Translate

сряда, 1 октомври 2014 г.

Управление на валутен риск | dLambow

 

Управление на валутните рискове при търговия на форекс пазара

 

Възникване на валутен риск

Валутния риск възниква основно при компании с дейност малко или много свързана с чужди пазари, където плащанията са в различна от националната валута. Друг случай е налице, когато в производството на компанията се влагат материали, които са внос от държава с различна от националната валута. 

Така промяната на валутния курс би могла да окаже пряко непредвидимо влияние върху себестойността на произвежданата продукция или предоставяните услуги, като критично е когато тази промяна води до непредвидимо оскъпяване на продукцията при вече сключени договори.


Основните категории за валутен риск са следните:

  • При износ на продукция с отложено във времето плащане.
  • При внос на продукция с отложено във времето плащане
  • При внос на ресурси за продукцията с отложено плащане
 
Управление на валутен риск
Управление на валутен риск


Фактори за валутен риск

В дългосрочен план за колебанието на валутните курсове решаващо значение имат:

  • - общото икономическо състояние на страната,
  • - равнището на производството,
  • - балансираността на основните макроикономически пропорции,
  • - обемът на външната търговия и други. 

В краткосрочен аспект колебанието на валутните курсове се определя от:

  • - балансираността на отделните пазари и
  • - общото състояние на конкурентната и пазарната среда.
 

Счетоводни аспекти, свързани с валутния курс

Може да се разглеждат някои основните счетоводни аспекти, които са свързани с валутния курс и неговото влияние върху крайния стопански резултат. А те най-общо са:
  • - методите за отчитане на възникналите положителни и отрицателни курсови разлики при сделките в чужда валута на предприятието;
  • - отчитане на дейностите на предприятието, осъществявани в чужбина;
  • - отчитане на хеджиращите инструменти, използвани от предприятието за защита от валутен риск.


Валутни рискове при износителите

Курсови загуби при износителя възникват в случаи на сключване на договор преди падане на курса на валутата, в която се плаща, тъй като срещу договорената сума износителят получава по-малко национална валута. 

Валутни рискове при вносителите

Вносителят пък има загуби при повишаване на курса на валутата, тъй като за да я закупи, трябва да похарчи повече национална валута. Движението на валутните курсове също влияе върху конкурентоспособността на стоките.

Поскъпване и поевтиняване на националната валута

  • - Поевтиняването на националната валута води към това, че стоките произведени в дадена страна стават по-евтини на чуждите пазари, а чуждите стоки стават по-скъпи на вътрешния пазар. Това означава, че поевтиняването на националната валута помага за увеличаване на обема на износа и за снижаване на обема на вноса. 
  • - Поскъпването на националната валута, обратното, съдейства за увеличаване на вноса и намаляване на износа.
 

Рисково поведение на форекс

 

Валутните спекулации често са рисковани

Освен тези фактори, причина за колебанията на валутните курсове, а следователно и за валутен риск, могат да бъдат и целенасочените валутни спекулации. Тъй като степента на валутния риск е свързана с намаляване на покупателната способност на валутата, то тя е в пряка зависимост от разликата във времето между сключването на сделките и плащането по тях.
 

Емоционалната търговия на форекс е враг на успеха.

Форекс търговията въздейства на новаците като наркотик. А емоционалната игра е враг на успеха. Необходимо е да вземате решения не в хазартна мъгла, а по точно разработен план, основавайки се на сигнали на собствена търговска система, основавайки се на строги правила за управление на риска, парите и капитала (money management).



Как може да се предпазите от влиянието на валутния риск и евентуалните загуби на форекс?

Решението е просто - хеджиране, което само по себе си е застраховане срещу колебанията на валутния курс. Това става като се закупят финансови инструменти, които да противодействат на въпросните колебания. 

Такива са примерно валутните опции, които Ви предоставят правото (но не и задължението) да закупите/продадете определено количество валута на/до определна дата. В този случай ще загубите от благоприятен курс само цената (премията), която сте платили за самата опция и ще спечелите при неблагоприятен за Вас курс. Т.е това е застраховка и много добър способ за планиране и гарантиране на бъдещи парични потоци.



Техники за защита от валутен риск

Могат да се разгледат, изучават и прилагат различните инструменти и техники за защита от валутния риск. Ударение може да се постави по-специално на транслационния (счетоводен) валутен риск, като са изтъкнат причините за неговата важност и значението на информацията съдържаща се в годишния финансов отчет за различните вътрешни и външни потребители на информация.

Проблемите за същността, проявлението и управлението на валутния риск трябва да се разглеждат в случая на микроравнище, от позицията на отделната фирма, осъществяваща дейности деноминирани в чужда валута или дейности в чужбина. Проблемите за влиянието на промените във валутните курсове върху платежния баланс и външната задлъжнялост на страната като цяло са обект на други разглеждания.




План за управление на риска при форекс търговия

Отсъствието  на добър план за управление на риска е една от главните причини, поради които начинаещите търговци търпят неуспехи, разочароват се и с отвращение изоставят това занятие или безпомощно наблюдават как изчезват трудно спечелените им пари.

Ако все още нямате план за управление на риска, първата Ви задача е да го направите, при това в писмен вид. Не бива да правите нито една сделка без план за управление на капитала. Тъй като всяка сделка е подложена на риск, приложението на някои общи принципа за управление на риска ще намали потенциалните загуби.

1. Подготовка.

Подгответе се за сделката. Това задължение не може да се замени с нищо друго. Просто го направете. Преди да сключите сделка, трябва да имате добре обмислена причина да го направите. Всяка сделка е между продавач и купувач. Всеки иска да спечели. Уважавайте партньора си по сделка - той не е малоумен.

Изчислете потенциалните загуби, ако пазара тръгне против Вас на 10%, на 15%, на 20%. Изяснете си най-лошия възможен вариант и какво би станало, ако той се случи. Можете ли да го понесете? Ако се налага, намалете риска, като намалите размера на сделката, докато стигнете до безопасна и поносима зона.

2. Направете си план за търговията.

Трябва да имате собствен модел за търговия. В кои случаи ще откривате позиции, с какъв размер, с какви защити, на какви разстояния, кога ще ги закривате, по какъв начин. Всичко това трябва добре да е тествано. Проверявайте всичко на демо сметка.
Придържайте се към плана си. Избягвайте импулсивните сделки.

Ако не следвате плана си, значи такъв нямате. Чрез плана си сте в състояние да оцените ключовите фактори, които влияят на Вашите сделки. Ако не разбирате какво става на пазара, не влизайте внего. Не се поддавайте на слухове и чужди съвети.

3. Диверсифицирайте.

Рискът се намалява като откривате по няколко позиции с различни валутни двойки, но така че те взаимно да се балансират откъм риск. Не влагайте в една сделка повече от 1% - 5% от капитала си. Изчислете точно какво означава това, според наличните Ви средства и го спазвайте. Избягвайте взаимната корелация на валутите, иначе намалявате ефекта от диверсификацията. Търгувайте на различни пазари. Внимателно контролирайте връзките между своите позиции и ако се налага коригирайте портфейла си.

4. Не влагайте всичките си пари.

Поддържайте определено ниво на резерв. Преди да откриете нова позиция, убедете се, че разполагате с необходимия резерв да покриете евентуални неочаквани загуби. Не влагайте повече от 20% - 30% от капитала си в сделки. Така се спи по-добре през ноща.

 

5. Използвайте стоп - ордери разумно.

Предварително определяйте къде ще поставяте стоповете - например при загуби от 5% - 7%. Така ще избегнете рисковете от бързо движещите си пазари. А най-добре е да не влизате в такива сделки, които изискват да се пазите със стопове.

6. Търгувайте в посоката на тренда.

Така е най-малко вероятно да загубите. Търсете, прилагайте и усъвършенствайте тренд следящи тактики за търговия.

7. Признавайте си навреме грешките.

Колкото по-рано, толкова по-добре. Всеки допуска грешки. И че ще сгрешите, това е естествено. Важно е баланса от грешки и печалби да бъде положителен. Всеки греши, важен е крайния резултат. Позволявайте на печалбата да се натрупва и ограничавайте загубите. Намалявайте риска, ако пазара е против Вас. Не добавяйте към губещи позиции. Ако не разбирате какво става на пазара, излезте от него. Не слугувайте на емоции.

8. Наблягайте на защитата, но и вземайте това, което Ви се полага.

Най-добре е да се защитавате, а не да нападате. Постоянно си мислете какво трябва да направите, ако пазара тръгне против Вас. Направете си план за изход от пазара и се придържайте към него.

9. Не се заигравайте.

Намалете броя на сделките и размера на позициите. Ограничете участието си до една сделка, която се очертава да бъде най-доходна. За това трябва добре да сте се подготвили. Как ще я откриете, как ще я водите, какви са възможните варианти. Такива сделки са малко, затова не проявявайте нетърпение. Проследявайте хубавите сделки, както опитен ловец проследява дивеча си.

10. Контролирайте своите емоции.

Всеки преживява определен стрес и търпи загуби.  Безпокойството, разстройството, депресията, отчаянието са естествена част от играта. Управлението на риска много допринася да се контролират тези емоции. Търгувайте своите планове, а не емоциите си.

11. Ако се съмнявате, излезте от сделката.

Съмненията показват, че с плана Ви нещо не е наред. Бързо излизайте от пазара, ако:
  • - пазарът е нерационален
  • - не сте уверени в позицията си
  • - не знаете какво да правите
  • -не можете да спите нощно време

В управлението на риска влизат 4 основни степени:
  • - Пълно разбиране на рисковете, които поемате с една сделка
  • - Отстраняване на ненужните рискове
  • - Да сте наясно на какви рискове може да подложите своите сделки
  • - Да действате бързо, за да съкратите размера на риска, ако пазара е против Вас.


Управление на валутния риск и счетоводно отчитане

Въпросът с управлението на валутния риск и счетоводното му отчитане представлява интерес за всяка фирма, която осъществява външно търговски сделки. Темата буди интерес и със своя интердисциплинарен характер, актуалност и практическа насоченост.

Затова е добре тя да се разгледа по подходящ взаимнообвързан начин с проблемите за проявлението на валутния риск и неговото управление от една страна, и проблемите за счетоводното отчитане на тези стопански явления от друга. Макар и на пръв поглед да изглеждат доста различни като проблематика, тези въпроси са взаимно свързани, най-вече по линия на основния измерител и цел на стопанската дейност – печалбата.

Изменението на валутните курсове при наличие на дейности деноминирани в чужда валута води до възникването на положителни или отрицателни курсови разлики, които след като бъдат отчетени като текущи финансови приходи или разходи, в края на отчетния период рефлектират върху окончателния финансов резултат от стопанската дейност.

Голямата изменчивост на валутните курсове след разпада на Бретън-Уудската система на фиксирани валутни курсове, тяхната трудна предсказуемост и едновременно с това все по-нарастващото им значение за дейността на фирмата в условията на интернационализация и глобализация на фирмената дейност, придават на темата нейната актуалност. Тя звучи още по-актуално за фирма, работеща в условията на малко отворено стопанство, каквото е българското.

 

Основни задачи при управление на валутния риск

Като конкретни задачи за изясняване могат да бъдат посочени следните:
  • - изясняване на техниките за хеджиране на транзакционния валутен риск:

    • - хеджиране на паричния пазар,
    • - хеджиране с форуърдни контракти,
    • - с фючърсни контракти,
    • - с валутен суап,
    • - с валутни опции,
    • - както и класическите средства за предпазване от валутен риск;
  • - изясняване на методите за отчитане на валутни курсови разлики и на методите за отчитане на дейности в чужбина съгласно изискванията на Международен счетоводен стандарт 21 “Ефекти от промените във валутните курсове”;

  • - изясняване на проблемите на отчитането на хеджиращите инструменти съгласно изискванията на Международен счетоводен стандарт 39 Финансови инструменти: признаване и оценяване и Международен счетоводен стандарт  32 Финансови инструменти: опвестяване и представяне.

 
Залог за Вашия успех при валутна търговия на Форекс е да имате собствена механична търговска система и да се придържате към строг план за управление на риска, парите и своя капитал (money management). Платън трябва да е написан и всяка точка в него трябва да Ви е ясна и обоснована

----------------

14 коментара:

  1. Управлението на риска и контрола над него представлява съществена част от успешната търговия. Ефективното управление на капитала изисква не само внимателно наблюдение на размера на риска, но също и действена стратегия за намаляване на загубите и увеличаване на печалбите. Пълното разбиране над това как един търговец да провежда контрол над размера на риска, му позволява да продължава търговията даже когато възникват непредвидени загуби.

    ОтговорИзтриване
  2. Понеже всяка форекс сделка се подлага на определен риск, прилагането на някои общи принципи за управление на риска спомага за намаляване на потенциалните загуби. Някои от методите за контрол над риска могат да се прилагат от всички участници във валутния пазар, но други са по-специфични и изискват необходимото ниво на знания, подготовка и ресурс, за да влязат в употреба.

    ОтговорИзтриване
  3. Преди всяка търговия на форекс, свършете си домашната работа и това задължение не може с нищо да бъде заменено. Срещу всеки купувач има добре информиран продавач и обратното. Всеки се старае да максимизира своята печалба. Не подценявайте останалите участници в пазара. Подгответе се стъпка по стъпка за всички свои действия и евентуалните аварийни ситуации. Ако нямате проигран и премислен план за тръговия, не влизайте в пазара. Начинаещите най-трудно разбират това правило.

    ОтговорИзтриване
  4. Преди да подложите своите пари на риск във валутна търговия, Вие трябва да имате основателна и добре обмислена причина защо искате да купите нещо, което някой друг иска да продаде. Освен всичко останало, валутната търговия на форекс е игра на съхраняване и умножаване на капитала. Попитайте се, кое е това, което аз знам и което продавача (или купувача)не го знае. Бъдете внимателни и винаги се отнасяйте с нужното уважение към човека, намиращ се от другата страна на търговския "тезгях".

    ОтговорИзтриване
  5. Във всеки един момент трябва ясно да осъзнавате с какъв финансов риск може да се сблъскате. Част от домашната Ви работа включва оценка на потенциалните загуби в случай, че пазарът започне движение против Вас на 5%, 10%, 15% или 20%. Всичко това трябва да си го превърнете в цифри и знаейки какви са ограниченията на Вашия депозит, във всяка една от тези ситуации трябва да сте съвсем наясно какви конкретни мерки трябва да предприемете.

    ОтговорИзтриване
  6. Изпълнението на предварителната домашна работа по търговия ще Ви помогне да изчислите най-лошия вариант, който може да се случи при реална търговия. По този начин ще изчислите размера на риска, който поемате, а също и мерките, които трябва да предприемете, за да избегнете последиците от него.

    ОтговорИзтриване
  7. Може да намалите риска на форекс, ако се ограничите до сделки, провеждането на чиято експертиза е по Вашите сили, което е да изпълните своята предварителна домашна работа. Ако валутният инструмент по някакви свои параметри не Ви е познат, по-добре се откажете от него и търсете, такъв, който разбирате и следите редовно.

    ОтговорИзтриване
  8. Създайте си план за търговия и се придържайте към него, за да осъществите превенция на риска на форекс. Всеки валутен търговец е длъжен да си създаде собствена търговска система и методология за водене на търговията. Моделът на търгуване може да се основава на фундаментални фактори, технически индикатори, или комбинация от различни методи, но е нужно да съществува.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като част от своя план, прилагайте и диверсификацията - една от формите за управление на риска. Рискът на Вашия инвестиционен портфейл се намалява с неговата диверсификация. Не вкарвайте всичките си пари в една сделка. В една позиция ангажирайте не повече от 1 до 5% от своя капитал. Не търгувайте с една и съща търговска система. Не търгувайте с един и същ валутен инструмент. Не търгувайте с един и същ времеви интервал.Всеки елемент на Вашето присъствие на пазара подлагайте на обоснована и обмислена диверсификация.

      Изтриване
  9. Всяка методология за търговия на форекс, която разработвате, трябва широко да се тества върху реални исторически котировки и да се преработва дотогава, докато не демонстрира желания продължителен резултат. В противен случай поемате значителен риск да загубите парите си и оставяте всичко в ръцете на случайността. Преди да вложите пари в реален депозит, уверете се, че имате доходна и разумна система за търговия с валути.

    ОтговорИзтриване
  10. Важна част от плана за валутна търговия е установяването на ограничения за сумата, която може да понесе сметката Ви, без да се стига до искане за нейното попълване (марджин кол). Достигането до този лимит може да Ви изкара извън играта. Поради това, се придържайте стриктно към своя търговски план и избягвайте импулсните сделки. Ако не следвате своя план, то това означава, че нямате такъв. Това е най-добрия начин за реално управление на риска.

    ОтговорИзтриване
  11. Планът за търговия на форекс ни позволява да идентифицираме и оценим ключови фактори, които влияят на нашите валутни сделки. Той също може да бъде важен инструмент за обучение на валутния търговец за правилата при осъществяване на валутна търговия. Разумният план за търговия ни внушава нужното чувство за увереност и за управление на риска. С него е малко вероятно да търгувате импулсивно, при положение, че там сте записали и оттренирали ясни правила, техники и тактики на търгуване.

    ОтговорИзтриване
  12. Даже в случаите, когато сте заложили ясни правила за управление на риска в своя план за търговия, не е задължително сляпо да го следвате и това да става на всяка цена, особено в случаи, когато не Ви става съвсем ясно какво се случва на пазара. Необходимо е да сте наясно с подобни неясни ситуации, да ги разпознавате бързо и да излизате бързо от пазара с възможно най-малко щети. Упорството в такива ситуации и надеждата, че нещата ще се върнат към очаквания от Вас сценария, могат доста да Ви ощетят. Същото се отнася и за случаите, в които поради някакви причини емоционалното Ви състояние не е оптимално.

    ОтговорИзтриване
  13. Създавайки своя стратегия за валутна търговия, не се вслушвайте в брокера и не инвестирайте на базата на пазарни съвети или слухове. Това е начин на съществуване (а, не, аз мисля, че тук ще стане еди-как-си. Сигурен съм, че ще е така ...) на голяма част от участниците във валутния пазар и по форумите те в голямата си част правят подобни изказвания. Първо, те са необосновани и второ - те не носят никаква отговорност пред Вас ако се подведете и действате според тях. Вие затова имате своя търговска стратегия, за да се придържате към нея във всички случаи. Ако на пазара се случва нещо, което Вие не сте проиграли във своята стратегия предварително, единственото правилно решение е да излезете от пазара и да си свършите пропуснатата домашна работа. Така значително ще намалите риска и ще го подложите на управление. Ако това да сте проиграли предварително всевъзможни пазарни ситуации и то така, че да ги владеете до виртуозност, Ви изглежда доста голяма работа, то в този случай валутния пазар не е подходящо за Вас занимание, освен ако имате едни пари, които искате непременно да загубите, просто ей-така.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации