Translate

сряда, 3 септември 2014 г.

Икономически индикатори за Великобритания | dLambow


Основни икономически индикатори за Великобритания

Това са основните икономически индикатори на Великобритания, които оказват влияние, понякога съществено, върху движенията на валутните курсове на международния валутен пазар - форекс:

  • ИИ-GB-100: Average earnings growth
  • ИИ-GB-101: Producer output prices (PPI output)
  • ИИ-GB-102: Producer input prices (PPI input)
  • ИИ-GB-103: Retail price index (RPI)
  • ИИ-GB-104: CBI industrial trends
  • ИИ-GB-105: CBI distributive trades
  • ИИ-GB-106: Purchasing managers index (PMI)
  • ИИ-GB-107: Retail Sales
  • ИИ-GB-108: Manufacturing output 
Икономически индикатори за Великобритания
Икономически индикатори за Великобритания

  • ИИ-GB-109: Unemployment (Claimant count rate)
  • ИИ-GB-110: Global trade, Non-EU trade balance
  • ИИ-GB-111: Industrial output (Industrial production)
  • ИИ-GB-112: Gross domestic product (GDP)
  • ИИ-GB-113: M4 money supply
  • ИИ-GB-114: Public sector borrowing requirement (PSBR)
  • ИИ-GB-115: Unit wage costs
  • ИИ-GB-116: Net consumer credit
  • ИИ-GB-117: Housing starts

 

Икономически индикатори на Великобритания


Average earnings growth - Ръстът на средните доходи.

За да се изчисли този показател, се взема предвид растежът на приходите през последните три месеца (всички действителни плащания). Този индикатор точно отчита нивото на инфлация в страната, тъй като увеличаването на приходите често води до покачване на цените. Нарича се определящ индикатор, според който Bank of England изчислява нивото на лихвените проценти. Публикуването на стойностите на този показател се извършва всеки месец и значително влияе върху пазарните процеси.

Producer output prices (PPI output) - Производствени цени

Определя изменението на продажните цени на промишлените стоки. Смята се за силен индикатор за нивото на инфлация в страната. Той показва натиска на инфлацията върху икономиката на страната от производителите (увеличаването на цените на продукцията може да не повлияе на индекса на инфлацията, тъй като може да има намаление на разходите в търговския сектор). От този показател е обичайно да се отделя част, която не отчита цените на храните, алкохола, тютюневите изделия и горивата (тъй като цената на тези продукти се счита за доста променлива стойност). Публикуването на този индикатор се извършва всеки месец и оказва силно влияние върху пазарните процеси.

Producer input prices (PPI input) - Входящи цени на производителя

Определя се като показател, който отразява нивото на цените на компонентите и полуфабрикатите в индустрията. Това е силен индикатор за нивото на инфлация. Често се изчислява, без да се вземат предвид цените на храните, алкохола, тютюна и горивата (защото се считат за силно нестабилни). Публикуването му се извършва всеки месец. И данните за този показател винаги се вземат предвид от пазара.

Retail price index (RPI) — Индекс на цените на дребно.

Характеризира промяната в нивото на цените за „кошницата“ от потребителски стоки. За да се анализира инфлацията, този показател се взема предвид, без да се вземат предвид лихвените плащания по заеми за закупуване на недвижими имоти (RPI-X). Този показател се изчислява по една и съща формула в различните страни, което позволява да се сравнява. Затова се нарича хармонизиран. Когато растежът на този показател надхвърли планираната стойност, централната банка на Англия обикновено решава да повиши основните лихвени проценти. Публикуването му се извършва всеки месец. И данните за този показател винаги се вземат предвид от пазара.

CBI industrial trends - икономически преглед на Британската конфедерация на индустриалците.

Този преглед публикува мненията на бизнесмени относно сферата на производството. Въпреки косвената връзка с действителното състояние на икономиката, този показател значително влияе върху пазара. Този преглед се публикува всеки месец.

CBI distributive trades - Икономическо проучване на Британската конфедерация на индустриалците.

Обзорът (под формата на цифри) отразява бизнес настроението на бизнесмените от търговския сектор. Този преглед се публикува всеки месец. Той косвено влияе върху пазарните процеси, но участниците винаги го вземат предвид.

Purchasing managers index (PMI) - Индекс на мениджърите по покупки

Индикатор на Изследователския институт за търсене и предлагане (Chartered Institute of Purchasing and Supply). Характеризира промените в темповете на индустриалното производство. Този показател се публикува всеки месец. Ако стойността му е повече от 50%, това показва увеличаване на темпа на индустриалното производство, по-малко от 50% - забавяне. Този показател се взема предвид от пазара.

Retail Sales - Продажби на дребно.

Това е индикатор за нивото на потребление. Когато стойността му е по-голяма от нивото на производство, това показва повишаване на темпа на инфлация. Този показател е доста променлив, така че по-често се използва средната стойност от три месеца. Публикуването на този преглед се извършва всеки месец и участниците на пазара го вземат предвид.

Manufacturing output - Производствена продукция

Обемът на продукцията, произведена от преработващата промишленост, изразена в цени. Това е показател за икономически растеж. Неговото влияние върху пазара е незначително, тъй като обемът на преработващата промишленост в състава на брутния вътрешен продукт е под 20%. Този показател се публикува всеки месец.

Unemployment (Claimant count rate) - Безработица

Брой кандидати - броят на молбите на безработните за работа в центровете по заетостта. Колкото по-ниска е безработицата, толкова повече хората получават заплати, което води до нарастване на инфлацията. Публикуването на този индикатор се извършва всеки месец и влияе върху пазара.




Global trade, Non-EU trade balance - Търговски баланс - извън ЕС.

Това е разликата между цените на износа и вноса. Неговото влияние върху пазара отслабва с течение на времето, тъй като потоците от капитал, а не от стоки, стават по-значими. Но увеличаването на вноса е признак за повишаване на нивото на потребление в страната, а увеличаването на износа е признак за повишаване на нивото на производство. Обичайно е Великобритания да изчислява отделно стойността на търговския баланс, с изключение на страните от Европейския съюз. Този показател се публикува всеки месец.

Industrial output (Industrial production) - Обем на промишленото производство

Състои се от производствена продукция, продукция за добив и обработка и комунални услуги. Този показател се счита за индикатор за растежа на икономиката на страната. Но това не е определящ показател, тъй като повече от 60% от БВП днес се осигурява от сектора на услугите. Той се публикува всеки месец, като стойностите на този показател се вземат предвид от пазара.

Gross domestic product (GDP) - Брутен вътрешен продукт.

Този показател е сумата от стоките и услугите, произведени в страната (в ценова форма). Въпреки че този показател е много важен за пазара, влиянието му намалява всяка година, тъй като стойността му обикновено се прогнозира въз основа на други данни, както и поради многократни ревизии на стойността на БВП. Този показател се публикува всяко тримесечие.

M4 money supply - M4 парична маса (индикатор за обема на паричната маса).

Използва се по-рядко от промяната в паричното предлагане. Състои се от количеството пари в обращение, общия размер на кредитите, издадени от банките, и размера на държавните заеми. М4 се счита за точен индикатор за определяне нивото на инфлация. Публикуването на неговите стойности се извършва всеки месец и се взема предвид от участниците на пазара.

Public sector borrowing requirement (PSBR) — Бюджетен дефицит.

Той характеризира разликата между приходите и разходите на държавния бюджет. Пазарът не оказва значително влияние. Но се публикува всеки месец.

Unit wage costs — Цената на труда.

Когато темпът на нарастване на цената на труда надвишава темпа на растеж на производителността на труда, има натиск от инфлационни процеси върху икономиката на страната. Публикуването на този индикатор се извършва всеки месец и има ограничен ефект върху пазарните процеси.

Net consumer credit - Сумата на кредитите, издадени на физически лица през последния месец.

Високата стойност на този показател, като правило, е знак за "прегряване" на икономиката. Това се случва, когато потребителите вземат повече заеми, отколкото са им необходими за нормален стандарт на живот. Публикуването му се извършва всеки месец и има слабо влияние върху пазарните процеси.

Housing starts - Строителство на нови жилища.

Определя броя на новите къщи, които вече са започнали да се строят. Слабо засяга пазара.

Ако сте запознати, може да посочите в коментарите по-долу повече подробности и разяснения за всеки един от горните икономически индикатори на Великобритания, в т.ч. значение, начин за определяне, влияние върху пазара, дата и час на публикуването му.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации