Translate

четвъртък, 21 август 2014 г.

Стоп ордер на форекс | dLambow

 

Стоп ордер във валутната търговия на форекс

 

Какво е стоп ордер?

Има поне три вида стоп ордери, които може да ползвате по време на валутна търговия на форекс:
  • - Stop loss
  • - Stop buy
  • - Stop sell

Стоп ордера (Stop loss) е разпореждане за сделка по по-малко изгоден курс от този, който е на пазара по време на разполагането на ордера (т.е. по по-нисък курс при продажба или по по-висок курс при покупка).

Стоп ордер на форекс
Стоп ордер на форекс



Стоп ордера се използва за ограничаване на възможните загуби при открита позиция, при неблагоприятно движение на курса или за откриване на нова позиция при пробив на курса на определено ниво.


Пример за използване на стоп ордер:

Да допуснем, че сега котировката на USD/JPY е 119.20/25.
Търговецът открива позиция BUY 100 000 USD/JPY по курс 119.25 и поставя Стоп ордер Sell 100 000 USD/JPY по курс 118.75.

Сега той знае, че ако курса падне до 118.75, то неговата позиция ще бъде автоматически закрита от брокера, което ще предотврати по-нататъшните загуби. В този случай търговеца ще получи загуба от 50 000 JPY.


Залагане на ордери.

Да се сключват сделки за покупка и продажба на валута може не само чрез искане на котировки и подаване на командата Buy (купувам) или Sell (продавам). Това може да става и чрез разполагане на ордери - разпореждания за покупка или продажба на определени валути по предварително избран и зададен курс.
----------------

3 коментара:

  1. Като сложиш един мъдър стоп (който никой не може да обясни къде аджеба трябва да го сложиш) - ДАВАШ!!!, кървиш, пускаш кръв, обезкръвяваш се, БЕЗВЪЗВРАТНО!!!! източваш си сметката, харизваш си парите, даваш ги безвъзмездно, профукваш ги, прахосваш ги, копаеш си гроба, строшаваш си главата ...

    Ако си настроил стопа си да сработва на 10% от капитала ти, имаш право на 10 грешки (даже по-малко до марджин кола) и рано или късно ги правиш и фалираш.

    Моето правило е следното: Никога на слагам технически стоп. От управление на капитала - правя така, че никога една моя открита позиция не ми ангажира повече от 1% от капитала ми, обикновено много под 1%. След това, никога всичките ми открити позиции заедно не трябва да ангажират повече от 2, най-много 3% от капитала ми. В случай, че нещата се объркат и курса тръгне против мен и например прави 500 пипса ГАП, това не бива да ангажира повече от 10% от капитала ми.

    Каква е разликата между "мъдрото" поставяне на стоп (за да се "предпазим") в сравнение с горните мои правила?

    Слагайки стоп, това ти ГАРАНТИРА Ф И К С И Р А Н А загуба и така тя става безвъзвратна. Ако след малко курса се върне на плюс, брокера няма да ти върне тази фиксирана вече и осчетоводена по сметката ти загуба. Нали така - НИКОГА!

    А при мен няма стоп, и по този начин не фиксирам загуба. Но за сметка на това спазвам строги правила за управление на капитала (това е друг вид виртуален стоп, от който не фиксирам реална загуба) и по този начин успявам да премина през евентуален ГАП без щети. След всеки ГАП следва (задължително) откат, т.е. нещата се нормализират, и по този начин аз нищо не съм загубил, а след още известно време, курса вземе че продължи в моята посока и аз вземам, че фиксирам и печалба. Но тук вече реално я ВЗЕМАМ.

    Всеки участник е преживял ситуацията когато курса близва стопа, той сработва, фиксира загуба, и след малко се връща в зоната на печалба. Но загубата вече е фиксирана. В такива случаи винаги се намира някой мъдър съветник, който да ти обяснява, че не си знаел къде, как и кога да сложиш стоп - за да си мислиш, че си жалък некадърник, който нещо не е чел или не е разбрал.

    Не е такъв случая. НЯМА такова разумно правило, къде точно да се постави стопа. Където и да го поставиш един стоп, той рано или късно може да направи само една операция - да сработи и да ти фиксира загуба. Така ДАВАШ на форекс. А когато даваш - ГУБИШ!!! Започна ли да разбираш.

    За да печелиш, трябва да ВЗЕМАШ, а не да ДАВАШ. Това разбираш ли го. Ако имаш една кошница с 10 ябълки, за да си на печалба, трябва да добавяш в кошницата, така че ябълките да стават 11, 12, 15 и т.н. А не обратното - да вадиш ябълки и те да стават 9, 8, 5 и т.н.

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко гореизброено е ясно. Въпросът е какво правим по нататък?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правим опит. Отвори една чиста демо сметка. Избери една валутна двойка - примерно ивро/долар. В 08,00 часа сутринта две двойки срещуположни (хеджиращи се) позиции - къса/дълга, къса/дълга, по текущия курс в 08,00 часа. Желателно е да бъдат открити бързо, по един и същ курс.

      След това се върни и на първата двойка търговски позиции задай цел +10 пипса (или +15 или +20 - колкото позволява брокера, желателно е +10).

      После иди на втората двойка позиции и им задай стоп на -10 пипса или колкото може, но да е равен размера с първата двойка. или -10, +10 или -20, +20 ...

      Остави ги така и вечерта иди виж какво е станало. Резултатите изкопирай тук точно според отчета. След това ще задам следващата задача.

      Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

Сподели това!

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Последни публикации