Translate

вторник, 28 октомври 2014 г.

Какво са парите на форекс? | dLambow

 

Какво представляват парите на форекс?

Преди да разберем какво всъщност са "парите на форекс", нека с прости думи да си обясним съставките на това сложно понятие, а именно "какво са парите" сами по себе си и "какво е форекс" сам по себе си?

Какво са поначало парите?

Парите са:

  • - средство за плащане на стоки и услуги,
  • - средство за измерване на пазарни стойности и
  • - средство за съхранение на търговска стойност. 

Парите са оценител за стойността на стоките и услугите, които се разменят в обществото чрез покупко-продажба. Чрез парите се осъществява стокообмен, плащания, измерване на стойността на нещо (в т.ч. и на хората), натрупване на капитал, инвестиране, спестяване... т.е. парите са средство за обмен. Парите обикновено са метални и книжни и имат различна номинална стойност, изписана върху тях.


Значение на парите

Парите обикновено са метални и книжни и имат различна номинална стойност, изписана върху тях. Чрез стойността си те служат за пазарно стоково разплащане. Но преди тях търговията се е провеждала чрез натурална размяна на стоки - бартер.


Бартерна размяна

Парите са заменили непосредствения, натурален обмен на стоки - бартера. При него се е налагало, ако имаш определена стока, да си намериш друг кандидат за размяна, който харесва твоята стока и има стока, която от своя страна ти трябва да харесаш и накрая да се договорите за количествата на размяната. 

 

Парично стокова размяна

След време се оказало, че парите са доста по-практични, удобни, универсални, издръжливи и сигурни като средство за съхраняване на стойност, отколкото натуралните стоки, които бързо се развалят и повреждат. Освен това, чрез тях обмяната на стоки става и значително по-евтина.

Какво са парите на форекс?
Какво са парите на форекс?
 

Парите имат пет основни функции


1. Мярка за стойност.

Парите ви позволяват да оцените стойността на стоките чрез определяне на цени.

2. Средство за размяна.

Парите играят ролята на посредник в процеса на размяна.

3. Начин на плащане.

Функция на парите, която позволява времето на плащане да не съвпада с момента на плащане, тоест когато стоките се продават на кредит.

4. Средства за натрупване и спестяване.

Способността на парите да участват в процеса на формиране, разпределение, преразпределение на националния доход, формиране на спестявания на населението.

5. Функцията на световните пари.

Тя се проявява във взаимоотношенията между икономическите субекти: държави, юридически и физически лица, разположени в различни държави.

Парите определят стойността на стоката

Количеството пари определят стойността (цената) на дадена стока. Но когато стоката е голяма и парите ставали цяла планина. Затова се появили леките, удобни книжни пари. Поради тези си качества, те лесно завоювали популярност. 

Да, но хората не знаят мяра и така започнали да се появяват пари в излишък. Как да ги съхраняват, какво да ги правят?

Постепено се появили „складовете“ за пари - банките. Тихи, уютни, безопасни. Появила се и идеята, съхранените пари, да се дават под наем - кредитирането. А след това и да се обменят срещу други валути и възникнал международния валутен пазар - форекс. 

Парите са уникални по своята простота. Те притежават и възможно най-високата ликвидност сред всички останали финансови средства. Т.е. те са носители на незабавна стойност. А на форекс те се превръщат и в стока, за която се плаща също в пари.

 

Парите са след бартера

Парите са заменили непосредствения, натурален обмен на стоки - бартера. При него се е налагало, ако имаш определена стока, да си намериш друг кандидат за размяна, който харесва твоята стока и има стока, която от своя страна ти трябва да харесаш и накрая да се договорите за количествата на размяната. Поради тази причина парите се оказали доста по-практични, удобни, универсални, издръжливи, сигурни.

Количеството пари са цената за стоката

Чрез парите обмяната на стоки става и значително по-евтина. Количеството пари определят стойността (цената) на дадена стока. Но когато стоката е голяма и парите ставали цяла планина. Затова се появили леките, удобни книжни пари. Поради тези си качества, те лесно завоювали популярност. 




Какво е Форекс с прости думи?

Форекс е валутния пазар, на който валутните търговците могат да обменят валути в реално време, от една страна - за да осъществяват основната си търговска дейност, а от друга - за да печелят от колебанията на обменния курс. 

Факт е, че котировките на валута една спрямо друга непрекъснато се променят, което позволява да се печели от промените им (от тяхната волатилност).

  • - Ако купите (дълга позиция) правилната валута на ниска цена и след време я продадете, когато обменният курс се повиши, тогава можете да спечелите добри пари от разликата.

Или обратното

  • - Ако продадете (къса позиция) правилната валута на висока цена и след време я купите, когато обменният курс се понижи, тогава можете да спечелите добри пари от разликата.

Основните валути, търгувани на Forex, са:

  • - щатски долар,
  • - евро,
  • - лири стерлинги,
  • - японски йени,
  • - швейцарски франкове.

Въпреки това, можете също да търгувате с кръстосани курсове: това са валутните двойки, които не съдържат долара (USD). А ъсщо има и някои екзотични валути на страни от развиващите се пазари.

 

 А сега ...


Какво са парите на форекс?

На форекс парите са стоката, за която се плаща пак с ... пари. 

Парите са оценител за стойността на стоките и услугите, които се разменят в обществото чрез покупко-продажба. Чрез парите се осъществява стокообмен, плащания, измерване на стойността на нещо (в т.ч. и на хората), натрупване на капитал, инвестиране, спестяване... т.е. парите са средство за обмен.

Да, но хората не знаят мяра и така започнали да се появяват пари в излишък. Как да ги съхраняват, какво да ги правят? Така постепено се появили „складовете" за пари - банките. Тихи, уютни, безопасни. Така дошла идеята, съхранените пари, да се дават под наем (заем) - кредитирането. Парите са уникални по своята простота. 

Те притежават и възможно най-високата ликвидност сред всички останали финансови средства. Т.е. носители са на незабавна стойност. 

А на всичко отгоре, на форекс, те са и самата стока, за която се плаща пак ... с какво?? - с пари!

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации