Translate

неделя, 31 август 2014 г.

Фундаментален и технически анализи на форекс | dLambow


Съвместяване на фундаментален и техническия анализи на форекс

 

Анализи на форекс.

Съществуват различни степени и принципи на съвместяване на фундаменталния и техническия анализи на форекс. Между привържениците на двата вида анализи съществуват търкания по отношение важността на единия или другия.

  • - Първите (фундаменталистите) твърдят, че задълбоченото познаване на процесите в икономиката и политиката е достатъчно за успешна търговия.

  • - Вторите (техниците) говорят, че събитията са толкова много и толкова разнообразни, че е практически невъзможно еднозначно да се определи тяхното влияние върху валутния пазар.


Фундаментален и технически анализи на форекс
Фундаментален и технически анализи на форекс

Предпочитания на опитните търговци. 

Опитните търговци, които успешно работят на валутния пазар, препоръчват да не се пренебрегва нито единия, нито другия вид анализ. 

- Фундаменталния анализ

позволява да се разберат тенденциите на валутния пазар в дългосрочен план и в дадения момент от време. 

- Техническият анализ

от своя страна, с помощта на всевъзможни инструменти, дава възможност визуално да се представят съществуващите трендове и да се пресметнат:

  • - възможните нива за начало на големи движения (или тяхното приключване),
  • - размера на тези движения,
  • - възможните корекции, и най-главното 
  • - техническият анализ позволява нивата за откриване и закриване на позициите.



Съвместяване на различните анализи. 

Съвместяването на двата вида анализ дава впечатляващи резултати, доколкото представяйки си ситуацията на пазара от гледна точка на фундаменталния анализ, на търговеца му е достатъчно само да намери нивата за вход в пазара и да изчисли възможните стопове и лимити. На пазара понякога се случват събития, които могат да се обяснят само с един от двата анализа.

Примери за технически и фундаментален анализ


Технически анализ. 

Например, ако в даден период от време няма силно влияние на фундаментални фактори, то за направлението на валутните курсове може да се съди само по техническия анализ. В такива моменти движението може да продължава по тренда, или да бъде коригирано, или да извършва колебания в хоризонтален канал. В зависимост от това какво показват трендовите линии и индикаторите от техническия анализ, може да се вземат и решенията.



 

Фундаментален анализ. 

Възможна е и друга ситуация, когато големите движения могат да се обяснят само с анализ на икономическите и политическите събития. Ярък пример за това са всевъзможните кризи. В такива периоди често забравят за всевъзможните нива на поддръжка и съпротивление и за техническите индикатори (макар че при по-внимателен анализ и в тези случаи може да се открият съответни технически закономерности).

Съчетаване на анализи. 

В последния случай е много важно да се определят инструментите, които са най-силно подложени на влиянието на кризата и направлението на техните движения. При търговия в такива условия преди всичко трябва да се избере направление за търговия и вече на втори план - различните атрибути на техническия или фундаментален анализ.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации