Translate

сряда, 17 септември 2014 г.

Трендови индикатори | dLambow

 

Основни трендови индикатори във форекс


Индикаторите във форекс са основен инструмент за аналитическо изследване на пазара. Те представляват набор от функции на един или няколко базисни времеви периода, с определен времеви прозорец. 

 

Трендовите индикатори служат за

  • определяне на тренда
  • измерване на основните показатели на тренда, 
  • оценяване на неговата сила и 
  • прогнозиране на неговата продължителност.
Трендови индикатори
Трендови индикатори

Класически пример за тренд потвърждаващ индикатор е пълзящата средна. 

Към този клас спадат също Directional Movement, Parabolic и някои други.  Някои индикатори за измерване на момента:

също се използват за потвърждаване на тренда.




Трендовите индикатори са доста разпространени в техническия анализ на форекс, но най-рационалното им използване е при вграждане в механични търговски системи.

 

Moving Average - пълзящата средна (ПС) 

Пълзящите средни (Moving Averages), в различните им разновидности, са едни от най-често използваните технически индикатори във форекс за определяне тенденциите (трендовете) на пазара. Това е един от най-простите начини за определяне на ценови редове. Целта му е да изглади колебанията на цените в пределите на разглеждания период, т.е. да отфилтрира шума цените и да изпъкне тренда.

Ако говорим за 10 дневен период, събираме например, цените на закриване за десетте дни и ги делим на десет. След това вадим цената от първия ден и добавяне следващия - единадесети ден и пак делим на 10 и т.н. Изразяваме това графически и ... готово.

Има различни варианти на пълзящата средна

  • - проста, 
  • - притеглена, 
  • - експоненциална и др.
Колкото е по-голям разглеждания период на форекс, толкова повече изостава ПС от промените в пазара и обратното. Пресичането на ПС с графиката на цените представлява важен сигнал. Има значение дали това става нагоре или надолу.


За увеличаване надежността на съгналите, подавани от ПС, понякога се използват по 2 и повече пълзящи средни, построени с различен интервал. ПС дава лоши резултати при странично движение на форекс.

 

Parabolic SAR -  

Параболикът е разработен от Дж. Уайлдер през 1976 г. за анализ на трендови пазари, какъвто е и форекс.

Общия принцип е следния - когато графиката на цените пресича линията на индикатора, получава се разгръщане на последния в противоположната на предишното направление страна.

Отправна точка за това служи максималната или минималната цена на предходния за това разгръщане период.  Параболика на форекс намира най-добро приложение при активния риск - мениджмънт, като неговите показания се използват като пълзящ стоп.

 

Directional Movement - Насочено движение.

Този индикатор също е разработен от Дж. Уайлдер. Тяхното значение е да компенсират главния недостатък на трендовите индикатори - неработоспособността им при странични движения на курса.
 
Този индекс показва степента на присъствие на пазара на насочено движение, т.е. на тенденция (тренд). С други думи, този индикатор показва кога пълзящите средни са ефективни и кога не са. По този начин могат да се избегнат множеството лъжливи сигнали, които се появяват при странично движение.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации