Translate

сряда, 8 октомври 2014 г.

Канал на Болинджър (Bollinger Band) | dLambow


Какво е канал на Болинджър (Bollinger Band) и в каква стратегия за търговия на форекс се използва?

 

Какво е канал на Болинджър?

Каналът на Болинджър технически инструмент (индикатор) на форекс, известен още като ленти на Болинджър, или ивици на Болънджър (от англ.: Bollinger Bands, BB). Той е широко използван технически индикатор, който отразява текущите ценови отклонения. Инструментът е предложен и описан от търговеца и технически анализатор Джон Болинджър в началото на 80-те години.

Каналите на Болинджър се базират на средно квадратично или стандартно отклонение, като помагат да се анализира как цените са разположени спрямо нормалния диапазон за търговия. Лентите създават коридор, в който цените се считат за нормални.

Индикаторът се изчислява въз основа на стандартното отклонение от простата ппълзящаа средна (SMA) с период 20 по подразбиране. Инструментът е представен графично като три ленти. Лентите на Болинджър често се сравняват с пликове.

 

Същност на лентите на Болинджър

Лентите на Болинджър са пликове, начертани на ниво на стандартно отклонение над и под проста пълзяща средна на цената. Тъй като разстоянието на лентите се основава на стандартно отклонение, те се адаптират към промените в основната цена. Лентите на Болинджър използват 2 параметъра, Период (Period) и стандартни отклонения (Standard Deviations).

Bollinger Band са вид статистическа диаграма, характеризираща цените и нестабилността във времето на финансов или валутен инструмент или на стока, използвайки метода на стандартното отклонение.

 

Тренд следящи индикатори. 

Популярна стратегия на форекс е да се използват различни индикатори за установяване и следване на тренда. А при положение, че "Трендът е Ваш приятел", това обикновено са печеливши стратегии. Един от тези индикатори е Bollinger Band - канал на Болинджър.


Канал на Болинджър (Bollinger Band)
Канал на Болинджър (Bollinger Band)



Търговска стратегия на форекс с индикатор Bollinger Band - канал на Болинджър 

Каналът има горна и долна граница, до които се мени цената в един равновесен пазар. При удачно подбрани параметри на индикатора, около 95% от цените са в рамките на така определените граници (канал, ивици, полоса, ленти...).



Използване канал на Болинджър (Bollinger Band) 

 

Стратегия за търговия 

Стратегията за търговия с използването на канал на Болинджър е да се следват сигналите на индикатора. Докато има сигнали за наличен тренд, откриват се позиции по тренда. Щом се появят сигнали за разваляне на тренда и излизане извън границите на канала, се пристъпва към закриване на позициите, като се фиксира реализираната печалба.


 

Преимущества и недостатъци на канала на Болинджер

Каналите на Болинджер имат редица предимства в търговията:

  • - простота на използване на индикатора;

  • - възможност за прилагане на всеки финансов пазар, било то форекс или пазарни акции;

  • - приложимост в рамките на стратегии за следване на тренда и контртрендови стратегии.

Слабите страни на индикатора е невъзможността за самостоятелно използване без допълнителни инструменти, забавянето, сложността в интерпретациите, липса на указания при поставяне на стоп загуба.


Приложимост на стратегията по Болинджър

Каналът на Болинджър е добра основа за трендова търговия на равновесен пазар, но изисква валутния търговец:

  • - да е изградил цялостна търговска система,
  • - да има план за търговия и
  • - да има дисциплина са следване на предначертания план. 

Мерки за управление на риска са неотменими елементи в тази търговска стратегия.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации