Translate

вторник, 23 септември 2014 г.

Икономически индикатори за Япония | dLambow

 

Тук са посочени основните икономически индикатори от Япония, 

които оказват влияние и редовно се следят от валутните търговци на форекс.
  • ИИ-J-300: Tankan report
  • ИИ-J-301: Balance of payments
  • ИИ-J-302: Industrial production index
  • ИИ-J-303: Gross domestic product (GDP)
  • ИИ-J-304: Machinery orders
  • ИИ-J-305: Unemployment
  • ИИ-J-306: Consumer price index (CPI)
  • ИИ-J-307: Wholesale price index (WPI)
  • ИИ-J-308: Leading and coincident indices of business conditions
  • ИИ-J-309: Retail sales



Balance of payments - Платежен баланс.

Индикаторът Balance of payments (Платежен баланс) е съотношението между размера на плащанията, идващи от чужбина, и размера на плащанията, отиващи в чужбина. Ако входящите в страната плащания надвишават плащанията към други държави и международни организации, платежният баланс е активен (положително салдо), ако е обратното, тогава е пасивен (отрицателно салдо). Положителното салдо (или намаляването на отрицателното салдо) е благоприятен фактор за растежа на националната валута. Публикува се ежемесечно. Индикаторът се взема предвид от пазара.

 

Икономически индикатори за Япония
Икономически индикатори за Япония


Consumer price index (CPI) - Индекс на потребителските цени.

Индикаторът Consumer price index (CPI - Индекс на потребителските цени) определя промяната в нивото на цените за "кошницата" от потребителски стоки. Индексът на потребителските цени е основният индикатор за нивото на инфлация в страната. Публикува се ежемесечно. Индикаторът се взема предвид от пазара.
 
 

Corporate Goods Price Index (аналогично на PPI) - Индекс на цените на корпоративните стоки

Отразява промяната в ценовото ниво на големите партиди стоки. Изчислено като среднопретеглена стойност на три компонента:
  • - вътрешни цени на едро,
  • - експортни цени на едро и
  • - импортни цени на едро.
За база са взети цените от 2000 г. Предназначен е за по-точно изчисляване на индекса на цените, като се вземат предвид структурните промени в японската икономика. Индикаторът се взема предвид от пазара. Публикува се ежемесечно, на10-16 число на следващия месец.
 

Gross domestic product (GDP) - Брутен вътрешен продукт.

Сумата от стоки и услуги, произведени в страната, изразена в цени. Това е индикатор, който по-скоро потвърждава пазарните очаквания, но не прогнозира. Публикува се тримесечно. Индикаторът се взема предвид от пазара.
 

Industrial production index - Индекс на индустриалното производство.

Показва нивото на изменение на обема на промишленото производство в страната. Първоначалната стойност на индекса се публикува в края на всеки месец. След две седмици стойността на индекса се актуализира. Ръстът на този показател води до повишаване на обменния курс на националната валута. Има значително влияние върху пазара.
 

Leading and coincident indices of business conditions - Индекси на водещи и съвпадащи индикатори.

Индексът на водещите индикатори е среднопретеглена стойност от 13 основни различни индикатора. Използва се за определяне на бъдещото състояние на икономиката. Индексът на съвпадащите индикатори е предназначен да оцени текущото състояние на икономиката (нивото на индикатора от 50% е „нула“). Излиза ежемесечно. Слабо влияние върху пазара.
 
Повече подробности и разяснения за всеки един от горните индикатори, в т.ч. значение, начин за определяне, влияние върху пазара, дата и час на публикуването му, може да следите и в интернет.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации