Translate

четвъртък, 28 август 2014 г.

Централни банки | dLambow


Дейност на централните банки на валутния пазар

 

Държавно влияние върху валутния пазар

Държавите осъществяват своето влияние върху валутния пазар посредством централните банки. Ако централната банка на дадена държава изобщо не се намесва във валутообменните операции чрез покупка или продажба на чуждестранни валути на международния валутен пазар, то вътрешната валута се намира в състояние на „свободно плаване".

 Това обаче се случва твърде рядко. Страните, имащи плаващи валути, от време на време се опитват да повлияят на курса на своята валута с помощта на валутни операции.

Роля на Централни банки на форекс пазара
Роля на Централни банки на форекс пазара

Регулиране на валутния курс. 

В интерес на развитието на производството и ръста на потреблението, държавата трябва да се занимава с регулиране на валутния курс. Обикновено се използва прякото и коственото регулиране. 

Коственото регулиране става посредством количеството пари, намиращи се в обръщение, нивото на инфлация и др. Към прякото регулиране спадат дисконтната политика и валутните интервенции на външните валутни пазари.



Валутни интервенции на централните банки.


Валутните интервенции са свързани с рязко изхвърляне или рязко прибиране на значителни обеми валута на или от външните валутни пазари. Излизането на централната банка на валутния пазар става чрез търговските банки. Доколкото обемите са много големи (милиарди долари), то валутните интервенции водят до значителни движения на валутните курсове.

Например, през 1998 г. централната банка на Япония (Bank of Japan) проведе няколко валутни интервенции, чиято цел беше предотвратяване на по-нататъшното поевтиняване на йената против американския долар. На пазара бяха хвърлени няколко милиарда долара, което доведе до значително падане курса на долара спрямо йената. 

Възможни са също и съвместви интервенции на няколко чуждестранни банки. По време на една от интервенциите на пазара на долара против йената 1998 г. в нея участваше и Федералния резерв на САЩ.



Девалвиране на националната валута. 

Ако на определен етап от икономическото развитие е необходимо да се девалвира (обезцени) националната валута, то държавата увеличава предлагането на своята валута на международния пазар. Често това става за сметка на допълнителна емисия парични знаци.. Такова придобиване на собствена валута става за сметка на намиращата в банката чуждестранна валута.

Например, Националната банка на Швейцария (SNB) в определени периоди от време се придържа към политика на евтин швейцарски франк. Затова, когато става значително негово поскъпване, Националната банка на Швейцария „излиза" на валутния пазар и добавя ликвидност (т.е. увеличава предлагането на франкове) и така понижава курса на националната валута.

 

Роля на Централната банка на форекс пазара

Към участниците на валутния пазар в тесния смисъл на понятието се отнася и Централната банка. Тя се отличава от всички останали участници на валутния пазар по това, че нейният мотив не е търговски, а се определя от целите на икономическата политика на държавата. 

Особената мотивация за нейното участие на валутния пазар дава основание нейните покупки и продажби да се определят като “интервенция”. Централната банка купува и продава валута за сметка на държавните валутни резерви. Последиците от интервенциите на Централната банка на валутния пазар се проявяват в:

  • - Промяна в съотношението между търсене и предлагане на валута, което съдейства за изменение на валутния курс;
  • - Изменение на количеството пари в обръщение.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации