Translate

неделя, 5 октомври 2014 г.

Търговия на слухове | dLambow


Има ли търговия със слухове на форекс пазара?

Има такова нещо като „търговия на слухове“ на Форекс пазара. Този подход се оправдава не само на валутния пазар, но и на фондовия пазар и на всеки друг пазар, а даже и в живота. Тук е важно да сте нащрек, да слушате внимателно, да определите точно времето за влизане и да излезете от нея навреме. 

Но като цяло можете да печелите също толкова добре, колкото и от пускането на новини с икономически данни. Стара поговорка за инвеститорите е "купете слуховете и продавайте фактите". Как да го разберем правилно?


Търговия със слухове на форекс
Търговия със слухове на форекс


Какво са слуховете на форекс?

Слуховете са огромна движеща сила зад глобалните форекс пазари. Търговията със слухове включва способността на валутния търговец:
  • - да бъде един от първите, които скачат на този влак (слуховете) и
  • - умението правилно да определят момента кога да слезе от него.
Или с други думи, търговецът трябва да има време да сключи сделка в момента на вълната, повдигната от слуховете, и да я затвори, преди вълната, повдигната от слуха, да загуби своята сила.

Търговията със слухове се основава на психологията на тълпата.

Вълната, повдигната от слуховете, набира сила, докато все повече и повече нови търговци научават за нея, а силата на тази вълна е право пропорционална на броя на новите "посветени". При този тип търговия е важно да имате време за затваряне на позициите, докато сте на "гребена на вълната". По правило, вълната, повдигната от слуха, започва да губи силата си в момента на потвърждение или опровержение на този слух. След това обикновено се случва отдръпване или пълно обръщане на цените.

Правилото за търговия на слухове на форекс

Правилото за търговия на слухове на форекс е известно отдавна и гласи: "Купувай слухове, продавай факти". При появяването на слухове (типична ситуация във фундаменталния анализ на форекс), главното е бързо да се извърши сделката, понеже на пазара се заражда нова мощна тенденция и бърза вълна, способна да формира силни трендове. 

Ползвайки резултатите от провеждания фундаментален анализ на валутния пазар, търговците са заинтересовани да работят до потвърждаване или опровергаване на слуховете на форекс. Тук е важно бързо да се излезе от сделката (да се скочи от влака).




Как се търгуват слухове на валутния пазар?

 

Възникване на слуховете

Когато в новините излязат официални данни, много търговци правят добри пари само от една сделка. Това се случва, когато събитието е значимо и разликата в стойностите с предходния период е голяма. Но дори преди да излязат новините, се "набъбва" предполагаемата промяна. Това може да се намери във форекс таблиците с икономическия календар на всеки брокер.

Проследяване на слуховете

Можете да проследите пускането на прогнозата в реално време на уебсайта на която и да е информационна агенция или в раздела "Новини" във вашата платформа за търговия. Но само опита ще ви подскаже кога и как да влезете и кога и как да излезете. Ако слуховете (тоест прогнозите) предвещават значителна разлика от минала стойност, тогава пазарът ще реагира бурно на тях.

"Купете слух, продайте факт"

Трябва да купите / продадете точно в този момент, без да чакате официалните новини, да ограничите транзакцията със "стоп загуба" и след това да вземете решение в съответствие с това дали очакванията се потвърждават от изхода на реалните данни.
  • - Ако слуховете са верни, тогава пазарът ще реагира бавно, когато излязат новините; възможно е и малко връщане назад.

  • - Ако прогнозата не просто се оправдава, а разликата в данните за миналия и текущия период е още по-значителна, тогава движението ще продължи или ще се засили.

  • - Ако слуховете се окажат погрешни, силно преувеличени, ще последва силно връщане назад.

Важно е търговецът да се концентрира върху събитията и да взема решения бързо в съответствие с анализа. Излизането навреме от пазара е много важно умение.

Най-търгуваният слух на Форекс

Най-търгуваният слух на Форекс пазара е очакването за промяна на лихвения процент. Например, ако пазарът очаква намаляване на лихвения процент, тогава националната валута поевтинява, докато фондовият пазар, напротив, расте. Много търговци използват това. Но повтаряме още веднъж, когато търгувате със слухове, осигурявайте си време да скочите навреме от влака и да затворите всички позиции, преди слухът да бъде опроверган или потвърден.

Лесно ли се търгуват слухове?

Общо взето, това е доста трудна задача, която изисква от валутния търговец да притежава определени умения, опит и интуиция, базирани на продължителна борсова търговия или търговия на валутния пазар. Ако се га навлизате в тази игра, просто наблюдавайте и се учете.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации