Translate

понеделник, 11 август 2014 г.

Крос сделки | dLambow


Крос сделки на валутния пазар форекс


Какво е крос сделка?


Същност на крос-курсовете

Доминиращата позиция на щатския долар, който е световна резервна валута или валутата на плащане, е довело до това, че най-често, когато се говори за валутен курс, се имат предвид обменен курс на дадената валута спрямо щатския долар. 

Но участниците във валутните търгове често трябва да сключат сделка директно между други валути (без участието на долара): например да купуват паунда стерлинги (GBP) за йени (JPY). Такива валутни двойки се наричат ​​кръстосани валутни  двойки.


Крос сделки на валутния пазар
Крос сделки

Определение на крос-сделката

Имайки предвид горе казаното, можем да определим, че крос сделка се сключват с валутна двойка на Форекс пазара, която има една особеност - не включва американския долар (USD), както иначе е най-често срещаното явление. Този показател се изчислява въз основа на съотношението на всяка една от валутите, участващи в кръстосания курс, към USD.

Примери за крос сделки:

  • А. CHF - JPY = USD - JPY / USD - CHF - тук и двете валути са котируеми спрямо долара.
  • Б. GBP - CHF = GBP - USD / USD - CHF - тук валутите са базова и котируема.
  • В. EUR - GBP = EUR - USD / GBP - USD - тук и двете валути са котируеми спрямо долара.

 

Спекулативно влияние на крос-сделките

Трябва да се отбележи, че кръстосаните валутни курсове, с които се сключват крос сделки,  не са основни индикатори, но могат да се използват за определяне доста точно на скоростта, с която ще се променят котировките на ключовите валутни инструменти (двойки). Също така си струва да се помни, че кръстосаните лихвени проценти често са обект на спекулативно влияние, поради малки обеми на транзакции с тях. 


 

Пример за крос сделка

Да предположим, че правим крос сделка с валутната двойка EUR/CAD, която е във възходящ тренд. Товаова означава, че цената на EUR спрямо USD расте с по-бърз темп от стойността на CAD спрямо USD.

Волатилност на крос котировките

Волатилността на тези котировки се влияе не само от икономиките на страните с валути, участващи в кръстосания курс, но и от световните фундаментални новини, както и от икономиката на САЩ. Следователно, ефективността при сделки с междувалутни курсове най-често се показва предимно от опитни валутни търговци.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации