Система на трите екрана за търговия на форекс.

Съществуват множество системи за търговия на форекс. Системата на трите екрана е една от най-разбираемите и сравнително прости техники за техническа търговия, доказала своите качества от доста години насам.

Първи екран

Той определя главната тенденция. Това става възоснова на MACD хистограма. Ако хистограмата се снижава, то разглеждайте само варианти за продажба. Сигнала за продажба ще бъде по-силен, ако хистограмата е по-ниско от нулата. Когато хистограмата извършва движение към повишаване - купувайте. Покупката ще е по-надеждна при стойности на хистограмата над нулата. Тенденцията на първия екран е подобна на прилива, а против вълните на прилива не е добре да се плува.

Втори екран

Определя средносрочната тенденция с помощта на осцилатори. Осцилаторите са стохастика, RSI и други индикатори, построени на дневната графика. Ако първия екран посочва бичи пазар и осцилатора е в зоната на препродаденост, то това е добър сигнал за покупка. И обратното, на седмичен мечи тренд, при прекупеност на осцилатора в дневната графика, разглеждаме възможност за продажба. Сигналите на втория екран са вълни. Системата на трите екрана разглежда само вълните, които не противоречат на прилива.

Трети екран

Определя краткосрочната тенденция. Ако цената образува нов максимум в сравнение с предишния ден, седмичната тенденция расте, а дневните осцилатори са се спуснали в зоната на препродаденост, то това е сигнал за покупка. Ако цената прави нов минимум в сравнение с предния ден, седмичната тенденция се понижава, а дневните осцилатори са се вдигнали в зоната на препродаденост, то идва време да продавате. Третия екран определя малките вълни в курса.

Промяна на фундаменталните условия.

Ако сте извършили сделка с използване системата на трите екрана, но не сте получили печалба, възможно е да са се променили фундаменталните условия. В този случай се препоръчва бързо да се излезе от пазара до изясняване на ситуацията. На внимателните търговци се препоръчва да държат открити печелившите позиции, докато седмичната тенденция не се обърне. За агресивните търговци е възможно допълнително откриване на позиция при всеки нов сигнал за покупко - продажба от втория екран до момента на разгръщане на седмичната тенденция. Задължително условие в случая е управлението на риска.

Има и един друг вариант на трите екрана.

  • - екран 1: - 4 часовка
  • - екран 2: - 1 часовка
  • - екран 3: - 5 минутка

Влизане в пазара

Идеята е да се търгува в направление на ЕМА с прериод 20 на екран 1. На главния екран (екран 2) търсим сигнали, при пресичането на 5 wma и 10 wma и 15 wma, а също пресичане между 10 wma и 15 wma. Когато намерим пресичане, поглеждаме сигнал 3 и определяме входа. Ако екран 2 сигнализира за откриване на къса позиция, което се потвърждава на екран 1, гледаме екран 3 и търсим
  • - допир на цената към горния край на полето на Болинджер (ако цената е над ЕМА и под горния край на полето) или
  • - допир на цената до ЕМА (ако цената е под ЕМА и над долния край на полето).
При сигнализиране за дълга позиция, правилата са обратните.

Закриване на позициите.

Прави се след като 5wma пресича 10 wma в обратно направление (при желание може да се ползва трейлинг стоп).

Други правила по системата за трите екрана.

  • - Сделките се правят между 8 часа и 16 часа, а когато търгувате двойки с участие на азиатски валути - от момента на отваряне на японския пазар.
  • - Всички позиции се закриват 30 минути преди публикуването на важни съобщения.
  • - Нови позиции не се откриват, докато пазара не се успокои след излизането на важни съобщения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Налични издания по английски език - за българи: