Translate

вторник, 19 август 2014 г.

Маржин кол (Принудително затваряне на позиции) | dLambow


Кога се налага принудително затваряне на позиции (Margin Call)?

С понятието „стоп аут” (stop out), търговецът се запознава в самото начало на своята търговска дейност. Терминът означава принудително затваряне на позиции в търговията, известно още и като Margin Call – затваряне на позициите на клиента от брокера, когато маржът падне до критично ниво.

Понякога, когато търгувате с валута, позициите се затварят не по инициатива на търговеца или поради задействане на стоп ордер. Принудителното затваряне (закриване) се извършва от брокера, чрез който се извършва търговията.

Обикновено тази опция за завършване на сделката носи много проблеми на търговеца. Следователно основната задача е да предотвратим възникването на подобни ситуации и затова трябва да сме наясно защо брокерът може да затвори вашите поръчки.

Какво е маржин кол?
Какво е маржин кол?

Какво е маржин?

Маржин във финансовата теория и в практиката на капиталовите пазари обикновено означава гаранционна сума, предназначена за търговия с ценни книжа, която се депозира при брокер за откриването на маржин сметка.




Какво е маржин кол (Margin Call)?

Маржин кол (принудително закриване на позиции) се случва, когато стойността на маржин сметката на инвеститора падне под необходимата сума на брокера, която е достатъчна да служи като гаранция за откритите търговски позиции. Маржин сметката на инвеститора съдържа валутни активи, закупени със заети пари (обикновено комбинация от собствени пари на инвеститора и пари, взети назаем от брокера на инвеститора).

Маржин кол (принудително закриване на позиции) се отнася конкретно до искането на брокера инвеститорът да депозира допълнителни пари или ценни книжа в сметката си, така че да бъде доведена до минималната стойност, известна като марж за поддръжка (maintenance margin.).

Маржин кол (Принудително затваряне на позиции)
Маржин кол (Принудително затваряне на позиции)

Действия при маржин кол

Маржин колът обикновено е индикатор, че една или повече от активите, държани в маржин сметката, са намалели по стойност под изискуемия минимум. Когато възникне маржин кол, инвеститорът трябва да избере или да депозира допълнителни средства или маржови ценни книжа в сметката, или да продаде част от активите, държани в сметката си.

Причини за маржин кол

  • - Маржин кол се случва, когато средствата в маржин сметка се изчерпят, обикновено поради губеща сделка.

  • - Маржин кол са исканията за допълнителен капитал или ценни книжа, за да се доведе маржин сметката до минималния марж за поддържане.

  • - Брокерите могат да принудят търговците да продават активи, независимо от пазарната цена, за да отговорят на искането за маржин, ако търговецът не депозира свои средства.


Формула за изчисляване на маржин кол

Account Value = (Margin Loan) / (1 - MMR)  

Където:

  • MMR - maintenance margin requirement

----------------

1 коментар:

  1. Най-добре е да не се стига до принудително закриване на позиции. А това се постига с разумна търговия и предпазливост.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации