Translate

петък, 29 август 2014 г.

Анализи на валутния пазар | dLambow


Основни видове анализ на валутния пазар (форекс)


Анализи на валутния пазар

Най-важният въпрос за всеки валутен търговец е – "Как да разбера коя валутна двойка ще се вдига и коя ще пада?" За да вземе решения валутния търговец каква позиция да открие и след това - кога да я закрие, той прави различни видове анализи на валутния пазар.

Анализирайки поведението на валутите, той придобива обща представа за тенденциите (трендовете) на пазара, както и за конкретната ситуация, сред която той води търговията. Съществуват няколко основни подхода за определяне на движението на валутните инструменти на форекс пазара. Известни са основно два вида анализи на форекс:
  •     - Фундаментален анализ,
  •     - Технически анализ.
Но освен тях има и други видове анализи.


Фундаментален анализ


Макроикономически данни

Фундаменталният анализ набляга на макроикономическите данни на страните и това как те ще рефлектират върху дадения инструмент. Той анализира икономическото и политическото състояние на страните, чийто валути се търгуват на пазара Форекс. Неговите задачи са оценките за възможното влияние на едни или други събития върху движението на валутните курсове.

Икономически индикатори

Фундаменталният анализ включва в себе си анализ на икономическите индикатори. Те редовно се публикуват и дават възможност да се изследват тенденциите в икономиките на различните страни. Резултатите от такива изследвания позволяват да се обяснят текущите движения на валутните курсове, както и да се прогнозират бъдещите движения.

Например фундаментални данни

Когато в САЩ има постоянен ръст на потребителските и производствените цени, който се съпровожда от ръст на заетостта (което се отчита от съответните индикатори), то на пазара могат да започнат разговори за това, че съществува възможност за повишаване на лихвените проценти, което от своя страна може да доведе до поскъпване на долара.

Макроикономически новини

Нужно е да се следят текущите макроикономически новини и предстоящите икономически събития всеки ден – това става чрез Новинарския модул в търговската платформа, както и чрез четенето на готови анализи. Естествено, има и други източници и подходи към фундаменталните данни.

Съставяне на собствено мнение

Всеки, който търгува на международните валутни пазари има свое собствено виждане относно използваните техники, тактики и стратегии на форекс пазара. До голяма степен значение има и чувството на спекуланта за пазарите, придобивано в практически опит в продължение на години упорита работа.


Технически анализ

Техническият анализ най-общо включва използването на графиките за движението на валутните инструменти, в комбинация със статистически показатели за определянето на бъдещата им стойност. Казват, че графиките са въплъщение на фундаменталните фактори на пазара. При провеждане на анализа, под внимание се вземат следните постулати:

  •     1. В графиката е съсредоточена абсолютно цялата информация за пазара;
  •     2. Пазарът има памет и, следователно, изхождайки от това, какво е било в миналото, може да се правят прогнози за бъдещето.

Въз основа на тези постулати е разработен широк спектър индикатори за технически анализ, чиято задача е да подпомагат „предсказването" на бъдещото движение на валутите.

Нива на съпротива и подкрепа.

Техническият анализ определя

  • - нива на Съпротива и
  • - нива на Подкрепа.


Нива на съпротива

При движение на курса на дадена валутна двойка нагоре се наблюдават нивата на Съпротива. Нивото на съпротива е по-трудно да бъде преодоляно и има вероятност за спиране на възходящото движение до него. Но при преодоляването му често курсът се придвижва нагоре с цел следващото ниво на съпротива.

Нива на подкрепа

Същото е и при нивата на Подкрепа. При низходящ курс на инструмента, нивото на Подкрепа е по-трудно да бъде преодоляно, но ако това стане, верояната следваща цел на валутната двойка би било следващото ниво на Подкрепа.


Често използвани технически индикатори

 

Използване на японски свещи (Candles)

От видовете графики, най-използвана е Candles – като принципът е следният: всеки един интервал от време е изобразен като отделна свещ /от там идва и името на графиката/.  Ако сте избрали период 1 минута, то всяка свещ отразява стойностите на инструмента в рамките на тази минута.

Използване на пълзящи средни (Moving Averages - MA)

От статистическите инструменти най-използвани са MA – пълзящи / плъзгащи се средни. Обикновено се ползват поне 2 средни с различни интервали. При пресичане, плъзгащите се средни обикновено дават сигнал за покупка или продажба на валутния инструмент.

Преимущества на техническия анализ

  •     1. Фундаменталният макроикономически анализ е много сложен. В повечето случаи е невъзможно да се отчетат всички фактори, влияещи на пазара. Техническият анализ е много по-прост, тъй като той изследва само един обект - графиката за изменение на цените.
  •     2. Техническият анализ има повече почитатели, които са и активни участници в пазара. Всички те използват едни и същи графики, като при това получават сходни резултати и правят еднакви изводи. Тази масова съгласуваност на свой ред влияе на движението на цените, формирайки го в благоприятно направление. По такъв начин става един вид самоизпълнение на прогнозата.
  •     3. Техническият анализ е универсален - може да се прилага за различните валутни пазари без изменение.


Други видове анализ

  •     Математически анализ
  •     Статистически анализ
  •     Биоритмологичен (астрологичен) анализ
  •     Психологически анализ
  •     Компютърен анализ
  •     Невронен анализ


Целта на всички основни видове анализи на международния валутен пазар - форекс, е да се установи краткосрочния, средносрочния и дългосрочния тренд (тенденция) на пазара, за да може в съответствие с това да се вземат конкретните решения за валутна търговия - откриване и закриване на търговски позиции.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации