Translate

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Трендов анализ на форекс | dLambow


Правите ли трендов анализ на форекс пазара за успешна валутна търговия?


Трендов анализ на форекс пазара


Какво е тренд?

Тренд е устойчиво движение цената на валутите нагоре (възходящ тренд) или надолу (низходящ тренд). Цената на всеки валутен инструмент (валутна двойка) никога не се движи по права линия, а винаги рисува зигзагове (вълни): покачването се заменя с падане, след което отново се повишава и т.н.

Определение за тренд

Общият вектор на движение на валутния курс за определен период от време се нарича тренд. За да се определи тенденцията, за да се отвори позиция и да се реализира печалба по време на движението на цената, е необходимо да се прави анализ на тренда.

Какво е трендов анализ?

Анализът на тренда е вид технически анализ, който има за цел да определи тенденцията на движение на пазара с помощта на графиките или техническите ценови индикатори на разглежданата валутна двойка, която се търгува на форекс. За да правите пари на Форекс, ви трябват само две неща:

  • - ценова графика и
  • - тренд.

Разбирането на точно тези компоненти ще ви даде възможност да търгувате изгодно. 


Защо трендовия анализ е важен?

Анализът на пазарните трендове е важно и необходимо нещо, тъй като разбирането как се държи пазарът, е важна част от вашия успех в търговията на форекс. "Трендът  е ваш приятел", и следвайки правилата на трендовата търговия, можете да печелите пари, докато наистина имате нужда само от графика и няколко линии върху нея, които показват посоката на тренда и неговия диапазон.

Трендов анализ на форекс
Трендов анализ на форекс


Състояния на валутния пазар

Освен движенията във възходящ и низходящ тренд, има периоди от време, в които пазарите нямат ясно изразена посока, при което се казва, че пазара е във флат (странично движение). През този период човек трябва да бъде особено внимателен в търговията. Анализът на трендовете изисква практика, но има важни правила:
  • - само в 30% от времетопазарът е в тренд, в останалите 70% е във флат;

  • - търгувайте само по тренда, а не се борете с тренда;

  • - когато анализирате пазарния тренд, винаги идентифицирайте неговия цикъл (иницииране, зрялост и спад);

  • - анализът на тренда е технически метод, който дава разбиране за това какво искат участниците на пазара, продажби или покупки;

  • - анализът на тенденциите трябва да се извърши преди влизане в пазарна позиция, още на етапа на изготвяне на план за търговия.


Как се прави трендов анализ на форекс?

За да извършите самостоятелно трендов анализ, трябва да намерите две максимални пикови стойности (при нисходящ тренд) или две пикови минимални стойности (при възходящ тренд) на ценовата графика. Начертайте линия през тези две точки. Посоката на линията ще ви покаже посоката на тренда. Вариантите са три:
  • - Нагоре (възходящ тренд, бичи пазар, uptrend)

  • - Надолу (низходящ тренд, мечи пазар, downtrend)

  • - Встрани (страничен тренд, флат).


Продължителност на трендовете

По време трендовете се делят на:


- Краткосрочни трендове

от няколко часа до няколко дни


- Средносрочни трендове

продължават седмици


- Дългосрочни трендове

могат да продължат месеци и години (например възходяща тенденция в златото или среброто през последните няколко години).

Всеки търговец трябва да има способността да извършва анализ на тренда на всяка времева графика и да чертае тренд линиите. По-добре е да започнете с по-голяма времева рамка и след това да преминете към определяне на тенденцията на по-малък период от време. 

Търговец, който държи позициите отворени повече от един ден, в идеалния случай трябва да търгува само в посоката на дългосрочния тренд, освен ако не е предвидено друго от правилата на използваната система за търговия.


 

Недостатъци на трендовия анализ на пазарите.

Тъй като този трендовият анализ е метод, който използва ценовата графика, грешките, които възникват при определяне на посоката на тренда, зависят само от цената. Ето някои от тях:

Лъжливи пробиви на нивата

Те са объркващи, тъй като цената тегли високо или ниско, но не се вписва в общия тренд, въпреки че на пръв поглед е важна точка, през която може да се начертае трендова линия.
 

Силна волатилност.

По време на пускането на макроикономически данни пазарът изпитва шок, който в крайна сметка причинява силни колебания на цените, които от своя страна не подлежат на трендов технически анализ (вижте метода за търгуване на волатилност). Ако сте на трендова вълна, по-добре е да изчакате такива моменти, когато стоите извън пазара.

Не отчита фундаменталните фактори

Тъй като анализът на трендовете е вид технически анализ, той не взема предвид фундаменталните фактори, което означава, че не е пълен. Въпреки това, през периода на спокойна търговия, той може да се вземе за основа на търговската ви стратегия.




Анализ на състоянията на тренда

При работа с трендове на валутния пазар има два момента, които е необходимо да се отбележат

  • - момента на зараждане на тренд и
  • - момента на продължаване на съществуващ вече тренд.


Анализ на трендовите фигури

Познаването на тези състояния на пазара дава определени предимства при търговия на форекс. Затова в графичния анализ се разглеждат два вида фигури:

  • - Фигури за зараждащия се тренд
  • - Фигури за продължаване на съществуващ тренд.


Фигури за зараждащия се тренд

Към тази група спадат следните фигури:

  • - Глава и рамене или Обърната глава и рамене,
  • - Двоен връх или дъно,
  • - Троен връх или основа.


Фигури за продължаване на съществуващ тренд.

Към тази група спадат следните фигури:
Следват фигурите, потвърждаващи продължаването на съществуващия тренд.


Използване на фигури при валутна търговия.

Използването на фигури и извършването на трендов анализ възоснова на тях е широко разпространена практика при търговия на форекс, затова някои изследователи на валутния пазар поставят въпроса, дали трендовете фигури са показатели за зараждане и продължаване на тренд или психологическите очаквания на участниците в търговията не пораждат фигурите. 

Какъвто и да е случая, факт е, че познаването и използването на трендови фигури може да Ви даде известно предимство в търговията, поради което е добре да ги познавате и използвате или поне - по-популярните от тях.

Заключение

Както можете да видите, извършването на трендов анализ е не само лесно, но и интересно упражнение, което винаги ще покаже в каква посока да търгувате, какви тенденции преобладават на пазара и коя поръчка трябва да се отвори за покупка или продажба.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации