Translate

сряда, 13 август 2014 г.

Движение на валутите носи печалбите на форекс | dLambow


Поскъпване, поевтиняване и посоката на движение на валутите носи печалбите на форекс


Движение на валутите - но в каква посока?

Валутите на форекс постоянно поскъпват или поевтиняват. Поради това, че една и съща валута, в едни случаи се явява базова, а в други - котируема, това често затруднява разбирането в каква посока се движи конкретната валута, особено за начинаещите. По този начин:

  •     - за еврото и паунда (права котировка) увеличаването на курса, т.е. движението на графиката нагоре, означава поскъпване на тези валути и поевтиняване на долара.

  •     - за швейцарският франк, японската йена (обратна котировка) увеличението на курса (движение на графиката нагоре) означава поевтиняване на тези валути и поскъпване за долара.


Поскъпване и поевтиняване на валутите

Или с други думи,

  •     - нагоре по графиката поскъпва базовата (първата) валута и поевтинява котируемата (втората).
  •     - надолу по графиката е обратното - поевтинява базовата валута (първата), а поскъпва котируемата (втората).

Това трябва много добре да го разберете, защото е почти всичко, което трябва да разберете за извличането на печалба от сделките с валути.

Движение на валутите носи печалбите на форекс
Движение на валутите носи печалбите на форекс

Какво предизвиква движение на валутите на форекс?


Кои са причините за постоянните промени във валутните курсове на парите във Форекс?

Една от директните причини за промени в курсовете на валутите е излизането на икономически данни и очакването да излязат икономически данни, което е предмет на фундаменталния анализ във Форекс. Към понятието „данни“ могат да се отнесат настъпването на следните събития:
  • - излизане (публикация) за икономическите индикатори на страните - домакини за търгуваните валути;
  • - съобщение за промени в лихвените проценти в тези страни;
  • - обзори за състоянието на икономиката;
  • - други събития, оказващи съществено влияние върху валутните пазари.
    • = края на финансовата година в Япония на 31 март,
    • = внасянето в парламента на проекта за национален бюджет от съответните министри на финансите и др.

Движение на валутите при очакване на събития

Очакването на определено събитие на форекс и настъпването на същото събитие, оказват силно влияние върху движението на валутните курсове. Трудно е да се каже кое оказва по-силно влияние на пазара, самото събитие или неговото очакване.

Със сигурност може да се каже, че излизането (публикуването) на сериозни данни, може да доведе до значителни и продължителни движения на валутните курсове.
Промени във важни икономически индикатори, като:
  • - Nonfarm payrolls,
  • - GDP,
  • - Industrial production,
  • - CPI,
  • - PPI и някои други.


Календари на икономическите индикатори

Датата и времето на излизане на един или друг индикатор са предварително известни. Съществуват т.н. календари на икономическите индикатори и на най-важните икономически събития в живота на отделните държави (с указания за конкретните дати и примерното време за тяхното излизане).

Форекс се подготвя за тези събития. Появяват се очаквания и прогнози:

  • - Каква стойност за един или друг индикатор може да се появи?
  • - Как тази стойност може да бъде интерпретирана?
  • - Какви промени на пазара се очакват при нейното публикуване?
  • - Да каква степен е важен момента, в който излиза новината?


Колебания на валутите след излизане на данни

Излизането на данните може да доведе до резки колебания (волатилност) на валутните курсове. В зависимост от това, как участниците в пазара са изтълкували един или друг индикатор, курсът може да тръгне както в едната, така и в другата посока. Това движение на курса може да доведе към:

  • - усилване на вече съществуващ тренд,
  • - корекция на съществуващ тренд,
  • - начало на нов тренд.


Фактори за движение на валутите:

  • - ситуацията на пазара;
  • - икономическото състояние на страните собственици на съответните валути;
  • - предварителните очаквания и настроения на участниците в пазара;
  • - стойността на конкретния индикатор.

Например, след излизане на серия от растящи стойности за индикаторите:

  • - GDP,
  • - Nonfarm payrolls,
  • - CPI,
  • - PPI

на пазара могат да се появят разговори за възможно повишаване лихвените проценти в САЩ. Даже ако това стане реалност след няколко месеца, то още сега започва активно купуване на долари против другите валути. Но след излизане на самото съобщението за изменение на лихвите, може да започне корекция на това движение.

Поговорки за движение на валутите

С излизането на едни или други данни (или на всякаква информация, влияеща на пазара) са свързани следните поговорки:

  • - "Продавай след излизане на добри данни" (когато цената е скочила до небесата, защото след това тя ще спадне, като се успокоят емоциите) - (sell good news).

  • - "Купувай слухове, продавай факти" - (buy on rumor, sell on fact).


Пазарът се подготвя за промени на валутните курсове "priced in"

Тези поговорки са пригодни в ситуациите, когато пазарът очаква настъпването на определено събитие. Защото още до излизането на информацията за тези събития, се осъществява движение на курса в определено направление (според интерпретациите за бъдещото събитие), т.е. пазарът се подготвя.

Често, след излизане на данните (ако информацията съответства на очакванията) курсът се движи в противоположно направление. Това е така, защото при появяване на очакванията, се откриват позиции. А когато настъпи събитието - става закриване на тези позиции, т.е "profit taking" - вземане на печалбата.

Ситуацията на Форекс, когато се случват подобни събития, се характеризира с израза "priced in" (т.е. настъпването на даденото събитие вече е заложено в цената - има се пред вид курса на едната валута спрямо другата.




Кои валути поскъпват и кои валути поевтиняват?


Кои валути поскъпват при увеличаване на курса?

Поради това, че една и съща валута, в едни случаи се явява базова, а в други - котируема, това често затруднява разбирането в каква посока се движи конкретната валута, дали поевтинява или поскъпва и това се отнася особено за начинаещите валутни търговци.

  • - Така за еврото и паунда (права котировка) увеличаването на курса, т.е. движението на графиката нагоре, означава поскъпване на тези валути и поевтиняване на долара.

  • - А за швейцарският франк, японската йена (обратна котировка) увеличението на курса (движение на графиката нагоре) означава поевтиняване на тези валути и поскъпване за долара.


Кои валути поевтиняват при спадане на курса?

Или с други думи,

  • - нагоре по графиката поскъпва базовата (първата) валута и поевтинява котируемата. - надолу по графиката е обратното,
  • - поевтинява базовата валута, а поскъпва котируемата (втората).

Това трябва много добре да го разберете, защото е почти всичко, което трябва да разберете за извличането на печалба от сделките с валути. Т.е. за да спечелите:

Как да печелите на форекс от движение на валутите?


1. С дълга позиция (купувай евтино, продавай скъпо)

Трябва да купите евтино (в ниската част на графиката) и по-късно да продадете скъпо (във високата част на графиката) или това се нарича „дълга позиция". Разликата между курса, по който сте купили и курса, по който сте продали, умножена по количеството на валутата е Вашата печалба. Естествено, в това влиза и спреда, който трябва да извадите от печалбата си, понеже той остава за брокерската компания, като възнаграждение за предлаганите Ви услуги.

2. С къса позиция (продавай скъпо, купувай евтино)

Трябва да продадете скъпо (във високата част на графиката), а по-късно да купите евтино (в ниската част на графиката) или това се нарича „къса позиция". Печалбата Ви се определя аналогично на първия случай. Изводът е, че при валутите може да печелите (или да губите) и когато графиките вървят нагоре, и когато графиките вървят надолу, т.е. и когато куса се покачва и когато спада.

Влияе ли движението на валутите на печалбата ви?

Ако сте чели внимателно до тук, изводът е, че при валутите може да печелите (или да губите) и когато графиките вървят нагоре, и когато графиките вървят надолу. Не че и с акциите това е невъзможно, но Вие се опитайте да схванете разликата. Това беше най-важния теоретичен урок, който трябва да разберете.

Всичко останало е практика и усъвършенстване. Това не означава, че повече не трябва нищо да четете за Форекс. Но сега имате поне 1 месец упорита, ежедневна практика на току-що научения принцип. След това може да прочетете (с разбиране) още нещо (но не много), след което пак следва 1 месец упорита практика и проверки и т.н.

От движение на валутите се печели само със собствена система

Всеки валутен търговец изгражда собствена търговска система, с чиято помощ почели от от движение на валутите на форекс. Понякога това отнема месеци и даже години. Което поражда два проблема за начинаещите търговци:

  1. - Защо един опитен трейдър трябва да ви даде собствената си печеливша система? Защо да го прави?

  2. - Даже да научите за чужда търговска система, без познания, без практика и без опит ще бъде съвсем лесно от печелеща да я превърнете в губеща.


Сигурният начин да печелите

Единствения сигурен начин да започнете и вие да печелите от движенито на валутите на форекс е като отделите необходимото време и положите нужния труд, за да си изградите собствена търговска система. Само така може да печелите и това е най-важното (скъпоценното), което може да има един Валутен търговец.

Сигурния начин да губите

Губещите търговци питат и гледат останалите какво правят и сляпо ги имитират. Печелещите търговци на форекс имат собствена система за търгуване (изградена по единствено възможния начин - с къртовска денонощна работа) и имат дисциплината да се придържат строго към нея, даже в най-инфарктните ситуации, даже когато губят.

Създаване на собствена търговска система

Само като сами си изградите собствена търговска система за участие на Форекс, може да имате най-важното, което има един Валутен търговец.

  • - Губещите търговци питат и гледат останалите какво правят и сляпо ги имитират.

  • - Печелившите търговци имат собствена система за търгуване на валутите (изградена по единствено възможния начин - с къртовска денонощна работа с поскъпването и поевтиняването, т.е. от движение на валутите нагоре и надолу) и имат дисциплината да се придържат строго към нея, даже в най-инфарктните ситуации, даже когато губят.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации