаи курсовете се подчиняват на определени закономерности. Въпроса е какво да правим в по-малкото случаи, които се оказват при това и фатални. И тук важи правилото, за всеки отделен случай си има различни подходи. Това е най-трудния за разбиране принцип на форекс. Всеки начинаещ валутен търговец очаква и търси едно единствено, но сигурно правило, което да следва и печалбите да са му вързани в кърпа.

Правилата се менят постоянно

По този начин той постоянно се обрича на провал. Ситуацията на форекс се мени постоянно. Менят се и правилата, които са валидни в новите условия. На форекс главния фактор е времето. Това означава, че всичко се мени, постоянно. Трябва да се мени и нашата търговска тактика.

5. Валутния пазар е нещо съвършено просто и всеки може да се справи...


Нужна е упорита подготовка

Да, всеки може да щракне в бутоните купувам и продавам, но въпроса е какво ще се случи след това. Да се знае нещичко, все пак е по-добре отколкото да не се знае нищо. Но също е важно инвеститора ясно да разбира какво прави със своите пари.
Така, че сериозната, последователна и упорита подготовка, си остава неотменимо правило.

 А това няма как да стане, ако не се познава форекс из основи.

  • - Какво движи пазара?
  • - Защо се случват едни или други явления?
  • - Защо пазара замира преди новини?
  • - Как те му влияят?
  • - Кои са трите основни сесии на форекс?
  • - Кога започват и свършват?
  • - Какви движения обикновено се случват тогава?

Не е важно как влизаш на пазара, важното е как излизаш от него - на печалба или на загуба.

Този експеримент често го правят на форекс:

Голяма група валутни търговци влизат едновременно на пазара по идентичен начин и в едно и също време. След това всеки прави, каквото прави, по своя преценка и излиза когато реши. Резултатите се разпределят от голяма загуба, през нито загуба, нито печалба, до голяма печалба. Затова е важно как излизаш от пазара.

Ценен е не който задава въпросите, а който намира отговори. Така, че сериозната, последователна и упорита подготовка, си остава неотменимо правило във валутната търговия.


 

6. Валутната търговия е като хазарта - залагаш и каквото стане.

Няма нищо по-невярно от това твърдение. Иначе валутната търговия щеше да се прави в казината. Друг е въпроса, че има заинтерисовани кръгове, за които е изгодно хората да си мислят, че валутната търговия е като хазартна игра, защото те управляват именно различни хазарти и си търсят лекомислени, алчни хора, които да привлекат зад далеч по-лесния начин да си загубят парите - чистия хазарт.

7. Борсовият гений.


Има няколко вида борсови гении

Много хора са зависими от чуждото мнение и предпочитат някой друг да мисли вместо тях. Така се появяват  борсовите гении - не защото са такива, а защото има наивници, които да ги слушат. Има няколко вида борсови гении.

  • - първите предсказват важни промени в курса на валутите
  • - вторите предоставят чудодейни рецепти за търговия
  • - третите вече са починали, и по този начин избягват критичните стрели.


Първите предсказват големи подеми или спадове.

С всеки познат случай славата им расте, подбуждайки все повече хора да правят сделки според техните прогнози. Когато гения става център на вниманието, неговите думи вече се възприемат като пророчества. Но тук ситуацията е като при часовника - два пъти на ден показва 12 часа. Или на едните ще кажа, че курса се вдига, на другите ще кажа, че ще пада и така поне полвината ще разнасят славата ми.

Хората искат да има пророци и ... ето Ви гений по курсовете.

"Разбира се не трябва да забравям да им кажа „Видяхте ли какво Ви казах?" А кой го интересува, че съм казал и грешна прогноза. " Кой го интересува, че не съществува никакъв начин да се отгатне валутния курс. Иначе, за какво ни е Форекс? За чудодейните рецепти вече стана дума по-горе при автопилотите.

Нуждата да се продават книги

За починалите „гении" - ами нали и издателите трябва да печелят. Та от време на време се връщат към „класиците" на фондовия пазар, макар, че теориите им нямат нищо общо с днешния електронен денонощен пазар. Но нуждата да се продават книгите, подклажда превъзнасянето на поредния починал класик. Пък и нали човека си е починал, на кого му пука, че има критики към теорията му?

8. Мит, че е невъзможно да се заработи на Форекс.


96% от хората се провалят

В литературата се съобщават данни, че 90% от участниците във валутния пазар фалират. Което е истина. Но истина е също, че 96% от хората се провалят и в какъвто и да е собствен бизнес. И какво излиза, че е два пъти по-изгодно и по-сигурно да се заемете с валутна търговия, отколкото сэс собствен бизнес.

Провалът е предсказуем и закономерен

Истината е, че провалилите се търговци се провалят напълно закономерно. Анализът показва, че причина за това е:

  • - непознаването на анализа на валутните пазари - технически, фундаментален,  или друг. На въпроса Какво е това MACD - 90% вдигат рамене.
  • - не разбират философията на валутната търговия - че за всеки случай си има различни подходи.


Елементарните грешки

Опитват се във всички случаи да правят едно и също нещо, по един и същ начин.

  • - не спазват правилата за управление на капитала, даже си нямат представа какво означава управление на риска - нещо като тъмна Индия. А то си е чиста математика.
  • - изобщо не поставят стопове!!?? или слагат твърде къси стопове, които почти веднага сработват.
  • - не спазват съотношението загуба : печалба - 1 : 2 или даже 1 : 3. Даже обратното, фиксират печалба от 5 пипса, а загубата я чакат до 100 пипса.
  • - при анализа използват къси периоди и не са чували за трите екрана, като така остават в зоната на естествения шум, което не е търговия.


9. На борсата всеки вика нещо неразбираемо.

Това време отмина отдавна. Сега никой не вика, а отправя заявките си по интернет, от домашния си компютър или от смартфона. Всичко това става моментално, за части от секундата.

10. Валутния пазар изисква много пари, за да се изкара печалба от него.

Маржиналната търговия позволява за части от секундата да получавате кредит 100, 200 или 500 пъти по-голям от Вашия депозит. Така че с 100, 200 или 500 лева може да управлявате 10, 20 или 50 хиляди лева. Разбира се, гъргувайки с маржин, може да спечелите много, но може и да загубите депозита си.

Учете и тренирайте на демо...

Желателно е валутния търговец час по-скоро да се откъсне и осъзнае несъстоятелността на повечето митове на форекс, преди те да са дали своя съществен принос в ерозирането на поредния му депозит, което става причина той да излиза от пазара, без повече възможности да се възползва от изгодните ситуации на него.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации