Translate

неделя, 14 септември 2014 г.

Вход и изход на форекс - Кое е по-важно? | dLambow

 

Определяне входа и изхода от сделките на форекс

 

Валутният пазар (форекс) не е фондов пазар

Колкото и много да пишем или четем за форекс, в крайна сметка и начинаещите и напредналите валутни търговци изпълняват само две операции в по два варианта:
  • - вход в пазара (откриване на позиция)
    • = дълга позиция (чрез купуване)
    • = къса позиция (чрез продаване)
  • - изход от пазара (закриване на позиция)
    • = чрез продажба,
    • = чрез покупка.
 
Начини за вход и изход на форекс
Начини за вход и изход на форекс

Как да определим правилния вход на форекс?

От зората на форекс се води една безкрайна дискусия и се спори до премаляване за това КАК да уцелим подходящия вход в пазара:
  • - с кой инструмент (валутна двойка),
  • - в кой момент,
  • - с какъв размер на лота...и т.н.
И всичко това се прави с помощта на фундаменталния, техническия, графическия, трендовия и психологическия анализи, описани в чудовищни подробности и детайли. Но и до ден днешен, 50 години след началото на форекс, все още много хора не осъзнават, че всички тези анализи се отнася и в определена степен са валидни за ФОНДОВИЯ, а не за ВАЛУТНИЯ пазар.
 

Защо? Защото валутите не са акции

Защото на фондовия пазар се търгуват акции на компании, а на валутния пазар се търгуват валути. Акциите и валутите са принципно различни активи, с принципно различно поведение на пазара.
 

Какво са акциите?

Акциите са дялове от компании, които носят два вида доход:
  • - от дивидент,
  • - от растеж на курса им.
Те по замисъл и по същност са "растящи" активи и за да "растат", във всяка компания има назначен специално обучен мениджърски екип, който постоянно се грижи за растежа на акциите - а има дивидент и курсът им да расте. Ако това не става, акционерите са недоволни и уволняват мениджърите и търсят други, които да им обещаят растеж. 

Т.е. акциите в основата си са трендов актив и специален екип се грижи през по-голямата част от времето да си останат такива (растящи). И има безброй примери, как някой купил в началото на 20-ти век акции за 100 долара и как в началото на 21-ви век те вече струват 1 милион долара и други подобни. Всички споменати по-горе анализи произхождат от фондовия пазар и от постулатите на Дау, формулирани в началото на 20 век.


Какво са валутите?

Форекс възникна през 70-те години на 20-ти век, след като беше отменен Златния стандарт и валуттите станаха свободно плаващи. "Свободно плаващи" означава, че във всеки един момент от време се движат както нагоре, така и надолу, при това го правят в определен диапазон, определен от данните за историческите котировки. 

Т.е. валутите по замисъл и в самата си основа са волатилен инструмент, а не трендов. За валутите също има назначен специален екип, който се грижи и това са централните банки. Но тяхната роля е да осигуряват постоянен растеж на валутата, а да я поддържат в определен диапазон. 

И в двата случая, ако валутата поскъпне над този диапазон или поевтинее под този диапазон, това е лошо за икономиката и централния банкер го уволняват, за да назначат друг, който ще държи диапазона. Следователно, валутите на са трендов актив, те са волатилен актив.

 

Извод от казаното

Ако искате да печелите от форекс, трябва да забравите старото фондово правило "Трендът е ваш приятел" и да прегърнете новото валутно (форекс) правило "Волатилността е ваш приятел". 

Това не означава, че валутите не образуват тренд, но той е много, много, много по-кратък от фондовите трендове и винаги е в рамките на разумния ДИАПАЗОН за движение на съответната валута. 

Следователно, на форекс е важно не как и кога влизаш в пазара (освен правилата за управление на риска), а кога и как излизаш от пазара. Това се потвърждава от следния експеримент...


И така - успехът на форекс зависи от изхода

Успехът на всяка сделка на форекс зависи от изхода от нея. Резултата от анализа и прогнозирането на пазара са предположенията за възможния диапазон на изменение на цените в прогнозируемия период от време и определянето на основното направление на ценово движение. 

На основата на тази прогноза се фиксират и най-важните за търговията нива на цените за вход в сделките и за изход от тях. Но тук трябва да отбележим, че успеха на всяка тактика зависи не толкова от входа, колкото от воденето на сделката и изхода от нея.

Експеримент - един и същ вход, различен изход.

Многократно е правен следния експеримент. Десет валутни търговци влизат едновременно и при едни и същи условия в пазара, след което водят сделките и излизат от пазара по своя преценка. И резултати винаги се разпределят по един и същи начин - 2 - 3 доста печеливши сделки, 2 -3 доста губещи и останалите помежду им. Е, кое е по - важно впода или изхода от сделките на форекс?

Няма значение кога, как и къде влизате в пазара.

Може да се каже, че е напълно без значение кога и къде влизате в пазара, ако след това ползвате определени правила за излизане от него. Действително, може с увереност да се твърди, че в определен момент пазара ще започне движение - ще продължи или ще се обърне.

Важен е изхода от сделките.

Търговските тактики трябва да се разглеждат не от гледна точка на входа, а от гледна точка на изхода от пазара. При това винаги могат да се подберат такива стойности на стоповете и лимитите, че печалбата значително да превишава загубите.

Ето какво трябва да се направи

След откриването на позицията се поставят достатъчно големи стопове, за да се минимизират лъжливите сработвания. Но в същото време те не трябва да превишават допустимите за Вашата тактика загуби. Планира се някакво ниво на печалбата, което според статистиката за работата на вашата система, както и според други съображения, трябва да превишава загубите в една серия от сделки.



Механична система за търговия

Механичната система за търговия предполага и планира определени загуби, но с очакването, възоснова на предишна статистика и тестове по исторически котировки, че те ще бъдат покрити и в крайна сметка ще излезете от пазара вна печалба. Това е тактика за вход и изход от пазара, подходяща за по-опитни търговци, които действително имат:

Забележка: Начинаещите трейдъри не разполагат нито с едното, нито с другото. Привърженици на такава система са повечето разработчици на механичните системи за търговия. Тези системи са в състояние да носят продължително време печалби, при това не лоши,но в определен момент могат да изхвърлят търговеца от пазара, когато подбраните параметри станат неподходящи, поради това, че пазара се е променил. 

 

Хеджиране на сделките.

В този случай, за да не се изгуби целия капитал е добре да се използва механизма на хеджиране с няколко сметки на различни пазари или по други известни начини. А също и с периодично снемане на печалбата и натрупването й на специална осигурителна сметка. За съжаление, малко търговци спазват тези правила, а това е задължително.

Тактиката на начинаещите.

Друг подход е ако се излиза от пазара така, че да не се вземат никакви загуби, а да се търси само печалбата (така или иначе, курсът се движи само в определен диапазон и рано или късно ще стане благоприятен за излизане от позицията, която сме открили произволно).  Това може да се прилага от начинаещите търговци, които ще се надяват (съвсем основателно), че рано или късно цената ще достигне до печелившо положение.

Тук проблемите са поне три:

  • - прекалено големия размер на позициите (поради незнание или неразбиране какво е управление на риска и капитала) може преждевременно да изхвърли търговеца от пазара. Необходимо е те да бъдат значително намалени по правилото да не надхвърлят 1% от капитала и даже по-малко.
  • - в това време, докато се изчаква печалба по една позиция (понякога това може да отнеме и години, което лесно може да се провери върху историческите графики) е необходимо влизането в пазара да продължава интензивно, преди всичко с хеджиращи позиции, така че приръста на капитал да не спира и още по-малко последния да бъде подяждан. Защото такова закучване по една позиция е способно да Ви ангажира голям процент от капитала за дълъг период от време + неговата издръжка (суапа).
  • - прекалено дългото оставане в една сделка оскъпява значително издръжката й.
При грамотно прилагане на тази система за вход и изход от пазара (което пак се постига с опит, какъвто начинаещите нямат) може да се инкасират голямо количество положителни изходи от сделките.

Аналогия със златодобива.

Тук за аналогия, може да се даде един пример със златодобива. Има два вида златодоби:

  • - индивидуален (обути в ботуши, ходим в коритото на реката, залагаме ситото под бързеите и после пресяваме) и
  • - промишлен. 

При индивидуалният, тръгваме сред природата и търсим едрата жилка, богати разсипи... Това понякога продължава с години. Понякога се появяват щастливци, с много богат „улов". Но по-често никой не се появява - дива природа е, нещастия, срещи с хищници, изкрейзване ...

Промишлен добив.

При промишления добив, всичко е поставено на друга основа - денонощно се взривява, копаят се тонове пръст, пресяват се, флотират се... По този начин се добиват не много големи количества злато, но редовно и сигурно, при наличието на определен комфорт на работната среда. Втората тактика не трябва да се бърка с пипсоядството. То е съвсем друга техника за участие във валутния пазар.

Трендова стратегия за вход и изход

Друг, сравнително безопасен начин за търговия е входа по тренда, но след като вече се е зародил и оформил, като този случай е най-добре да се съчетае с изход посредством пълзящ стоп.  Трендът бил наш приятел. Само че, де го този тренд. Но това е друга тема.

Трудни тактики за вход и изход от пазара.

Добре е да се влезе на третото съприкосновение с линията прокарана по две последователни, повишаващи се дъна. Този случай се прилага както при възходящ тренд за покупка, така и при низходящ тренд за продажба - огледално. При страничен пазар и ясно появен коридор, може да влизате на долния пик с покупка и да излизате на горния пик с продажба или със стоп.  Но това е трудна тактика за вход и изход от пазара, изискваща много опит за определяне на подходящия период, в който може да бъде прилагана.

 

Волатилна стратегия

 

Изчисляване на Пивот пойнт

На всяка дневна графика може да намерите 4 важни точки от движението на всяка валутна двойка за деня:

  • - вход за деня,
  • - минимално ниво на курса за деня,
  • - максимално ниво на курса за деня,
  • - изход за деня.

Знаейки тези данни за предходния ден, може да изчислите Пивот пойнта за днес по следната елементарна формула: сумирате стойностите за минимум, максимум, изход и сумата делите на 3. Това се прави в самото начало на деня.

 

Ордери за вход в пазара

Задавате два отложени ордера за откриване на две търговски позиции (дълга и къса) в момента, в който текущия курс по избраната валутна двойка стигне изчислената стойност за днешния Пивот. 

 

Ордери за изход от пазара

И за двете позиции задавате цел (тейк профит) на ниво +10 или +20 пипса. Стоп загуба НЕ ПОСТАВЯТЕ! 

Много скоро след като го направите, ще откриете, че курсът е стигнал до Пивота и двата ордера са сработили, като са се открили двете срещу положни позиции (къса и дълга). След още не много дълго време ще откриете, че едната позиция се е закрила с печалба от +10 или +20 пипса. И след още известно време и другата позиция се закрива с още +10 или +20 пипса печалба.

Т.е. и двете позиции, макар че са срещуположни, се закриват с печалба. Защо? Защото валутата не е трендов актив, а волатилен (курсът през цялото време "играе" нагоре-надолу) и е само въпрос на време, при това не много дълго, когато и двете позиции ще се закрият с печалба за вас.

 

Управление на риска (капитала)

Важно: Спрямо двете позиции трябва да приложите правилото за безопасно управление на риска (капитала), макар че двете позиции са срещуположни и взаимно се хеджират. Докато двете позиции са активни, те взаимно се хеджират (няма нужда да се притеснявате). Проблемът възниква след закриването на едната позиция, защото след това курсът може да продължи в същата посока и да възникне значителна текуща загуба, до степен да се наложи маржин кол (принудително закриване на позиции).

 

Механична търговска система

С течение на времето и след като наберете известен опит в търгуването на тази волатилна стратегия, може постепенно да пристъпите към разработване на нейна основа на своя собствена механична търговска система. Ето една подсказка за развитие: Вместо да работите с дневния Пивот пойнт и да откривате само една двойка срещуположни позиции на ден, може да започните да изчислявате (по същия начин) пивота за всеки час и на всеки час да откривате двойка хеджиращи се позиции. Има логика, нали. Успех!

----------------

2 коментара:

  1. Посоченото и тук изискване да се участва във всяка сделка с малък процент от капитала (1-2 или максимум 5%) при много малък депозит и висок левъридж е трудно осъществемо. А това са именно условията при които започва всеки новобранец. Почти винаги "по подразбиране" ти откриват сметка с лост 1:100 или повече, а от съображения за сигурност започваш с малък капитал - 200, 500, 1000лв. Тук всяка грешка би могла да бъде фатална и при едно по голямо движение сметката ти да бъде закрита още на първата сделка. Затова стоповете се слагат изключително предпазливо, което пък е причина те винаги да бъдат удряни. И в крайна сметка се затвърждава мнението, че с малка сметка няма как да се бориш с вълнението и винаги се давиш.
    Добре би било да има тема как да определим минималния капитал, който ни необходим и по какви съображения става това. Кои стратегии са приложими и кои не при малка сметка.

    ОтговорИзтриване
  2. Противното се нарича с точния психологически термин "алчност". Новите търговци хем са алчни (искат да спечелят веднага и много), хем не разбират същността на понятието управление на риска и на парите и на капитала. А това си проста математика, която трябва да се пресметне загубите са неизбежни. Без надеждно управление на риска, загубата е неизбежна.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации