Translate

вторник, 7 октомври 2014 г.

Принудително закриване позиции | dLambow

 

Принудително закриване на търговски позиции на форекс (Маржин кол).

 

Текуща стойност на гаранционния депозит.

Когато имате открита позиция, текущата стойност на сумата по депозитната Ви сметка постоянно се мени в съответствие с промените във валутните курсове. Вашата банка или брокерът Ви постоянно следят състоянието на сметката Ви и това се прави, за да не позволят да загубите повече от Вашия депозит. В противен случай брокерът Ви трябва да поеме непокритата от Вас загуба.
Принудително закриване позиции
Принудително закриване позиции

Необходим залог.

Необходимият залог е тази част от Вашия депозит, която е необходима за откриване и поддържане на текущата Ви позиция. Минималното ниво на залога е пределната стойност на депозита (обозначавана в процентиот необходимия залог) , при достигането на който брокерът принудително закрива позицията (Margin call) на клиента по текущия курс. При различните брокери стойността на минималното ниво на на залога е различно - от 10% до 50% от депозита.



Принудително закриване (Margin call).

За да не допуснете принудително закриване не бива да откривате твърде големи позиции спрямо своя депозит на форекс, а също е добре навреме да закривате губещите позиции. Желателно е да се поставят Стоп ордери или своевременно да се допълва депозита до пеобходимото му ниво за да водите търговия според своя план.

 

Пример за Margin call

Един пример за принудително закриване на търговска позиция от времето на немската марка:
  • Гаранционен депозит - 10000 USD.
  • Кредитно рамо - 100.
  • Минимално ниво на залога - 25% от депозита.
  • Купувате 500 000 USD против DEM по курс 1.7020, като разчитате на растящ курс.
  • Необходимия залог за тази позиция е 5000 USD (= 500000 / 100).
  • Минималното ниво на залога е 1250 USD (= 0.25 * 5000).

При падане на курса на 1.6725, нереализираната загуба става 8819 USD (= 500000 * (1.7020 - 1.6725)/1.6725, като при това актива става 1181 USD (= 10000 - 8819), което е по-малко от минималното ниво на залога. В този случай брокерът е принуден да закрие търговската позиция на клиента по текущия курс.

----------------

3 коментара:

  1. като мярка за управление на риска, добре е гаранционния депозит да е в състояние на устоява на движени в рамките на годишния диапазон валутната двойка. При това положение отпада необходимостта да се борави със стопове, които иначе са сигурни изяздачи на всякакви депозити и нанасят гарантирани загуби, от които връщане няма. А всеки знае, че курса винаги се връща, но изяде ли го стопа, няма какво да се върне. И тогава възстановяването на текущата загуба е невъзможно.

    ОтговорИзтриване
  2. Баракуда, значи мислиш, че с депозит 200лв. и кредитно рамо 1:100 фалита ти е вързан в кърпа?

    Бай Иван

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За виси от брокера и от упражнението за управление на риска. Но с 200 долара депозит, трябва да се търси брокер с много малък лот. Срещал съм брокер който прави сметката вместо в долари в центове. По този начин вместо да имаш сметка 200 долара, ще имащ 20000 цента и играеш като с 20000 долара, правиш си всичките ММ, но печалбите и загубите ти са в центове. Това е нещо почти като демо, но все пак си е real

      Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации