Translate

понеделник, 18 август 2014 г.

Какво е маржинална търговия? | dLambow

 

Кои са особеностите на маржиналната търговия и защо някои трейдари я предпочитат?

 

Сделките на Форекс се извършват на принципа на маржиналната търговия. 

Тя има редица особености, които я правят особено популярна.

  • 1. Неголям стартов капитал позволява да се осъществяват сделки със суми многократно (с десетки и стотици пъти) по-големи от него.
  • 2. Търговията се провежда без реална доставка на парите, което намалява разходите за обслужване и дава възможност да се откриват позиции както за покупка, така и за продажба на валути (в т.ч. и различни от валутата, в която е открит депозита).
Маржинална търговия
Маржинална търговия



Депозит и кредитно рамо

Откриването на сметка и внасянето на пари на депозит (внасянето на маржа) е първото, което трябва да направите преди началото на реалните търговски операции. Предназначението на депозита е да гарантира и компенсира възможните загуби. 

Едно от условията на търговията е кредитното рамо - коефициент, който показва колко пъти размера на откритата позиция може да надвишава размера на депозита. При различните фирми кредитното рамо е различно, но обикновено се намира в диапазона от 10 до 100. 

Понякога кредитното рамо за почивните дни е по-малко, отколкото в работните дни. А в някои случаи може да се предложи кредитно рамо 1:500 и даже 1:1000.

 

Търговия без реална доставка на валута.

Когато клиента желае да продаде голяма сума от някоя валута, на него му се предоставя кредит за тази валута и за тази сума (в рамките на кредитното рамо). А купената от клиента валута се слага на депозит.

Това позволява да се работи с различни валути (а не само с валутата по депозита) и при покупка и при продажба.

Тези кредити и депозити са безпроцентни, ако позицията се закрие същия ден. Такова кредитиране и откриване на депозити става автоматично по условията за търговия и без всякакво специално оформяне на документи.  


Пример:

Гаранционния депозит е 200 лв, а кредитното рамо - 100. При това положение клиента може да открива позиции най-много до 20000 лев или еквивалента във съответна валута. Ако обаче откритата позиция е за 5000 лв, в този случай не е задействан целия депозит. 

Използваното в случая кредитно рамо ще бъде равно на 5000 : 200 = 25, а свободните средства ще са 200 -5000:100 = 150лв. Последните могат да се използват за откриване на друга позиция.


Кой печели от маржиналната търговия?

Независимо от маржиналното кредитиране, брокерската компания, която го осъществява, не участва в печалбите на клиента - цялата печалба или загуба от търговските операции са за клиента. По такъв начин, при маржинална търговия, доставката на валута се заменя със задължението откритата позиция да бъде закрита с обратната сделка. А когато позицията се закрие, по сметката на клиента се зачислява (реална доставка) само получената печалба или загуба.

----------------

4 коментара:

  1. Нещо като определение за Форекс Margin - (марж, обезпечение): сумата пари (или в редки други случаи ценни книги - извън форекс), които валутния търговец (или инвеститора) е длъжен да депонира по своята реална търговска сметка при избрания от него брокер като обезпечение за извършваните от него операции на валутния пазар. Тази реална сума от пари (в различни валути, според изискванията на брокера) представлява обезпечение или залог по маржиналната сметка на търговеца, осигуряваща покрива на възможните загуби, които могат да възникнат при маржинална търговия.

    ОтговорИзтриване
  2. Margin account (маржинална сметка)
    гаранционен депозит на клиент при форекс брокера, с който се обезпечават гаранции върху осъществяваната от търговеца търговия на валутния пазар.

    ОтговорИзтриване
  3. Margin (Марджин - вид гаранционна сума при валутна търговия) - Марджинът представлява гаранционна сума, внасяна от клиента при откриване на реална сметка за валутна търговия при избран предварително брокер. Тя служи като обезпечение за открити търговски позиции и дава възможност да се търгува със средства неколкократно превишаващи вложената сума, при поемане на съответния риск.

    ОтговорИзтриване
  4. Margin call(Марджин кол) - Изискване за допълнително внасяне на средства по сметка за търговия. Отправя се, когато вследствие на неблагоприятното движение на цената/курса сумата по марджина е станала недостатъчна, за да покрие минималните изисквания.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации