Translate

четвъртък, 7 август 2014 г.

История на Форекс | dLambow

 

Каква е историята на форекс накратко?


Златен стандарт

До Първата световна война е съществувал т.н. Златен стандарт, т.е. златото е изпълнявало всички функции на парите, а книжните пари всъщност са се явявали негов представител и свободно са се обменяли за злато в съответсвие с указаното на тях златно съдържание. Тогава трудности с установяването на валутния курс не съществували. Валутите са се базирали на валутния паритет.

Механизмът на действие на златните точки можел да действа само в условията на свободна покупка и продажба на злато по фиксирана цена и при отсъствие на ограничения по неговата доставка. Такава била ситуацията до Първата световна война.

Златния век (1870 - 1914 г.) бил период на най-свободния капитализъм, познат в историята, и се е съпровождал с фиксиран курс на валутите.

Крах на Златния стандарт

Възникналата в годините на Първата световна война инфлация направила невъзможен дотогавашния свободен обмен на валутите за злато и довела до крах на Златния стандарт. За кратко време той бил възроден през 1920 г. в модифициран, орязан вид. Но Световната икономическа криза от 1929 - 1933 г. довела и до неговия крах.

Така, през 1931 г., Великобритания била принудена да отмени привързването на Фунта-стерлинг към златото. Започнал период на девалвации, периодично коригиране паритета на валутите, засилване на валутния контрол и вносни ограничения

 

30-те години на 20 век


Световна финансова криза.

Разрушават се търговско-икономическите връзки. Отива си в миналото господстващия до тогава златно-монетен стандарт. Към средата на 30-те години Лондон се превръща в световен финансов център. По това време британския фунт стърлинг е основната валута за търговски операции и за създаване на валутни резерви. Още тогава фунта са го наричали „кейбл"  ("cable"), понеже основно средство за сключване на сделките бил телеграфа и информацията се предавала по кабела.

В 1930 г., в Швейцарския град Базел, била създадена Банката за международни разплащания. Целта на нейното създаване била да окаже финансова подкрепа на младите независими държави, както и на тези, които временно изпитвали дефицит по платежния си баланс.





40-те години на 20-ти век.


1944

В САЩ е проведена Бретон-Уудската конференция. Считат я за край на американо-британското съперничество. На конференцията са присъствали две важни фигури - Джон Мейнард Кейнс (Англия) и Гарри Декстер Уайт (САЩ). На тях им се удава да създадат и приемат нов порядък за развитие на световната финансова система в усложнилите се условия.

 

Основни положения в Бретон-Уудската система

  • - Международния валутен фонд става най-важния институт, контролиращ международните валутни отношения;

  • - Провъзгласени са валутите, които играят роля в международните резерви (долара и британския фунт стърлинг);

  • - Установени са регулируеми паритети между валутите, привързани към американския долар (възможното отклонение е 1%), а долара е привързан към златото (унция злато - 35$);

  • - Членовете на МВФ имат право да променят паритетите само със съгласието на МВФ;

  • - До завършване на преходния период всички валути трябва да станат конвертируеми. За тази цел всички правителства се задължават да съхраняват международни резерви, а при необходимост да извършват интервенции на валутните пазари;

  • - Членовете на МВФ правят вноски във валута и злато.


1947

За да се спре настъплението на комунизма, в САЩ приемат програма за възстановяване на Европейската икономика. Държавния секретар Маршал излага план, съгласно който икономиката на Европа се оздравява до такова ниво, че тя сама да може да поддържа свой военен потенциал. Една от задачите на плана е да утоли доларовия глад. И ако към 1949 г. доларовите ангажименти на САЩ към Европа представлявали 3,1 млрд., то в 1959 г. те достигнали 10,1 млрд. долара.

1958

Повечето европейски държави обявяват свободната конвертируемост на своите валути.

1964

Япония обявява конвертируемостта на своята валута.
След обявяването конвертируемостта на основните валути станало ясно, че САЩ вече не са в състояние да поддържат цена 35$ за унция злато. Доларовата инфлация представлявала заплаха за САЩ. 

Тогава Кенеди приел ред неправилни действия - данък върху процентния диференциал, повишаващ издръжката на чуждестранните кредитополучатели, а също и програма за доброволни ограничения на чуждестранните кредити. Данъкът и ограниченията послужили като стимул за възникването на нов пазар - пазарът на евродолара.

1967

Става девалвация на английския фунт, което нанася последен удар по илюзорната стабилност на Бретон-Уудската система.


През 60-те години дефицита в платежния баланс на САЩ довежда до съкращения в златния запас от 18 на 11 млрд. долара. Едновременно с това , външните дългове на САЩ нарастват.

1970

В САЩ рязко падат лихвените проценти, което предизвиква най-силната криза на долара. За кратко време става масов отток на капитал от САЩ в Европа, където нивото на лихвените проценти било по - високо.

май 1971

Германия и Холандия обявяват временно свободно плаване на своите валути.

Август 1971

Ръстът на дефицита в платежния баланс на САЩ принуждава президента Никсън да преустанови конвертируемостта на долара в злато.

Декември 1971

На съвещание във Вашингтон бил предприет последен опит да се запази Бретон-Уудската система. Интервалът за отклонения на обменните курсове от паритета бил увеличен до 4,5%. Но да се удържат тези граници било не лека задача. И малко по късно след това Бундесбанк провежда интервенция на сума 5 млрд долара. За него време това била огромна сума, която въпреки това не довела до успех. 

Наложило се временно затваряне на валутните борси в Европа и Япония, а САЩ обявили 10% девалвация на долара. Развитите държави прекратили поддържането на фиксираните паритети и се впуснали във валутното плаване, от което историята на форекс се променя към съвременното й положение.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации