Translate

петък, 5 септември 2014 г.

Тактика на хеджиране на форекс | dLambow

 

Тактика на хеджиране при валутната търговия на форекс

Колкото и добре да владеете тънкостите на техническия и фундаменталния анализ на форекс, никога не може да сте сигурни, че цената ще тръгне точно в прогнозираната от вас посока. Когато сгрешите с прогнозите, вие отново започвате да изучавате тънкостите на анализите и пак опитвате ... и това (непознаването) отново се случва...
 
Така след време и поредица от проби и грешки, е възможно да стигнете до прозрението, че форекс е просто игра с два изхода (Теория на игрите). Както и да прогнозирате, курса има само две възможности - да тръгне или нагоре, или надолу. Е, тук е момента да се запитате - защо тогава не приложите тактиките от Теория на игрите. 
 
Например, Мартингейл и многото подобни разновидности. Но преди да прескочите на Мартингейл и другите хазартни стратегии, защо не опитате с нещо много по-просто - хеджиране.
Тактика на хеджиране на форекс
Тактика на хеджиране на форекс

Какво е хеджиране?

Подробно сме описали хеджирането тук ... Но накратко: Hedging - хеджирането е съчетаване на къси и дълги позиции по различни корелиращи се валутни инструменти, при което се намалява валутния риск. Хеджирането е вид застраховка от неочаквани и големи промени във валутния курс на форекс в неблагоприятната за вас посока. 
 
Краткото описание на хеджинга, макар и да е кратко, ако не сте запознати предварително с теорията за него, едва ли ще го разберете от раз. Затова, ето ви едно супер кратко описание за т.н. "Идеално хеджиране".
 

Идеално хеджиране

Вместо да се чудите какво е това корелирани валути и доколко те са корелирани, просто приложете идеално хеджиране. Идеалното хеджиране е когато имате открити две противоположни търговски позиции:
  • - по един и същ инструмент на валутния пазар,
  • - с един и същ размер на позициите,
  • - от една и съща входна точка. 



Обосновката за идеалното хеджиране е следната: 

Курсът, така или иначе ще тръгне в една от двете посоки (нагоре или надолу). Колкото и идеален анализатор да сте, вие не може със сигурност да кажете коя ще е посоката. Затова, вместо да губите време, нерви и усилия с изучаване на анализите и в гадаене, просто откривате две срещуположни позиции и най-спокойно чакате курсът да тръгне в която си посока пожелае.
 
Докато двете позиции са открити, вие няма начин да загубите, защо те взаимно се балансират. Когато курсът направи своя ход, по ваша преценка, закривате печелившата позиция, естествено - с печалба. След това ви остава да мислите какво да правите с губещата позиция. Много просто - преди да мислите за трендове и флатове, курсът преди всичко се движи зигзагообразно (нагоре - надолу). 
 
Ако е тръгнал нагоре и вие сте закрили дългата си позиция на печалба, логичното е да се върне много скоро надолу и тогава е момента да закриете и втората (късата) позиция на печалба или поне на минимална загуба. Е, това е. Всичко останало е въпрос на разработване на собствена търговска система. 
 

И тук настъпва часът на истината ...

Точно в този момент, ако ви обземе негативизъм, вие може да се хлъзнете в посока да обяснявате защо "работата не може да стане". Това е поведението на песимистите и докато обяснявате защо една работа не може да стане, попадате в ситуацията, че даже няма да опитате да стане и тя наистина няма да стане.
 
Но ако подходите позитивно, и започнете да мислите "как да свършите тази работа печелившо", тогава има надежда да създадете собствена печеливша търговска система на форекс. Изборът е ваш и това важи за всички ситуации в живота.

----------------


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации